Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Asystent parkowania - Parctronic ??

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm qtronic

Domyślnie

Nie wiem czemu, ale u mnie aktywacja asystenta parkowania nie spowodowała pojawienia się tej funkcji na wyświetlaczu. Zastanawiam się czy przypadkiem czujniki nie zostały podłączone do głównego komputera. Tylne czujniki zostały dołożone w ASO, bo nie było ich w samochodzie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Z tego co wiem nie było wersji z samymi czyjnikami z przodu. Albo sam tył albo , tył i przód.

Użytkownik Rowerzysta Avatar berez
    Mieszka w
    SMI
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 2008r. (Mod: 180KM, 400Nm)

Domyślnie

Cytat Napisał marqo Zobacz post
    Ja tak właśnie zrobiłem u siebie. Robi się to w menu PROXI. Należy pamiętać, aby po aktywacji dokonać "PROXI alignment"
    Czy można coś namieszać robiąć "PROXI alignment"? Czy powinienem coś (kluczowego) wiedzieć przed zrobieniem pierwszego "PROXI alignment"?

Użytkownik Świeżak Avatar Kattom
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.8 MPI 140KM; AR Giulietta 1,75 TBi 240KM 8C ; AR Giulia Veloce TI 280KM CR

Domyślnie

Odświeżę troszkę temat, ale poruszę coś co nie zostało do końca wyjasnione.
    Prócz AR159 użytkuję japońca, który ma na wyposażeniu czujniki z tyłu i z przodu. Rewelacja jak dla mnie. W Warszawie na wiecznie zatłoczonych parkingach w centrum - idealna sprawa.

Wiem już, że AR159 mogły być wyposażone w czujniki parkowania również z przodu. Nad miejscem umieszczenia przednich trochę się zastnawiałem, ale odpowiedź przyniósł znany serwis ogłoszeniowy i możliwość ich wypatrzenia: http://fotoo.pl/show.php?img=463103_...0010.jpeg.html. W japońcu mam dużo bardziej symetrycznie umieszczone czujki, więc zastanawia mnie jak w praktyce sprawują się te umieszczone w środku, całkiem blisko siebie i czy ramka tablicy nie przeszkadza - ale pewnie nie skoro są.
    Tył standardowo: http://fotoo.pl/show.php?img=463104_2906090010-2.jpeg.html

Jak
    wiadomo zderzaki, prócz samej skorupy mają jeszcze element wewnątrz czyli belkę, z przodu najczęściej z pianki, tył wygląda różnie, ale belka jest.

Pytanie nr 1: czy w miejscach, w których umieszczone są czujniki parkowania nie ma tej belki ? Być może jest ktoś kto zakładał i potwierdzi, że wywiercenie otworków pod czujnik w zderzaku, który otworków nie ma nie będzie problemem ?

Pytanie nr 2: sprzedawane czujniki są najczęściej koloru czarnego, są też białe, srebrne i wściekłe czerwone, ale żaden z nich nie pasuje do mojej AR159. Czy mieszalnie lakierów są w stanie przygotować mieszankę np. 100ml w sprayu pod kolor mojego nadwozia ? To, że są w stanie zrobić i 50ml to wiem, ale nie mam tutaj pistoletu z kompresorem, żeby bawić się w małego lakiernika. Potrzebuję prostej puszki z guzikiem. Chyba, że podjadę do jakiegoś ASO, który robi blacharkę i chłopaki prysną jak będą malować ten model..

Z góry dzięki za komentarze.

Użytkownik Rowerzysta Avatar fx25
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera Q4 Stelvio Q

Domyślnie

Pytanie nr 2: sprzedawane czujniki są najczęściej koloru czarnego, są też białe, srebrne i wściekłe czerwone, ale żaden z nich nie pasuje do mojej AR159. Czy mieszalnie lakierów są w stanie przygotować mieszankę np. 100ml w sprayu pod kolor mojego nadwozia ? To, że są w stanie zrobić i 50ml to wiem, ale nie mam tutaj pistoletu z kompresorem, żeby bawić się w małego lakiernika. Potrzebuję prostej puszki z guzikiem. Chyba, że podjadę do jakiegoś ASO, który robi blacharkę i chłopaki prysną jak będą malować ten model..
    [/QUOTE]
    we Wrocławiu można dorobić spray-a z dowolnym lakierem, WDA na Borowskiej. Widzę że piszesz z Warszawy , większa metropolia t na pewno też coś znajdziesz.
    Ja malowałem takimi sprayami i uważam że do czujników wystarczy. Musisz tylko znaleźć czujniki do lakierowania (opcja !!) bo nie wszystkie się do tego nadają (lakier powoduje jakieś zakłócenia).
    Niedawno kupiłem czujniki VALEO stąd trochę poczytałem.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Pytanie nr 1
    Odpowiedz Pianki sa nasadzane na belkę. W wersji z czujnikami wystepują inne pianki niż w wersji bez czujników

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał Kattom Zobacz post

Jak
    wiadomo zderzaki, prócz samej skorupy mają jeszcze element wewnątrz czyli belkę, z przodu najczęściej z pianki, tył wygląda różnie, ale belka jest.

Pytanie nr 1: czy w miejscach, w których umieszczone są czujniki parkowania nie ma tej belki ? Być może jest ktoś kto zakładał i potwierdzi, że wywiercenie otworków pod czujnik w zderzaku, który otworków nie ma nie będzie problemem ?

Z góry dzięki za komentarze.
    1. Nie wiem jak z przodu, ale z tyłu w zderzaku od środka były zaznaczone punkty do otworów do montażu czujników. Pianki nie ruszałem.
    2. Z malowaniem czujników nie ma problemu, nie można jedynie zamalować rowka. Należy je zmatowić papierem ściernym, przeczyścić rozpuszczalnikiem i zapchać rowek tulejką z kartonu, którą wyciąga się po wyschnięciu lakieru. Temat przerabiałem w Astrze, w Alfie nie chciało mi się już w to bawić, zostawiłem czarne.

ketron
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał FredzioPL Zobacz post
    A nie wiecie jakie sa koszty takiej przyjemnosci.
    Chodzi mi op montaz czujnikow oryginalnych i uaktywnienie funkcji,
    Mam distinctive z 2007 roku niestety bez asystenta parkowania ani navi

Pozdrawiam
    Dwa tygodnie temu trafiłem na allegro kompletny przedni zderzak ( oryginalne czujniki, spryski) w bardzo dobrym stanie za 800 zł, zderzak w wersji
    podstawowej kosztuje 500-600 zł.