no i błąd 01 centralka i się wykasować nie da niestety
no i błąd 01 centralka i się wykasować nie da niestety
Witam. Mam dokładnie taki sam problem. Byłem u elektronika i dowiedziałem się że to jest padnięty sensor od poduszek i że trzeba wymienić. Przyczyną tego jest wilgoć. Mechanik mówił że najprawdopodobniej jest to jakiś wyciek (wystarczy minimalny, nawet delikatne kapanie przez dłuższy czas) z którejś instalacji i to uszkadza te sensory.. U mnie koszt naprawy wyniesie 150 + sensor. Ok 200pln
Już gdzieś na forum pisałem. Goście na allegro nazywają się bodajże: airbagserwis http://allegro.pl/my_page.php?uid=3231478. Zajmują się tylko poduchami. Ja za przeprogramowanie dałem 100zł (łącznie z kosztami przesyłki) ponieważ też miałem błąd 01. Jeżdżę już koło roku i wszystko działa -> dokładnie taka aukcja http://allegro.pl/sterownik-airbag-a...742122056.html
Ostatnio edytowane przez Tekken666 ; 01-08-2011 o 19:58
Alfa Romeo 156 1,9JTD (77kW) 2000r.
stówkę to nie dużo nie?? a gdzie mieści się ta centralka tekken ?? w którym miejscu to i ja swoją bym wysłał
Myślę że nie dużo, szczególnie że jak kupujesz używkę to nie wiesz co kupisz. Co do miejsca to zapraszam tu: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...k_air_bag.html
Bubu reprogramuje taniej (nie wiem, czy jeszcze, trzeba zapytać).
Na Allegro zdarzają się nowe w cenie poniżej 100 zł, trzeba tylko polować na swój numer.
Kupno używki, z nieznanego źródła, to chyba najsłabszy pomysł.
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
Allo
Powiedzcie Panowie proszę ktora kostka pod siedzeniami jest od airbagu... ktos zrobil fotke ze gdies powyżej tego drążka od przesuwania fotela. Ja mam cos takiego na takiej jakby łapie plastikowej i do tego są wpięte 2 kostki. Jedna żółta druga biała.... Wypiałem, oczysciłem... wpiąłem... robowalem kasować, ale poducha dalej sie świeci... u mnie nie ma blędu 01 takze to nie sterownik na pewno...
Żółta kostka i spróbuj ją kontaktorem jakimś spryskać potem wcisnij i zaklajstruj tasmą obydwie kostki izolacyjną.
Mi narazie pomogło bez żadnych lutów i innych cudów.Miałem błąd OE.Poza tym poprzednik wymieniał juz 2 centralki krążą słuchy że trzeba mieć właśnie też bdb acu.
Jak powinna dzialac ta kontrolka, czy jak jest pusty fotel pasazera to sie swieci? czy tylko kiedy ktos siedzi jako pasazer? Nie zauwazylem u siebie roznicy w obu przypadkach kontrolka zapala sie na chwile potem gasnie i znowu zapala i gasnie...
---------- Post added at 21:47 ---------- Previous post was at 21:42 ----------
Czy moglbys opisac w jakiej kolejnosci nalezy to zrobic tj. ja rozumiem, ze odpinam zolta wtyczke, poprawiam styki w jakis sposob (czyszczenie, pryskanie, dociskanie, lutowanie) zakladajac ze styki juz sa dobre nastepnie podpinam i kontrolka awarii poduszki sama znika czy nastepnie nalezy dopiero ja skasowac i pozniej juz sie nie pojawia?
Poprzednio:
Mazda 6 2.0 2006
Alfa Romeo 156 2.5 V6 1999
Alfa Romeo 164 3.0 V6 12V 1994
Dobrze by było jak bys napisał jaki masz błąd. To Ci powiemy która kostka, bo mozliwe że błąd dotyczy czegoś innego.