Ja mam u siebie 2002 rok, wnętrze lift, scyzoryk pierwszy z lewej na zdjęciu i jak otwieram auto to mam dwa krótkie mignięcia, a jak zamykam jedno dłuższe.
Ja mam u siebie 2002 rok, wnętrze lift, scyzoryk pierwszy z lewej na zdjęciu i jak otwieram auto to mam dwa krótkie mignięcia, a jak zamykam jedno dłuższe.
skoro w moje jest mozliwe ze tego nie ma,to moze wie ktos jak zrobic zeby migaly podczas zamykania otwierania
Ja to był na waszym miejscu kupił moduł z wyjściem na migacze i z możliwością wgrania nowych kluczyków na dodatek będzie miał wyjście na bagażnik można wtedy dokupić siłownik dołożyć i będzie otwieranie bagażnika z kluczyka (otwiera się poprzez długie naciśnięcie otwierania). Tylko czy nie było by problemów z zaprogramowaniem kluczyka? nie znam kogoś z oryginalnym scyzorykiem żeby chciał to sprawdzić
a nie ma jakiegos tanszego rozwiazania?? a nie odrazu nowe moduły i tak dalej,to moze lepiej kupic inna![]()
Po pierwsze, nie mylcie centralki alarmu z centralnym zamkiem. Tutaj mowa jest o centralnym zamku, alarm nie ma z tym nic wspólnego.
Nie w każdej 156 montowana jest opcja mrugania kierunkowskazów przy otwieraniu/zamykaniu drzwi. Steruje tym moduł centralnego zamka, za pomocą sygnału, który dostaje z odbiornika radiowego, umieszczonego mniej więcej pod trzecim światłem stop (w wersji sedan). Dostęp od bagażnika, po zdjęciu górnej wykładziny.
Sygnał z tamtego odbiornika musi dotrzeć do głównej skrzynki bezpieczników (po lewej stronie od kierownicy) i tutaj mamy dwie możliwości:
1. fabrycznie nie zamontowana opcja mrugania, więc brak kabla od odbiornika do skrzynki bezpieczników,
2. fabrycznie zamontowana opcja mrugania, więc jest połaczenie i dodatkowo kilka przekaźników odpowiadających za wysterowanie kierunkowskazów.
Rozwiązanie było takie, ponieważ często producenci alarmów samochodowych (a żaden alarm nie jest montowany przez AR, tylko przez dilerów ze względu na różne regulacje prawne), woleli montować "mruganie" we własnym zakresie, sterowane swoimi centralkami. Stąd czasem brak fabrycznego połączenia i mrugania centralnego zamka.
Najpierw sprawdź wszystkie bezpieczniki (też te małe skrzyneczki po lewej od kierownicy, których od razu nie widać; są nieco wyżej), potem jeśli masz alarm sprawdź czy centralka jest włączona i opcja migania w niej również, a jeśli nie, to możesz to zamontować sam.
Ciągniesz kabel od odbiornika w bagażniku, razem z wiązką przewodów (za kanapą i potem wzdłuż lewego progu pod podłogą) aż do skrzynki bezpieczników, potem na niego montujesz przekaźnik i podłączasz pod kilka przewodów ze skrzynki rozdzielczej B1 (mówiąc w skrócie).
Kabel jedna żyła 10 zł, przekaźnik (1 lub 2, zależy jakie) 20 zł, praca własna bezcenna. Wszystko do zrobienia.![]()
konieczna wizyta u kogoś kto ma EXAMINER. ( ja mam) i włączy ci tą opcję w sterowniku zamka centralnego/alarmu. To jest funkcja którą można włączać/wyłączać niestety tylko z poziomu examinera
czyli ze nie ma innego sposobu właczenia migniecia tylko przez ta apke?