Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: Problem z mocą w 156 2,4jtd

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał goldek76
    Z tego co mówił mi mój mechanik mam zmienną geometrię łopatek. Co najgorsze żaden z komputerów diagnostycznych nie wykazuje zadnego błędu. Niby wszystko jest ok. Jedynie co dziwnego zauważył mechanik to na wysokich obrotach przy zaworze EGR pokazują się spaliny (EGR zaślepiony). Mówi ze może tego być przyczyną zapchany układ wydechowy. Jutro zrobie testy na hamowni z odłączonym katalizatorem. Jeśli to nic nie da chyba kupię nową przepływkę
    Ale skąd tam pojawiają się spaliny? - musi być jakaś nieszczelność, a jak tak to część spalin zamiast napędzać turbinę idzie w niebo
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

goldek76
    Gość

Domyślnie

Wydech niestety jest w porządku. Zamawiam więc czujnik masy powietrza czyli przepływomierz. Mam tylko jedno pytanie. Czy po wymianie przepływki trzeba zerować ustawienia parametrów w komputerze czy bedzie chodzić bez ingerencji w ustawienia?

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie

Nic nie trzeba zerować, podłączasz nową i chodzi.

goldek76
    Gość

Domyślnie

A więc Panowie to nie jest niestety przepływomierz. Po wymianie nie ma żadnej różnicy. ( Moze ktos chce kupić nowiutki oryginalny przepływomierz bosha za pół ceny?)
    Cały czas zastanawiała nas masa powietrza. Zaczęliśmy więc oglądać turbinę. To co nas bardzo zdziwiło to sprzegiełko przy turbinie , które praktycznie wcale sie nie ruszało przy zmianie obrotów silnika. Mało tego trzeba było dużej siły aby ręcznie je ruszyć. Do tego jeszcze ktos na nasze oko próbował regulować turbinę gdyż tabliczka znamionowa przy śrubie do regulacji była pogięta. Dodam że turbina według pomiaru ładuje do 2,3 bara. A przy spadku mocy wyglada na to ze chce ruszyć sprzęgiełko

Michal166
    Gość

Domyślnie

i jak tam twoja turbinka

goldek76
    Gość

Domyślnie

Niestety jeszcze nie wiem. Zastanawiam sie co robić dalej

Michal166
    Gość

Domyślnie

ale rozbierales ja wiec jak po jej zlozeniu

goldek76
    Gość

Domyślnie

jeszcze jej nie rozbierałem i szczerze mówiąc zastanawiam się czy nie wysłać jej do fachowca
    A więc Panowie po długim czasie zaczyna się chyba rozjaśniać sprawa znikających koników w mojej belli. Przepływomierz ok, sterowanie ok. Przeładowuje turbina. Najpierw padło na sterowanie zmiennej geometrii turbiny ale kolega mechanik zdjął przewód , dmuchnął w nieg sprężonym powietrzem i sprzęgiełko pięknie chodzi. Także zmienna geometria jest. Zastanowiła nas pogięta tabliczka znamionowa przy śrubie regulacji turbiny. Okazało się ze śruba jest wykręcona na maxa i łopatki odgiete są w maksymalnym położeniu. Z tego co mówił mi kolega turbina dawała za duże ciśnienie i przy wyższych obrotach auto traciło moc.
    Wkręcił więc śrubę o kilka obrotów i okazało sie ża auto nie rwie już z dolnych obrotów, lecz od 2000 budzi się szatan i równo ciągnie do 4000.
    Stąd mam do Was forumowicze ważne pytanie. Czy może ktoś wie jak optymalnie wyregulować turbinę tą śrubą? Czy jest sposób zeby zrobić to samemu czy też trzeba wysyłać do specjalisty?

Michal166
    Gość

Domyślnie

sluchaj a czy ta srubka da sie sterowac bez wyciagania turbiny

goldek76
    Gość

Domyślnie

oczywiście ze się da. Jest nawet do niej niezły dostęp

Ale czy ktoś wie jak wyregulować turbinę aby powróciła do ustawień fabrycznych?