Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: [156]diesel kontra benzyna

cysio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dobry
    Jeszcze jedna rzecz o której chciałbym napisać to porównanie JTD do TDI jeśli już mamy porównywać to do TDI albo do TDCI bo raczej zwykłe TDI to zwykły klekot z turbo i interkulerem poza tym jakby w alfie potem w fiacie jako pierwsze zostały zastosowane silniki diesla z elektronicznymi wtryskiwaczami czyli w 99r jak nie w połowie 98r natomiast pozostałe marki do 2003 klepały zwykłe diesle oparte na starej technologii wtrysku i dla mnie zawsze będą dzięki temu z tyłu
    JTD i TDCI to common rail a TDI to pompowtryskiwacze. Moim zdaniem poza osiągami i innymi parametrami technicznymi chodzi również o komfort i kulturę pracy silnika. Common rail jest znacznie cichszy.

Jeżeli chodzi o sam wybór diesel czy benzyna, to pomijając koszty ekspoloatacji i benzyny diesel ma jeździć i pokonywać dłuższe trasy. Jeżeli ktoś jeździ krótkie odcinki, miasto i sporadyczne wypady weekendowe poza miasto to bardziej skłaniałbym się ku benzynie.

Porównanie 2,5V6 i 2,4JTD 20V jest nie na miejscu z gaz w "fałce" to profanacja.

Zaznaczam, że to moje zdanie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KKrzysztof
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Mercedes CLK W208

Domyślnie

znam człowieka u Którego jest gaz w 2,5 V6 i jakoś nie narzeka a pokonuje cała masę kilometrów. No i kiedyś słyszałem o innym przypadku gazu w 2,5 V6 ale już sekwencyjnego za grube pieniądze z jakimiś tam czerwonymi wtryskami. Uważam, że jak ktoś wstawił dobrą instalację to nie ma co gadać że źle zrobił oszczędności mówią same za siebie. Jedyna wada dobrej instalacji to taka że trzeba w kółko tankować bo małe te zbiorniki są w kole aa do bagażnika to szkoda mocować bo i tak nie jest za wielki.
    zapraszam na nasz kanał o samochodach
    https://www.youtube.com/channel/UCNv...J62Gm0itanaAsg

cysio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KKrzysztof
    a jaki będzie rezultat jak postawimy 2,4 20v i 2,5 V6 obok siebie, to jaka tu będzie różnica.
    Dziś po raz drugi miałem spotkanie. Moja 1,8TS SW, on starszy pan pod krawatem 2,4JTD 20V sedan po FL, 2 osoby na pokładzie. Raz już było ściganie, kiedyś też było spotkanie, ale dziś widać było Pan miał ochote pokazać mi co to jest 2,4 20V.

Ile to ma koni??? 150?

No przy 60-70 jedziemy równo ja lewym on prawym, le jak depnął to pokazał co to moment w dieslu. Fakt czarny dym za nim jak z traktora, widać pan ma ochote myślę.
    No ale przyszły światła on lewy ja prawy, zielone i ogień, pisk u mnie, u niego jakoś później opony zamiatały, widać moment max później. U mnie 7tys, 2 bieg i niestety jak ku.... karakan mi wyjechał i po wysicgu, musiałem zwolnić i schować się za JTD.

Tak czy inaczej, spotkam się z nim znowu na bank bo on chce mi pokazać że ma lepsze, fakt może i ma, ale do około 80 obie AR szły łeb w łeb. Dlatego 2,4 wg mnie jeździ na poziomie 1,8 i 2,0 ale 2,5 V6 nie ma porównania.

BTW czy czyta to forum właściciel owej AR srebrna na blachach SBI i coś tam X ?
    A może ktoś go zna?

A i czy normalne że ona tak kopci, fakt dostała nieźle pewnie ale tak ma być?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cysio JTD 2,4 20v ma w seri 175KM - ja myslę, że raczej panu nie chciało się z toba ścigać, bo on miał spory zapas pod butem podczas gdy ty wyciskałeś wszystko co się da. Generalnie JTD to nie jest auto do sprintu spod świateł, chociaz jak mam fantazję to też czasami pokazuję swój moment obrotowy (teraz ok 400Nm).
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wawa

Domyślnie

Pewnie starszy Pan nie wiedzial o co biega albo nie potrafil kozystac z klekota moze palowal od samego dolu wtedy efekt zaslony deymnej jest
    Swoja stara 2.4 180/380 spokojnie 2.0 robilem co chcialem 2.5 byly problemy
    159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita

cysio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Cysio JTD 2,4 20v ma w seri 175KM - ja myslę, że raczej panu nie chciało się z toba ścigać, bo on miał spory zapas pod butem podczas gdy ty wyciskałeś wszystko co się da. Generalnie JTD to nie jest auto do sprintu spod świateł, chociaz jak mam fantazję to też czasami pokazuję swój moment obrotowy (teraz ok 400Nm).
    Zabawa była kilka razy i gdyby nie miał ochoty to stanąłby za mną a nie zmieniał pas. Poza tym wiesz kiedy ktoś się ściaga i bawi a kiedy mu się nie chce.
    Fakt 175KM i 385Nm. Moment zabija.
    Ale zobacz on ma katalogowo 8,3 do setki, do tego druga osoba na pokładzie i minimalne spóźnienie na starcie (było) może dać wynik podobny do 9,3 katalogowego w 1,8TS, co nie?
    Na starcie JTD idą podobnie jak benzyniaki, elastyczność i moment jest nie porównywalny oczywiście.

Cytat Napisał chunkpunk
    Pewnie starszy Pan nie wiedzial o co biega albo nie potrafil kozystac z klekota moze palowal od samego dolu wtedy efekt zaslony deymnej jest
    Swoja stara 2.4 180/380 spokojnie 2.0 robilem co chcialem 2.5 byly problemy
    Może źle napisałem, to nie stary gość ale na moje oko, koło 50-tki. No własnie jak na tą moc to chyba niezbyt sobie radził, bez obrazy...

A napisałem to tylko po to bo wcześniej ktoś porównywał 2,4JTD do 2,5V6. Moim zamiarem było tylko przybliżenie że JTD są na poziomie twinsparków 1,8 i 2,0 a 2,5 V6 jest poza konkurencją. Broń boże nie wmawiam nikomu że JTD jest lepszy od TS albo odwrotnie, to całkiem inna bajka.

Ja jeżdżę TS bo był tańszy w zakupie niż JTD w porównywalnym stanie a ilość km przejeżdżanych miesięcznie jest tak mała, że JTD nie dość, że męczyłby się na krótkich odcinkach to spłacił w porównaniu do TSa po 4 latach.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KKrzysztof
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Mercedes CLK W208

Domyślnie

ja też kupiłęm w sumie 1,8 TS bo była tańsza no i jak ją zobaczyłem wiedziałem że to ta

Natomiast 2,4 20v & 1,8 TS to na pewno koleżka z disla nie za bardzo wiedział jak ruszać
    zapraszam na nasz kanał o samochodach
    https://www.youtube.com/channel/UCNv...J62Gm0itanaAsg