Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Jak samemu nabić klimę ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barat
    Mieszka w
    Czerniejewo/Września/Gniezno i czasem Konin
    Auto
    Była [A147 1.9JTD 115KM], jest [E39 530i 231KM]

Domyślnie

Żeby było ciekawiej - co chwila na jakichś grouponach są kupony na klimę Np dziś mój przyszły szwagier za 69zł nabił, sprawdził szczelność i ozonował klimatyzację i jest zadowolony z usługi
    @ Mój ALF

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

tzw. kombajny do klimatyzacji które posiada większość serwisów i który w zdecydowanej większości sprawdzają nasze układy nie wymieniają oleju w sprężarce - działa to tak - najpierw ściągany jest cały stary czynnik razem z olejem który krąży w układzie( lecz nie jest to cały olej tylko drobna cząstka która jest przenoszona przez czynnik), później ściągana jest próżnia przez 30-45 min + ok 5-10 min testu czy podciśnienie nie wzrasta (nieszczelny układ) jeśli wszystko jest w porządku wbijane jest na maszynie ile kg czynnika wpuścić oraz standardowo ok 20 mililitrów świeżego oleju (tyle się standardowo przyjmuje że zostało odessane razem z gazem). Najgorsze w tym wszystkim jest że na chłopski rozum pomyślcie - jak może być układ napełniony świeżym czynnikiem jak jest w tym kombajnie tylko jedna butla z gazem? stary gaz jest ściągany do tej samej butli z której jest później napełniana od nowa - pal sześć jak jest nowa butla i jest się pierwszym klientem akurat, ale gdy się jest którymś z kolei to prostu nam do układu pakowany jest cały zlepek tego co przyjechało wcześniej po "świeży czynnik". Moim zdaniem warto zrobić serwis raz do roku, ale myślenie że pakują nam cały nowy olej do sprężarki oraz nowiuśki czynnik jest niewiedzą ze strony klienta. Sam to wiem bo pracuję w firmie zajmującej się klimatyzacją, chłodnictwem i ostatnio sam nabijałem klimę u siebie bo miałem nieszczelność(już usunięta)
    pozdrawiam Paweł

Użytkownik Rowerzysta Avatar bartekalfa166
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 159 TI. Bianco

Domyślnie

jak czytam takie rzeczy to ręce mi opadają....`. to może jescze sam zdejmij opony z felg i załóż łyżkami zimówki i wyważyć też by*się*dało jakby mocno sie uparł.....tylko po co????*

muchabzz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pawciu87 Zobacz post
    ale myślenie że pakują nam cały nowy olej do sprężarki oraz nowiuśki czynnik jest niewiedzą ze strony klienta. Sam to wiem bo pracuję w firmie zajmującej się klimatyzacją, chłodnictwem i ostatnio sam nabijałem klimę u siebie bo miałem nieszczelność(już usunięta)
    pozdrawiam Paweł
    to w takim razie jak wymoc na serwisie zeby potraktowal nas powaznie i zaladowal nowy czynnik plus wymiana oleju? bo to co piszesz to zakrawa na jakas paranoje

pozdr

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Cytat Napisał muchabzz Zobacz post
    to w takim razie jak wymoc na serwisie zeby potraktowal nas powaznie i zaladowal nowy czynnik plus wymiana oleju? bo to co piszesz to zakrawa na jakas paranoje

pozdr
    tego nie wiem, w sumie każdy serwis powinien mieć dwie butle - jedną w która spuszczają stary czynnik, i drugą z której napuszczają - tak powinno się robić a rzeczywistość jest inna. Ja u siebie w firmie napełniałem ale dopiero wtedy jak dali mi cynk, że mają nową butlę z gazem, a nie zlepek tego co ściągnęli z innych aut.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

@pawciu87 w sumie się nad tym nie zastanawiałem zawsze wydawało mi się że te "kombajny" odzyskują czynnik (filtrują, czyszczą). Ale powiedz mi co jeżeli serwis kupi nowiuśką butle nabita nowiuśkim i czyściutkim czynnikiem... Dobijają jeszcze to co spuszczą po za granice że tak powiem pakowności butli, czy butla ma ten zapas miejsca... Pytam z ciekawości, a nie ze złośliwości...

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

wiem że czynnik można upchnąć w butli, ale do jakich granic? wszystko zależy od temperatury otoczenia, temperatury butli ( im wyższa temperatura tym wyższe ciśnienie gazu) , z tego co widzę jak to u nas na firmie wygląda - zamawiane są małe butle po 10-11 kg czynnika, oryginalna butla w "kombajnie" jest wielkości butli propan butan. Gdy braknie już czynnika z oryginalnej butli do napuszczania gazu, to wtedy z mniejszej butli wszystko jest przetaczane do większej zostawiając zapas na ściągnięcie tego co ma klient. Olej faktycznie w tym kombajnie jest po części odzyskiwany, bo jest oddzielny dozownik na olej odzyskiwany i na olej świeży. Zastanawiam się nad jednym - co jeśli przyjeżdża osoba która ma bodajże gaz R12 (stary typ klim) nieświadoma tego, wszystkie oznaczenia są powycierane, serwisant ściąga to do butli z gazem R134A. Jak taka mieszanka ma później wpływ na cały układ następnych klientów...

P.S. by wymienić całkowicie olej w układzie, serwisant bo ściągnięciu starego czynnika powinien spuścić olej ze sprężarki i dopiero wtedy ciągnąć próżnię dla osuszenia układu.
    Ostatnio edytowane przez pawciu87 ; 05-07-2011 o 18:41

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

Panowie w sprawie klimy to pawciu87 ma całkowitą rację a jeśli chcecie mieć dobrze zrobione to nie jechać do pierwszego lepszego zakładu który ma napisane auto-klimatyzacja bo oni mają te maszynki gdzie są dobre ale tylko dla właścicieli. polecam wybrać się do serwisu typowo chłodniczego ale takiego większego i pogadać z chłopakami czy po godzinach zrobią i przypilnować żeby szczelność azotem sprawdzili i w razie potrzeby uzupełnić olej i napełnią świeżym czynnikiem bo napewno nikt z nich nie będzie się bawił odsysaniem ekologicznego czynnika. pozdrawiam i mogę podać namiary do kilku chłopaków w różnych regionach.

---------- Post added at 19:45 ---------- Previous post was at 19:43 ----------

pawciu87 klima na R12 ma inne końcówki i była stosowana do 1992 i każdy serwisant musi to wiedzieć.

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Cytat Napisał czarek82 Zobacz post

pawciu87 klima na R12 ma inne końcówki i była stosowana do 1992 i każdy serwisant musi to wiedzieć.
    Mój błąd ! Lecz chodzi mi m.in. o sytuacje, gdy jak ktoś mądry wpuścił sobie jakiś syf w układ, a później jak mu nie chodzi dobrze to jedzie się pod kombajn podpiąć...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

Ten temat najlepiej powierzyć komuś kto się zna na tym a nie tylko na podłączeniu takiej maszynki dlatego odradzam takie warsztaty co nie znaczy że wszystkie warsztaty które to posiadają są złe ale ci którzy mają i mają podejście takie jakie mają to kupują to dla zarabiania kasy a później Ci powiedzą że jak wyjechało od nich to działała i coś innego się popsuło a wystarczy ustalić warunki gwarancji chociaż 3 miesięcznej bo tyle muszą udzielić na robotę a i tak radziłbym sprawdzić w dwóch różnych warsztatach.