Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: jak wyciagnac łożysko oporowe? 2.5 V6

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

shimmi generalnie od dziecka tylko włoskie auta dłubię i jakoś jestem przyzwyczajony do włoskiej myśli konstrukcyjnej czyli " Zróbmy tak aby mechanik się nawqrwiał" i generalnie już chyba nic nie jest w stanie mnie wyprowadzić z równowagi przy dłubaniu z nich mechaniki.Po dłubaniu włoskich aut z V6 pod maską każde inne wydaje się dziecinnie prosto zbudowane co do obsługi serwisowej i śmieję się tylko z kumpla u którego dłubię a ma stare Volvo i klnie jak coś robi. Kiedyś zaproponowałem mu żeby ze mną zmienił sprzęgło w mojej V6, po godzinie chłop zwątpił, stwierdził że to nie na jego psychikę, gdzież to żeby trzeba było pół auta rozebrać do tego i poszedł do domu stwierdzając że na nowo pokochał swoje poczciwe kanciaste 940.
    Co do kwestii rozrusznika no pomyśleli chłopaki jak życie umilić, zresztą w każdym włoskim praktycznie silniku jest tak umiejscowiony że zawsze idzie sporo ciężkich słów przy robocie ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

śruba jest extra godzine ja macałem

shimmi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    shimmi generalnie od dziecka tylko włoskie auta dłubię i jakoś jestem przyzwyczajony do włoskiej myśli konstrukcyjnej czyli " Zróbmy tak aby mechanik się nawqrwiał" i generalnie już chyba nic nie jest w stanie mnie wyprowadzić z równowagi przy dłubaniu z nich mechaniki.Po dłubaniu włoskich aut z V6 pod maską każde inne wydaje się dziecinnie prosto zbudowane co do obsługi serwisowej i śmieję się tylko z kumpla u którego dłubię a ma stare Volvo i klnie jak coś robi. Kiedyś zaproponowałem mu żeby ze mną zmienił sprzęgło w mojej V6, po godzinie chłop zwątpił, stwierdził że to nie na jego psychikę, gdzież to żeby trzeba było pół auta rozebrać do tego i poszedł do domu stwierdzając że na nowo pokochał swoje poczciwe kanciaste 940.
    Co do kwestii rozrusznika no pomyśleli chłopaki jak życie umilić, zresztą w każdym włoskim praktycznie silniku jest tak umiejscowiony że zawsze idzie sporo ciężkich słów przy robocie ;]
    GrzesiekK to wszystko to jest stan umyslu hehe ja wyzywam bo z natury jestem nerwowy podobno ale co do alfy nauczylem sie patrzenia na to z innej strony. Czyli " ta sruba jest w tak prze...nym miejscu nie bez powodu" hehe tak do tego podchodze. Na skrzynie to brakowalo mi sil bo jak boga kocham bez walka centrujacego nie moglem na oko ustawic. No ni cholere! Jak tylko wytloczylem sobie walek tak poszlo jak po masle. A co do tego ze trzeba odkrecic to ze trzeba sanki poluzowac, wahacz itp itd to mnie az tak nie bolalo. Gdybym robil inny samochod to moze i tak. Ale mialem w swych recach boxera teraz mam ts V6 i JTD i az tak mnie nie nosi. Ale za ta śrubę na górze przy rozruszniku to daje 10/10

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Najlepiej bylo by przestrzelic skrzynie na wylot i skrecac od przodu ale tego chyba jeszcze nikt nie probowal
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    156 2.4jtd 140KM 2001

Domyślnie

witam panowie
    a może ma ktoś dobrą radę jak przy montażu skrzyni ustawić łożysko oporowe i te łapki w skrzyni aby bez "mordowania" wskoczyły w łożysko...??? bo już zwątpiłem 3 razy już wszystko rozbierałem i nadal lipa... dzisiaj mi do tego wszystkiego aż z wysprzęglika wnętrzności wystrzeliły <załamka> i to po odpowietrzeniu... tuż przed jazdą próbną <wnerw>
    pomocy

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Lozysko montujesz na tych lapkach i po montazu w skrzyni wciskajac sprzeglo, lozysko zaskakuje na docisk tarczy i juz tak zostaje... nie wiem jak w jtd.

Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    156 2.4jtd 140KM 2001

Domyślnie

no tak zgadza się ale mi te łapki zeskakują z łożyska aż wysprzęglik się rozleciał.... załamka
    a jak dokładniej to wycelować...żeby to tam wskoczyło????

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Nie mam pojecia jak to wyglada w JTD, poszukaj kogos co robil sprzeglo, bo w temacie v6 moze malo osob sie odezwac.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Tak jak pisali moi szanowni przedmówcy, łozysko na łapki , wjazd skrzynią i po naciśnięciu pedału samo wskoczy w docisk

Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    156 2.4jtd 140KM 2001

Domyślnie

problem rozwiązany... ciężko było ale udało się dopiero po rozpołowieniu skrzyni przez co była dużo lżejsza i łatwiej było nią manipulować
    dzięki za rady i podpowiedzi....
    pozdrawiam