Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Układ zapłonowy TS zamiana na zwykły

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Cytat Napisał maciek_czer Zobacz post
    Testowałem temat i silnik chodził tragicznie.... Szarpał przy przyśpieszaniu przy 2000 - 2500 obr/min jak na zdupconych świecach. Ospale reagował na gaz... Na jałowych było OK.

Przychodzi mi na myśl pewne powiedzenie: "Stać Cię na psa to i na obroże dla niego"

Wreszcie jakaś konkretna opdowiedź. Robiłeś to na TSowskich cewkach czy podsatwiałeś inne??
    Ja swojego pomysłu nie robiłem pod obciązeniem tylko na jałowych i było Ok.
    Co do pieska to masz rację
    Ale ja nie twierdzę, że mnie nie stać na obrożę

Dlaczeo wszyscy myslą, że albo mnie nie stać na utrzymanie albo że usiłuję porawić fabrykę??
    Ostatnio edytowane przez czesany ; 10-04-2011 o 21:38
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Kombinowałem z Fiat/Lancia oraz z TS'owskimi, niestety na wszystkich chodził tak samo.

Nie twierdzę że Cię nie stać na obroże. Piszę to poniekąd celem przestrogi, wielokrotnie spotykałem się w swojej praktyce z twierdzeniami, że: "...takie drogie świece do alfy , jak miałem golfa to sobie świece za 6 zł kupowałem..."

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

celowo nie krytykowałem kolegi pomysłu, bo chętnie się chcę dowiedzieć czy coś się stanie
    ogólnie macie rację, że lepiej kupić coś, co nie ma dwu świec i nie rzeźbić
    jeśli przerywa na gazie, to masz gaz spieprzony, bo np. moja śmiga aż miło i nie widzę z tym problemów, a pali na poziomie 10-12/100 w cyklu mieszanym (miasto i średni but za miastem )
    tego silnika nie da się poprawić, albo trzeba mieć odpowiednie zaplecze, a nie garaż z jednym kompletem płaskooczkowych, śrubokrętem i multimetrem (bez urazy dla kogokolwiek)
    pojawiła się już odpowiedź, że silnik szarpie, przerywa i ma 'dziurę' w gazie, a jechać mu się nie chce za bardzo, czyli samo wyrzucenie drugiej świecy odpada, a jeśli już, to cały układ zapłonowy do wymiany

verdebiancorosso

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Wydaje mi się, że gdyby zmienić oprogramowanie ECU i być może ustawić go na blokady z Lancia lybry 1.8 16V to było by OK. Oczywiście chodzi mi o silnik 1.8 TS 16V bo na takim eksperymentowałem...

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Śmieszą mnie Wasze opinie, że Kolega chce iść po taniości i tak dalej. A moim zdaniem jest maniakiem motoryzacyjnym i chce sprawdzić swój pomysł, to dlaczego miałby nie spróbować.
    A Ty Teddy zarzucasz komuś, że nie stać go na komplet świec a sam dajesz wyraz, że Ciebie nie stać na wariator za 350 zł raz na 100 000 km lub rzadziej i chętnie poznasz metodę chałupniczą i druciarskie poprawianie wariatora, który jest tańszy od kompletu świec. Ot ciekawostka.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

W ts 8v po odpięciu jednego obwodu zapłonowego silnik zaczyna drżeć aż kierownica i lusterko w środku lata (wolne obroty) ale moc jest jaka była.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jacaaa8
    Mieszka w
    Janikowo
    Auto
    AR 166 2.4 JTD BLU ODISSEA

Domyślnie

TWIN SPARK, jak nazwa oznacza, że silnik wyposażony jest w podwójny zapłon, tzn. na każdy cylinder przypadają dwie świece zapłonowe. Polepsza to spalanie mieszanki paliwowej, a to z kolei przekłada się na lepsze osiągi, ograniczenie zużycia paliwa i obniżony poziom emisji spalin. Silniki wyposażone w system Twin Spark, lepiej oddają moc oraz żywiej reagują.
    Dwie świece dające dwie iskry zapewniają niezawodny zapłon mieszanki paliwowo-powietrznej, co wpływa na polepszenie pracy silnika. Zastosowanie podwójnego zapłonu pozwala także na podniesienie stopnia sprężania bez wystąpienia ryzyka spalania stukowego. Podniesienie stopnia sprężania wpływa bezpośrednio na uzyskiwanie większej mocy z jednostki napędowej

wedlug mnie nie powinno sie poprawiac fabryki, z seria nie bedziesz mial tyle problemow

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

@wujek Tylko świece wymieniasz nie wymieniając niczego oprócz nich . A wariator jak przed wcześnie klęknie to masz do wymiany rozrząd, a to już miłe nie jest. Mój kupiony w salonie po 25tyś przebiegu przy niskiej temperaturze potrafi się odezwać. Dla mnie sama dyskusja na temat : czy jak coś wyrzucę to nadal będzie działać tak jak powinno jest lekko bezsensu poprostu i tyle. Każdy użytkuje auto tak jak go na to stać, ale czy obniżanie wymagań to dobry pomysł na dotarcie do celu ??
    Ostatnio edytowane przez Teddy84 ; 11-04-2011 o 12:46 Powód: bełkot

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Teddy84 zastosuj przecinki bo straszny bełkot wyszedł i nie mogę się ustosunkować do poniższej wypowiedzi.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- cewka od 156 TS daje w impulsie prawie 40 kV, dużo jeśli porównać do innych cewek W.N.
    - jednak jak mi się wydaje to było trochę za mało w przypadku wysokich obrotów , pamiętajmy że odcięcie ma swoje max. prawie na poziomie 7.600.
    - inna sprawa że to było prawie 15 lat temu, były wtedy ograniczenia technologiczne , nie tak jak dzisiaj.
    - dodano więc drugą cewkę i ubarwiono to historyjką którą każdy kupi.
    - to jest ta świeca i cewka dopalająca, ale totalna bzdura.
    - no i kupili, każdy powtarza ten wątek ale bez dozy krytycyzmu , nawet bez próby wyjaśnienia jak to działa ten cały Twin Spark.
    - dobrze napisał jacaaa8.

- zapłon powstaje na świecy 1 cylindra, rozdział mocy na świecę 4 cylindra jest jak 70 / 30.
    - ale też cewka 4 cylindra daje na świecę mała pierwszeo cylindra rozdział mocy jak 70/30.
    - i tutaj widać ten równoczesny zapłon na dwóch świecach w pierwszym cylindrze.
    - a i z tych 70/30 widać dlaczego musi być tak wysokie wysokie napięcie , aż 40 kV.

- a teraz do tematu, wydaję się, że jak dasz znormalizowaną cewkę i jedną świecę to silnik będzie pracował i się zachowywał poprawnie w granicach obrotów do 6.000.
    - powyżej tych obrotów z powodu tego że ECu nie będzie ograniczał prąd cewnki W.N iskra będzie dość słaba aby było poprawne spalanie mieszanki.
    - następstwem tego będzie dość duże spalanie paliwa po przekroczeniu tych obrotów.
    - bardziej poprawnym działaniem byłoby zastosowanie do CF2 , układu zaplonowego od CF3.
    - w tym przypadku ECU daje sobie radę, powyższy układ sam kiedyś testowałem ale nie widziałem powodu aby pozostawić go w samochodzie.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 11-04-2011 o 15:06
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm