Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: Remont , wyciągnięcie silnika.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Mylisz się.Pierścieniom wystarczy paręset km,nie całe wieki.Ale ich wymiana ma sens wtedy gdy cylindry są niezbyt zjechane.Wymiana panewek też może tylko pomóc nie zaszkodzić.Oczywiście także po pomierzeniu zużycia jest sens wymieniać.Przez uszczelniacze zaworów na pewno silnik nie spali litra oleju na 100 km.To raczej zjechane lub przegrzane pierścienie.Kolego kabanow przyjrzyj się wałkom rozrządu,wydechowemu szczególnie.Jeśli są podjechane to na 99% reszta wygląda równie nie ciekawie.
    no nie do końca się mogę z tym wszystkim zgodzić, gdyż:
    1. żeby mieć pewność iż cylindry nie są owalne, trzeba oddać blok na moto-szlif do przemierzenia
    2.żeby mieć pewność że nowe panewki szlak nie trafi, trzeba oddać wał na pomiar do moto-szlifu
    3.oczywiście że przez uszczelniacze zaworowe bezie takie kosmiczne spalanie oleju, jeśli tylko uszczelniacz jest już na tyle twardy, że zszedł ze swojego gniazda i pracuje na całej długości trzonka zaworowego, wtedy olej leje bezpośrednio na gniazdo zaworowe.

podsumowując: sam na pewno nie przemierzy cylindrów i wału, więc musi je rozebrać i zawieźć do fachowców, więc zakładając od razu nowe części nie ma pewności że one nie wyeksploatują się po kilkuset km, a gdy odda na pomiar i okaże się że jest ok, to również wyda kasę na darmo, gdyż na starych częściach było ok, o czym może świadczyć pomiar kompresji. miała by sens wymiana pierścieni i panewek, tylko gdy: kompresja była by słaba i słychać byłoby stuki panewek.
    Może być tak że pierścień zgarniający może być pęknięty, ale uważam że ich ściąganie, to ostateczność gdy okaże się że uszczelniacze są ok

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Panowie, odkreciłem wszystkie śruby które trzymaja kolektor ssący i nie chce wyjść, tak jak by cos go od tyłu/dołu jeszcze trzymało???
    Wiecie cos na ten temat??

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Witam

Ciężko coś idzie mój temat........bez odpowiedzi.....

Wyprułem całą instalacje silnika w celu demontażu głowicy i sprawdzenia jej stanu.Czym moge na nowo zabezpieczyć okablowanie instalacji.
    W marketach budowlanych nie maja taśmy izolacyjnej na działanie wysokich temeperatur............

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Właśnie udało mi się ściągnąć głowice i tak to wygląda.
    Możecie cos napisać na ten temat??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7a14cac9c.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4ea071a9d.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9d9f0dee8.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...950827a1e.html

Nie znam sie...zawory ssące sa uchylone nierówno????
    Dodam jeszcze ze swiece zostały założone (nowe) jakieś 1000km "temu"
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 16-04-2011 o 23:20

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

no teraz widać gdzie ten olej jest po komorze spalania i zaworach widać spalony olej. głowicę do szlifierza - planowanie, szlifowanie zaworów, wymiana uszczelniaczy i możesz ją składać do kupy.
    ja miałem w takim samym stanie głowicę jak twoja no może nie żarła litra na 100 km ale po remoncie już jest ogromna poprawa.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Witam

Panowie jak wyciągnąć wtryskiwacze z metalowej części kolektora ssącego.Ruszają się na boki ale nie chcą wyjść.
    Pytam bo nie chcę niczego połamać

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

listwa wtryskowa jest przykręcona na dwóch śrubach torxowych. po ich odkręceniu można delikatnie wtryski wyciągać, są one tylko wciśnięte w kolektor ssący ( trzymają się na oringach gumowych)

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

maxwell20
    Gość

Domyślnie

kolego, ja Ci proponuję wymienić zawory od razu, ja zapłaciłem za zawory 19,50 za sztukę, jestem z brzegu jak chcesz tanio cześci to zapraszam, prócz planowania głowicy trzeba dotrzeć zawory itd. Jeżeli chcesz robić dół to musisz już wyciągnąć cały silnik, szlif wału, panewki itd, zależy kto co woli z własnego doświadczenia a rozbierałem 3 razy silnik lepiej robić wszystko od razu, zrobisz głowice zwiększy się ciśnienie i panewki polecą, ja tak właśnie miałem. Propo szlifu wału dobry fachowiec jest we wrocu, mój mechanik tam zawoził, po świętach mogę dać Ci namiar, a w nawiasie jeżeli chodzi o koletor ssący łatwo się go wyciąga wraz z głowicą, potem na stole sobie odkręcisz od głowicy, śruby tylko nowe do głowicy

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał maxwell20 Zobacz post
    Propo szlifu wału dobry fachowiec jest we wrocu,
    Proszę o namiarRacja.....też tak robie, wszystko za jednym zamachem.
    Został goły blok, wszystko juz wymontowałem, przeraza mnie tylko złożenie Tego
    Cały czas robie fotki, jak by kogoś coś interesowało proszę pisać.

Użytkownik Rowerzysta Avatar grosii
    Mieszka w
    TLW
    Auto
    AR33 1.5, AR33 1.7, 146 1.7 16v, 156 1.6TS, AR 166 2.4, 166 FL 2.4 jest 159 2.4 TI, Giulietta QV

Domyślnie

zrób głowice, i zmień pierscienie skoro juz wszystko rozebrane, pierscienie okolo 70zl na garnek, ale główna przyczyna u ciebie były uszczelniacze zaworowe i jak bedziesz je zmienial to nie smaruj olejem przy wkładaniu!!! bo wyskocza! moja 156 1.6 tez piła 1litr na 100km, piercienie nowe i uszczelniacze i ani grama nie łyknie. POWODZENIA