Witam, pierwszy raz zadaję pytanie na naszym forum i mam wielki problem
Ostatnio padł mi silniczek wycieraczek i wziąłem się za zdiagnozowanie błędu, odpiąłem wtyczkę od silniczka i wpiąłem się miernikiem pod minus z akumulatora i zacząłem mierzyć na każdym z pinów czy pojawia się napięcie 12V po włączeniu każdej z funkcji wycieraczek na przełączniku zespolonym i ok do tego miejsca wszystko jak należy, ale w momencie pomiaru nagle wyrzuciło mi błędy system ABS defauld i system VDC defauld i dupa blada bo fizycznie te funkcje też nie działają. No a do tego w niedługim czasie szlag mi trafił sprzęgło i po wymianie jego u mechanika i odebraniu auta okazało się że jeszcze nie mam EBD i ten błąd naprzemian jest wyświetlany razem z poprzednimiByłem u elektromechanika i podłączył się co prawda jeśli chodzi o sterowanie silnika, poduszki powietrzne ale nie mógł się wogóle podłączyć pod moduł odpowiedzialny za ABS, VDC i EBD no i powiedział że to on mógł paść więc już całkiem podniósł mi ciśnienie!!
PROSZĘ O POMOC CO MAM W TYM PRZYPADKU ZROBIC bo każda wizyta w celu zdiagnozowania to przynajmniej 40zł Sterownik w mojej Alfie to Bosch EDC 15C7, mam interfejs ELM 327 ale nie mam programu który obsługuje ten sterownik.