1.9 jtd 8v
mam szybkie pytankoco wchodzi w skład sprzęgła kompletnego ?? znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/sprzeglo-alfa-rome...536729260.html
bo coś mi się zdaje że czeka mnie wymiana sprzęgła :/
Mieć 147 powodów aby codziennie mówić Jej jak bardzo się Ją kocha
tarcza sprzęgła, docisk sprzegła, łożysko oporowe
Witam
Odkopię troszkę wątek, bo zanim wezmę się za grzebaie w tej pogodzie przy samochdzie to warto wiedzieć czy da to porządany efekt.
Czy porządna wymiana płynu wspomagania sprzęgła zlikwiduje efekt opisany na poczatku wątku, czyli bardzo miękkiego pedału sprzegła po dłuższej, szybszej jeździe ???? Co dokładnie powoduje to zmiękczenie sprzegła ???? Zapowierza sie układ czy co ????
Dziękuję za treścią odpowiedź.
Na pewno wymiana płynu w tych układach (hamulcowym i sprzegła) nie zaszkodzi. Proponuje zacząc od tego, gdyż nie są to wysokie koszty i może rozwiązać ten problem (u mnie od bardzo długiego czasu nie zaobserwowałem tego problemu, a przedtem występował bardzo często). A co może powodować to zmiękczenie sprzęgła ? Nie jestem pewny, ale powodem może być większa temperatura (przy większej prędkości, a więc wyższych obrotach) i płyn jak już jest stary to robi się rzadszy. Jak potem jedziesz wolniej, temperatura spada i płyn gęstnieje. Ale to tylko moje domysłyWymień płyn i zobaczymy co będzie dalej
![]()
Today we are living our future memories..