Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Temat: Dziwne dzwieki.... koszmar

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    159 2,4

Domyślnie

Czystość komór spalania?Przytarty zawór?Pytanie do Buratino-ssący czy wydechowy?a może zawór recylkulacji spalin?a może zawór sterowania tyrbiną?Ja po tym nagraniu to nie jestem w stanie nawet powiedziec czy uszkodzony jest samochód czy nokia nie mówiąc już o stawianiu diagnozy.Wstaw auto do ciepłego garazu i zobacz czy problem bedzie nadal istniał,-jesli nie to nic nie ruszaj.Mróz to mróz.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał stanleyma Zobacz post
    Czystość komór spalania?Przytarty zawór?Pytanie do Buratino-ssący czy wydechowy?a może zawór recylkulacji spalin?a może zawór sterowania tyrbiną?Ja po tym nagraniu to nie jestem w stanie nawet powiedziec czy uszkodzony jest samochód czy nokia nie mówiąc już o stawianiu diagnozy.Wstaw auto do ciepłego garazu i zobacz czy problem bedzie nadal istniał,-jesli nie to nic nie ruszaj.Mróz to mróz.
    Napisalem cos takiego-Wrozenie z fusow

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

a ja obstawie że to dwumasa przy "odpowiednich" obrotach wpada w wibracje i stuka...

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał chrisdelarosa Zobacz post
    a ja obstawie że to dwumasa przy "odpowiednich" obrotach wpada w wibracje i stuka...
    No jak ja słucham tego u siebie w aucie to też mi się właśnie tak wydaje jak Ty mówisz.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Zapewne dowiemy sie czegos konstrutywniejszego po tym jak samochod wyladuje w jakims warsztacie i poprostu zostanie sprawdzony

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Niekoniecznie... Może to po prostu "lewe powietrze"
    Czyli nieszczelność gdzieś w układzie dolotowym, bo chyba to masz na myśli?
    Gdzie najczęściej może pojawić się taka usterka i jak ją zlokalizować?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Ogier Avatar Junior
    Mieszka w
    Stanowice k. Rybnika
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 KM

Domyślnie

Świece sprawdź sam, ściągnij pokrywę silnika, weź dłuższy kabel i podepnij do aku do + odpinaj po kolei wtyczki ze świec i dotykaj końcówki tym kabelkiem jeśli będzie iskrzyć to świeca dobra, jeśli nie to do wymiany. U mnie ze sprzęgłem to samo dwumasa na mrozie się odzywa.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

strach się bać niedługo koledzy zasugerują wymienić połowę auta Ja też bym obstawiał dwumas, a zaraz potem wtryskiwacze, ale wcale nie znaczy że do wymiany. Jak sa takie mrozy to przy odpalaniu szczegolnie po nocy ew jak auto stalo i odpalisz to może się dwumas odezwać. Jak auto sie ogrzeje to powinno być ok.
    Zobacz czy te stuki będą jak będzie cieplej.
    Z tym preheating plugs to moze byc przyczyna problemow z odpalaniem: sprawdź tak jak ktoś napisał świece i przekaznik. Jesli sa ok a nadal bedzie kiepsko odpalac to na odpalenie b duzy wplyw maja wtryskiwacze.
    Jak sa padniete (rolzregulowane) to daja metaliczne stuki przy przyspieszaniu, ale po kolei i nie ma co popadać w rozpacz.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Wypnij od przekaźnika świec wtyczkę - ona ma z tego co pamiętam 4 przewody, szeroka, wpina się ją od dołu przekaźnika. Przekaźnik jest przymocowany do ściany grodziowej, od tyłu silnika, mniej wiecej w połowie szerokości auta - taka plastikowa, czarna "skrzyneczka" o wymiarach ok. 3x7 cm.
    Podłącz sobie cokolwiek co się zaświeci (próbnik 12V z diodą) do plusa na aku a potem dotykaj po kolei pinów na wtyczce. Wtyczka zasila świece. Jeżeli świece są ok - to przy każdym dotkniętym przewodzie będzie ci świecić żarówka z próbnika. W ten sposób wyeliminujesz ew. spalone świece.
    Jeżeli świece są ok - trzeba sprawdzić, czy przekaźnik podaje na nie prąd. Sprawdzasz to tak samo, tylko tym razem trzeba podpiąć próbnik do wyjścia z przekaźnika (to samo miejsce, gdzie się wpina w/w wtyczkę). Po przekręceniu stacyjki powinna się zapalać żarówka w próbniku (próbnik tym razem podpinasz do masy na aku).
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Świeżak Avatar majeczka
    Mieszka w
    kiedyś Pabianice, jeszcze Wawa:)
    Auto
    159 SW, 1.9 jtdm, 150 KM, Spider 916, 2.0 ts, 155 KM

Domyślnie

kolego - preheating plugs - swieczki do wymiany. panowie wymieniali przy Tobie? osobiscie mialam ten komunikat 3 tyg temu. swiece wymienione-wszytskie 4 szt i przy mnie zeby nie bylo niedomowien, komunikat zniknal, auto pali bezproblemowo. co do oleju - jeszcze ze mna nie pogadasz-za jakies 4 tysiace km zakladam,ze aku i alternator sprawdziles/ jednak komunikat mowi chyba dosc jednoznacznie...