Mam jeszcze jedno pytanie. Ta alfa nie jest zarejestrowana. Ile wyniosą opłaty zarejestrowania jej? Chodzi mi o akcyzę. Bo z tego co słyszałem, to musiałbym jeszcze zapłacić ponad 5 tysięcy, żeby legalnie jeździć tą alfą.
Mam jeszcze jedno pytanie. Ta alfa nie jest zarejestrowana. Ile wyniosą opłaty zarejestrowania jej? Chodzi mi o akcyzę. Bo z tego co słyszałem, to musiałbym jeszcze zapłacić ponad 5 tysięcy, żeby legalnie jeździć tą alfą.
Wyłożyłem się ze śmiechu na plecy po tym wypracowaniu , nic dodać nic ująć ... Dobrze że chociaż Twoje są "igiełki" <LOL>
Co do opłat jest do dwóch litrów pojemności więc akcyza nie bedzie wysoka , w połowie tej sumy co napisałeś powinieneś się zmieścić
Ostatnio edytowane przez _cichyy_ ; 07-07-2011 o 19:23
Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S
OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK
Dla kogoś kto szuka konkretnego silnika to ma znaczenie, dla kogoś kto po prostu chce diesla - niekoniecznie.
No faktycznie, klima manualna a klima automatyczna to wielka różnica i nie ma sensu kupować auta tylko dlatego, że nie posiada tej lepszej. Jak ktoś już takie pierdoły szuka to zapraszam do salonu. Ważne, że klima jest.
Skóra... Tu akurat nie masz racji, bo śledząc nawet to forum widać, że dla niektórych skóra nie jest lepszą opcją.
Jeszcze taniej. Miało przeszłość, o której wiedziałem. Nie lubię polemizować z ludźmi, którzy z góry zakładają, że ich Alfa to niuńka, przy której nic nie było i ręczą za to, a oceniają innych Alfy z góry, że mogły być robione, dłubane, składane w stodole jak to określiłeś. Wg mnie to takie płytkie trochę z Twojej strony.
KONIEC OFFTOPU.
Możesz sobie pisać co chcesz, ale faktów nie zmienisz - za wyposażenie, które w salonie jest za dopłatą, przy aucie używanym też będzie wymagało jakiejś dopłaty. Dlatego dużo nabywców aut używanych chce modele lepiej wyposażone, godząc się na poniesienie na nie większego wydatku. Porównywanie praktycznie najlepiej wyposażonej wersji diesla z wersją praktycznie najuboższą nie ma większego sensu, tak samo jak nie ma sensu porównanie GTA z JTD. Prościej wytłumaczyć się chyba nie da.
Klima automatyczna jest zauważalnie lepsza od manualnej - ot chociażby dlatego, że ustawiasz sobie temperaturę zadaną i zapominasz o tym urządzeniu. Przy manualnej często trzeba sobie kręcić kółkiem od temperatury, żeby dobrać odpowiednią, jak już auto się we wnętrzu schłodzi. No chyba że uwielbiasz cały czas wiejące z nawiewów +10 stopni Celsjusza.
No to skoro Twoje auto miało przeszłość i stąd zapewne wzięła się istotnie niższa jego cena, to nie opowiadaj, że czyjś egzemplarz jest zdecydowanie zbyt drogi, bo Ty kupiłeś taniej. Kupiłeś taniej, bo masz gorsze wyposażenie i gorszą wersję silnikową (niezależnie od tego, co będziesz tutaj wypisywał, to 16-zaworowy JTD jest lepszym i drożej wycenianym silnikiem niż 8-zaworowy) + jakaś tam przeszłość, o której akurat TY wiesz. Więc idealnie wpasowujesz się w sytuację na rynku motoryzacyjnym - TU NIE MA NIC ZA DARMO.
A teraz może pomóż w jakiś sensowny sposób koledze, który pytał o konkretny model, zamiast się rozpisywać na temat tego, co Ty kupiłeś i jaka to była okazja i jak to się łatwo takie okazje wyrywa.
---------- Post added at 22:47 ---------- Previous post was at 22:43 ----------
Kolejna konkretna odpowiedź w temacie. Rozumiem, że dla ciebie uszkodzenia tej 147 to jest pryszcz i spokojnie wsiadłbyś do takiego samochodu i zasuwał 180 km/h po autostradzie? A może podzielisz się swoją wiedzą, która zapewne jest niesamowicie rozległa w temacie napraw blacharskich i mechanicznych aut po wypadkach i w jakiś sensowny sposób uzasadnisz dlaczego należałoby kupić albo dlaczego nie należałoby kupować modelu, który jest tematem dyskusji?
Akcyza wyniesie ok. 1000 PLN. To jest 3.1% od wartości samochodu.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Nie ma co się kłócić koledzy, każdy ma swój gust i wie czego chce.
Dzięki bardzo za odpowiedzi. Jeżeli akcyza wyniesie 1-2 tys to jeszcze to zniosę.
Mam mieszane uczucia odnośnie tej Belli. Bardzo chętnie bym ją kupił, bo już się w niej zakochałem. Pojadę ją obejrzeć i podjadę tą alfą na stację diagnostyczną. Jeżeli uznają, że wystąpiły jakieś poważniejsze uszkodzenia, tak jak powiedział Tomek_KRK to będę zmuszony szukać dalej...
Przede wszystkim - i absolutnie nie daj sobie wmówić, że nie warto wydawać na to kasy - zrób porządną geometrię komputerową wszystkich 4 kół. Nie samą zbieżność, ale GEOMETRIĘ - czyli wszystkie parametry dotyczące układu jezdnego - zbieżność, pochylenia kół, kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy oraz równoległość osi. Jeśli którykolwiek z tych parametrów wykracza poza normę - każ go ustawić tak, żeby nie wykraczał za pomocą normalnej regulacji zawieszenia - czyli kręcenia przeznaczonymi do tego śrubami. Koszt tego powinien się zamknąć w 80 PLN.Mam mieszane uczucia odnośnie tej Belli. Bardzo chętnie bym ją kupił, bo już się w niej zakochałem. Pojadę ją obejrzeć i podjadę tą alfą na stację diagnostyczną. Jeżeli uznają, że wystąpiły jakieś poważniejsze uszkodzenia, tak jak powiedział Tomek_KRK to będę zmuszony szukać dalej...
Jeśli nie uda się dojść do parametrów dopuszczalnych przez producenta - to odpuść ten samochód. Dla własnego bezpieczeństwa.
Bezwzględnie zmierz samochód czujnikiem grubości lakieru. Z uwzględnieniem m.in. WEWNĘTRZNYCH blach, widocznych po podniesieniu maski silnika, z lewej strony (od strony kierowcy). Jeśli tam są grubości wskazujące na prostowanie, szpachlowanie i malowanie tych elementów - też bym auto odpuścił.
Obowiązkowa jazda - zwracasz uwagę na to, czy auto nie ściąga, czy równo hamuje, czy nie ma żadnych stuków z zawieszenia i układu kierowniczego. To auto ma mieć 22 tysiące km - więc powinno jeździć jak nowe. Jeśli tak nie jeździ - do widzenia.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów