niema recepty i rownania na niektore rzeczy,mozesz przejechac jedna trase 100 razy z predkoscia 100KM/h i bedzie ok ale pojedzie 101raz z predkoscia 50 i mozesz wpasc w poslizg,
i jesli jedziesz w poslizgu z udzialem VDC to gdzie tu twoja kontrola?
niema recepty i rownania na niektore rzeczy,mozesz przejechac jedna trase 100 razy z predkoscia 100KM/h i bedzie ok ale pojedzie 101raz z predkoscia 50 i mozesz wpasc w poslizg,
i jesli jedziesz w poslizgu z udzialem VDC to gdzie tu twoja kontrola?
kontrola jest wtedy gdy wiesz co zrobi system w twoim samochodzie w konkretnym przypadku na drodze, ale ja nigdy nie ufam na 100% systemom,
kolego chyba trzeba skończyć tego![]()
No właśnie. Tylko czasami jest nam bardzo trudno określić te "rozsądne prędkości dostosowane do panujących warunków". Jadąc latem na suchym asfalcie, na granicy przyczepności, kiedy już VDC pracuje, na nic nam się zdadzą te wszystkie systemy bezpieczeństwa, jeżeli na kolejnym zakręcie będzie np. wysypany piasek.
W październiku, przy przepięknej słonecznej pogodzie na suchutkim asfalcie niewiele brakowało a rozbiłbym swoją wychuchaną Alfę z wypasionymi systemami. Bawiłem się na górskich krętych drogach, piękna pogoda, termometr pokazywał 6 stopni na plusie. Wkurzyłem się kiedy przede mną wlekło się jakieś auto, a ja na tych zakrętach nie miałem go jak wyprzedzić. Mój nerw sięgał zenitu jak to auto przede mną zaczęło jechać z prędkością 10 km/h. Wkurzałem się do momentu, gdy zauważyłem, że ześlizguję się na pobocze. Od razu zerknąłem na zegary. VDC wariował. I dopiero przyjrzałem się bardziej jezdni - był lód. W sumie może na 50-100 metrach długości drogi, ale gdyby nie to auto przede mną, to na bank z tego zakrętu bym wyleciał - skoro przy prędkości 10 km/h były problemy z utrzymaniem toru jazdy, to przy 50 km/h nie miałbym żadnych szans.
O tej porze roku jesteśmy w o tyle dobrej sytuacji, że możemy się spodziewać, że może być ślisko. Choć na lodzie to ani zimówki za specjalnie nie pomogą, ani nawet elektronika.
Nie chciałbym nikogo umoralniać, ale czasami chyba warto się zastanowić, że nie wszystko jesteśmy w stanie przewidzieć.
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
Skoro już o ABS'ie mowa to czy wie ktoś przy jakiej prędkości w Alfie 159 ABS przestaje działać?
W wielu samochodach jest to prędkość 8 lub 6km/h, a jak jest w naszych?
Pozdrawiam.
- Rafał
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
info z Wikipedii "W momencie wyhamowania pojazdu do prędkości ok. 5-6 km/h ABS przestaje zmniejszać ciśnienie w obwodzie hamulcowym pozwalając na całkowite zatrzymanie pojazdu."
http://pl.wikipedia.org/wiki/ABS_(motoryzacja)
gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P