Witam. Myślę, że powinieneś zakonserwować miejsca przy końcu podłogi za pasażerami z tyłu. Na zdjęciach widać spore ogniska korozji jeśli tego nie zrobisz będziesz miał po 4 dziurki z lewej i prawej strony.
Witam. Myślę, że powinieneś zakonserwować miejsca przy końcu podłogi za pasażerami z tyłu. Na zdjęciach widać spore ogniska korozji jeśli tego nie zrobisz będziesz miał po 4 dziurki z lewej i prawej strony.
czy mycie silnika od spodu, a w zasadzie spodu silnika, jest niebezpieczne dla silnika boxera? chodzi o umycie podłużnić, zamulonych olejem, auto juz naprawiono, jezdzi ale olej na tych podluznicach siedzi.
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
a nie wiesz, że olej silnikowy to najlepszy środek antykorozyjny.
wiem ale wiem też, że ścieka na podłogę w garażu. Niewiele, ale parę kropel na dobę leci. Zabrudzam podłogę.
Ja bym to zostawił a żeby nie kapało to wystarczy zrobić parę rundek po jakieś piaszczystej drodze.
Jeżeli chcesz to usunąć to najszybciej ropą i pędzlem a jak masz dostęp do kompresora i ropownicy to jeszcze łatwiej. Odradzam lanie wody pod ciśnieniem bo w podłużnice modeli 145/146/155 jest wtłoczona pianka i woda jak się dostanie to nie ma jak spłynąć a blachy w środku są tylko na podkładzie więc chyba dalej tłumaczyć nie muszę co tam się dziać zaczyna.
kompresor i ropownica, powiadasz.....hmmmm... nie pomyslalem o tym
a co wy na to aby potraktowac mój silnik na myjni wodą , chciałbym trochę go odświeżyć bo jest już trochę ( a nawet bardzo ) brudny ? jak będzie z alternatorem i aku ? jak wy myjecie silniki ?
---------- Post added at 20:49 ---------- Previous post was at 20:27 ----------
kupiłbym K2 Akra spryskałbym wszystko odczekał z 1 min i spłukał ostatnim programem ( OSUSZANIE/NABŁYSZCZANIE) co wy na to ?
Ja u mnie 1.4 bx spłukałem wodą
nic sie nie stałoco prawda, przez chwile "choinka" pod maską była jak odpaliłem ale woda wyparuje i nie ma śladu
![]()
a jak z akumulatorem i alternatorem ?
nic sie nie działo
akumulator poprostu starałem sie omijac wiekszym strumieniem, a na reszte szła woda