Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Temat: Ciężko chodzi sprzegło

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar SynapticXX
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Auto

Domyślnie

OO to spoko, że rozwiązałeś u siebie problem.

Ja na razie jestem na etapie, że muszę u kogoś zobaczyć jak powinno działać. Po prostu przyzwyczaiłem się do sprzęgła i nie chce przepłacać.

Czy sprzęgło powinno chodzić tak leciutko jak pedał gazu (być może dzisiaj już będę miał porównanie do 147)?? Wcześniej miałem BMW e46 320d i w nim pedał sprzęgła nie stawiał w ogole oporu;p

1400zł ile w tym jest robocizny, a ile za części ?
    Ostatnio edytowane przez SynapticXX ; 01-10-2011 o 10:36

Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj sprawdzałem w alfie 147 1.9jtd sprzęgło (przebieg 175tys km) i chodziło podobnie jak w moim, może ciut ciężej. No nic nadal będę poszukiwał innych alf w celu sprawdzenia czy w jakimś chodzi lżej Muszę na własnej skórze się przekonać, zanim miałbym wymieniać sprzęgło.

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

zdemontuj aku i podstawe aku, poogladaj silownik sprzegla, czy jest wyciek, czy sie do konca wychyla, przy okazji sprawdz czy z pompa wsio ok bo ja bedzie lepiej widac, odpowietrz uklad i sprawdz jaki kolor ma plyn wydostajacy sie z odpowietrznika.
    ile masz przejechane na tym sprzegle.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

U mnie potrzeba było wymienic wysprzeglik - siłownik sprzegła. Choc stary (jeszcze oryginalny 2002r. miał przebieg 151tkm), nie miał wycieków. Założyłem nowy, nowy płyn hamulcowy, przepłukanie układu, wyleciało mi ok. 250ml czarnego płynu hamulcowego, który nawet już nie miał zapachu płynu hamulcowego, później pare odpowietrzeń, co by całe powietrze wyszło z siłownika. Troche to zajęło, ale efekt jest taki jakbym miał prawie nowe sprzegło. Tzn. chodzi dużo lżej ale nie tak jak pedał gazu. Przynajmniej już noga mnie nie boli po 20km w miescie

Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Auto

Domyślnie

Autko ma przejechane 85tys km w tym 15tys przezemnie. Podejrzewam, że sprzegło nie było wymianie. Jeżeli chodzi o działanie to myślę, że wszystko jest wporządku, łapie na środku, nie ślizga się.

Czy siłownik sprzęgła to element : 46835408 ?? Na stronach znalazłem TRW za 165zł. W aso nie wiem ile kosztuje.
    http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?S...=1&DRW_NUM=3|0

Jak będę miał czas to sprawdzę to. Trochę boję się odłączać aku, by nie spowodować jakiegoś błędu na komputerze itp.

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

nie bój sie, najpierw -, potem +, podłaczasz odwrotnie. mozesz sam przeplukac uklad, nie boj sie tego, potrzebna jest tylko druga osoba

pzd.

Użytkownik Embrion Avatar milan
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    alfa romeo GT 1.9 JTD 150 km 2006r.

Domyślnie

Witam także posiadam alfę GT 1.9 jtd z 2006 roku i dzieje się to samo ze sprzęgłem ale rozmawiałem z moim mechanikiem przy okazji wymiany rozrządu i powiedział że niema powodu do paniki spokojnie można latać.

Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Auto

Domyślnie

Witam,
    Chciałem tylko odpisać na czym temat stanął.

Ostatnio miałem u siebie wymienianą pompkę od sprzęgła (ta przy pedale sprzęgła, 150zł w ASO) + mocowanie (taki prostokatny plastik, 5zł w ASO) + czyszczenie VTG.
    Po tych zmianach. Pedał jakby jest niżej, czyli na tej samej wysokości co hamulcowy. Ma leciutki luz. Jest niestety odrobinę twardszy niż wcześniej, ale przynajmniej ma mniejszy uskok.

Na razie temat zostanie na tym, ponieważ muszę się zająć przyczyną późno włączającej się turbiny (2400-2500 obrotów auto dostaje kopa).

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Ciężko chodzące sprzęgło to faktycznie nadchodzący wydatek ok 900 zł za wymianę sprzęgła. Cena oczywiście wzięta z miejscowego zakładu mechanicznego (ps. sprzęt + robocizna).

Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Auto

Domyślnie

Odgrzebie stary temat ciężko działające sprzęgła.
    Czy ktoś z Was jest w pobliżu Wrocławia ?? Ktoś kto wymienił sprzęgło, badź uważa, że jego chodzi lekko
    Ja już ze swoim nalatałem ponad 20tys km. Czasami chodzi miło, czasami chodzi ciężej. Przy normalnej jeździe nie jest to przeszkadzające, ale stojąc w korku zaczyna noga boleć.