Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: Zestaw hid....co kupic....

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

hidy sobie odpuście ... nawet gdybyście tam w tych lampkach małe słoneczka umieścili to też będzie ciemno jak odbłyśnik nie ma czym odbić światła przez soczewkę ...
    za to poświata błękitu przy tych hidach w nocy przed samochodem rewelacyjna ... idealnie oślepia jadących z przeciwka ... cudne olśnienie ... a na drodze ciemno
    kupcie sobie nowe najtańsze lampy na allegro na zwykłe żarówki i będziecie mieli super jasność ...

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Ja właśnie kliknąłem na Alledrogo i kupiłem komplet lamp Depo (nie xenon, zwykłe), przetestuję co się z tego da zbudować.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Soczewki po regeneracji odblysnika swieca tak samo jak nowe wiec po co kupowac nowe??? Chyba ze szkla ktos ma zniszczone albo uszkodzone mechanicznie.
    A Ty yoozef co bedziesz z tych depo robic?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166 Zobacz post
    hidy sobie odpuście ... nawet gdybyście tam w tych lampkach małe słoneczka umieścili to też będzie ciemno jak odbłyśnik nie ma czym odbić światła przez soczewkę ...
    za to poświata błękitu przy tych hidach w nocy przed samochodem rewelacyjna ... idealnie oślepia jadących z przeciwka ... cudne olśnienie ... a na drodze ciemno
    kupcie sobie nowe najtańsze lampy na allegro na zwykłe żarówki i będziecie mieli super jasność ...
    1 - dlatego cały czas podkreślamy że trzeba regenerować odbłyśnik soczewki!
    2 - poświata ?? - soczewka to taki twór inżynierii że odcina światło a nie jak zwykłe refelektory tworzą poświatę więc jeśli widziałeś kogoś na hidach i Cię śpelił to pewnie dlatego że matoł włożył je do zwykłych lamp bez soczewki. Przy soczewce nie ma prawa być poświaty i bez znaczenia czy jest HID czy zwykła żarówka.
    3- jeśli chodzi o tanie podróbki to na prawdę wole oddać odbłyśnik do regeneracji i mieć oryginalną lampę a nie chiński badziew. Jeśli chodzi natomiast o szkła to bierzesz papier 800/1000/1500/2000 na mokro szlifujesz na szlifierce oscylacyjnej a później bierzesz kupujesz TLENEK CERU (50zł) filc i jedziesz i szkło jak nowe. Wiem bo sam tak robiłem.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Zobaczymy jakie to przyniesie efekty u mnie. Rozkrece lampy i zobacze jak zyje odblysnik. Jak wystarczy przeczyscic to ok, jak nie to regeneracja. Wtedy ocenie efekt. Ja tez bym wolal zeby mi zwykle zarowki starczyly zamiast inwestowac w HID, poziomowanie i spryski.
    Uniknalbym wielu godzin wykladow, przekonywan i negocjacji z zona zeby uzyskac budzet poziomowanie i spryski.
    Uniknalbym wielu godzin wykladow, przekonywan i negocjacji z zona zeby uzyskac budzet

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

no no musi to przejść przez księgowego hehehe

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Niestety....

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    2 - poświata ?? - soczewka to taki twór inżynierii że odcina światło a nie jak zwykłe refelektory tworzą poświatę
    soczewki w ksenonach są zupełnie inne niż w halogenach mają inną nazwijmy to rozdzielczość oraz kąt świecenia
    z uwagi na to że jestem fotografem z zamiłowania to akurat o soczewkach mógłbym opowiadać dłuugo ... ale żeby zawęzić i uwiarygodnić podam kilka cytatów z mądrzejszych :-)

Rozdzielczość kątowa opisuje zdolność rozdzielczą dowolnego przyrządu, który tworzy obraz, takiego jak np. teleskop optyczny, radioteleskop, mikroskop, obiektyw kamery czy oko ludzkie. Dokładniej mówiąc jest to zdolność takiego przyrządu do rozróżniania kątowej separacji punktów oglądanego obiektu. Samo określenie rozdzielczość oznacza w nauce precyzję, z którą instrument mierzy i zapisuje dane o badanej próbce.
    Zdolność rozdzielcza soczewki optycznej jest ostatecznie ograniczona przez zjawisko dyfrakcji. Granica ta jest wyrażona przez tzw. kryterium Rayleigha odkrytego przez lorda Rayleigha:

a tutaj na zdjęciach porównania zwykłych soczewek i tych wygrzebanych z właściwych układów ksenonowych:
    http://swiatla.arbiter.pl/galeria/po...ia.reflektorow

suma sumarum ... dlaczego wszystkie auta nie są wyposażane w ksenony ? przecież chinczycy palniki i przetwornice sprzedają za 150zł kpl ano dlatego że wyprodukowanie soczewki o odpowiedniej rozdzielczości która nie będzie rozpraszała światła jest bardzo drogie.
    przykładem są obiektywy fotograficzne ... dwa takie same o takim samym kształcie i ogniskowych jeden kosztuje 600zł inny rysujący ostrzej mające większe światło mniejszą aberację chromatyczną itp itd kosztuje 3000zł ... te same szkiełka

dlatego jak słucham o tych hidach o tym jak to one nie olśniewają to mi się nóż otwiera w kieszeni ... zawsze jestem w stanie na drodze rozpoznać jadącego z przeciwka hidziarza i zawsze daję mu do zrozumienia że oślepia włączając wszystko co mam
    oczywiście soczewka nie olśniewa tak jak zwykły lustrzany reflektor ... ale jakie są różnice można zobaczyć na podanym linku

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Chwila chwila chwila bo nie zatrybilem.... Na poczatu piszesz ze soczewka nie jest taka sama w halogenach i ksenonach? To mnie zdumiles.... Bylem przekonany ze sa identyczne. Chyba ze ta roznica o ktorej piszesz dotyczy mocowania.
    No wiec zdumiony Twoim odkryciem odpalilem Twoj link i tam juz na wstepie (i nie tylko) pisze jak byk ze soczewki sa identyczne! Nie ma roznicy pomiedzy soczewkami do halogenow jak i ksenonow. Roznica jest jedynie w mocowaniui zrodle swiatla.
    Tak wiec albo jak krzywo czytam, albo Ty cos pomyliles albo jest jeszcze inny warian o ktorym nie wiemy.......
    Wiec jak?
    Moim zdaniem i autora przytoczonego artykolu nie ma roznicy w soczewkach.

Aha a jezeli chodzi o markowe i nie markowe produkty to sie zgadzam. Oczywiscie nie neguje tych co kupuja nie markowe ale juz nie tylko w tym aucie spotkalem sie z opinia ze soczewki "podrobki" sa duzo gorsze od valeo. Tu jasna sprawa. Dlatego reflektuje regeneracje odblysnika.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 01-09-2011 o 12:48

Użytkownik Świeżak Avatar maziarek1
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 24v 2000r. Alfa Romeo 147 1,9 JTDm 2005r.

Domyślnie

wlasnie przerabiam ten temat zadne czyszczenie nie da rady tak wyglada odblysnik w 10 letnich ksenonach a raczej jego brak...
    nic dziwnego ze w 10 letnich alfach nic nie widac facet ktory mi napyla odblysnik mowi ze nowe samochody 4-5 letnie juz maja z tym problem i do niego przyjezdzaja, wszystko to dzieki naszym cudownym przepisom o calodobowej jezdzie na swiatlach...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	odblysnik.jpg
Wyświetleń:	190
Rozmiar:	25.8 KB
ID:	33319  
    Ostatnio edytowane przez maziarek1 ; 01-09-2011 o 14:57