Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Błąd airbag 33 - obwód poduszki/kurtyny bocznej kierowcy

Użytkownik Świeżak Avatar whitefunk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 1.7 8v

Domyślnie Błąd airbag 33 - obwód poduszki/kurtyny bocznej kierowcy

Mam taki błąd, o takim numerze (opisu dokładnie nie pamiętam, ale chyba chodziło o kurtyny), nie mogę go skasować... Jak to naprawić i co to może byc?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Lightbulb

Czy świeci Ci się czerwona kontrolka airbag? Jeżeli tak to może mój post Ci coś pomoże, widzę problem z połączeniami elektrycznymi airbag'ów z tyłu oraz pod siedzeniami nie jest rzadki.

Link:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...tml#post669248
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Świeżak Avatar whitefunk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 1.7 8v

Domyślnie

Tak, świeci mi się kontrolka, błąd jest niekasowalny - od razu po skasowaniu pojawia się ponownie.

Wiem o co chodzi z kostkami pod siedzeniami, jednak tutaj z tego co pamiętam jest mowa o kurtynach od strony kierowcy, czyli wychodzi na to, że tych w słupkach (chyba, że się mylę), a tam nie wiem jak dojść do kostek...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question

Hmm... nie wiem jak jest w SW, ale nie masz podobnej odkręcanej w bagażniku zaślepki jak na schemacie zamieszczonym przeze mnie w linku do postu powyżej? Chyba ta zaślepka powinna się tam znajdować. W Alfach spotyka się dwa rodzaje błędów - błąd poduszek w siedzeniach (uszkodzone połączenie elektryczne - pod siedzeniami) lub w przypadku błędów z kurtynami - połączenie elektryczne w bagażniku. Nie wiem czemu, w poradnikach serwisowych problemy z połączeniami w siedzeniach przypisali jako domenę 147-mek, a przypadki z kurtynami 156.

Poza tym, patrząc na te poradniki serwisowe widzę, że podobne błędy ma masa innych aut - od Audi przez Mercedesa po VW. Często uszkodzeniu ulega połączenie elektryczne, czujniki, maty w siedzeniach.
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 03-10-2011 o 20:35
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Wczoraj przerabiałem ten błąd. Kostka od kurtyny znajduje się w bagażniku ( trzeba zdjąć element pod ostatnią boczną szybą (ja akurat mam tam zmieniarke). Kostka koloru żółtego. Wyciąłem, kable zlutowałem , błąd udało sie skasować. Ciekawa jest konstrukcja tej żółtej kostki. W jej środku znajduje się zwora, gdy kosta się poluźni kable sie zwierają i błąd gotowy.