Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: JTD 115@ - słaby trzeci bieg

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Wykres jest jak ta lala.W serii miałeś jakieś 280Nm przy 2000,teraz masz 325Nm czyli dół poprawił się i to mocno,zwłaszcza przy 8v.Moc trzyma ci do 4400obr bardzo równo ,moment trzyma ładnie także turbo możesz wykluczyć.

Ciągnąc bieg do 4200-4400 czy nawet 4000 po wprawnej czyt.szybkiej zmianie biegu obroty powinne utrzymywać się w okolicach 3000-3200,poniżej faktycznie można odczuć " zmułkę".

Przy tej modyfikacji,stając z seryjną 115 w stilo ,nie ma szans ,że seria idzie równo,chociażby przez wzgląd na dłuższe utrzymanie mocy,nie mówiąc o wysokości jej wartości.W praktyce powinno to wyglądać tak,że 1-twoje prowadzenie,2-prowadzenie o jakieś półtora długości,3 mega odjazd,ale żeby ładnie utrzymać ciś turbo,niebędna jest szybka zmiana biegu.

Jak auto przyspiesza na 3 biegu przy 2000obr ?? Powinno ładnie ciągnąć już od 1800.

Po wykresie widać,że wszystko gra.Przy 2800 obr wcześniej miałeś 110km,teraz jest prawie 140km więc nie ma szans by tego nie odczuć.

Gdyby turbo miało spapraną geometrię,wówczas Rogal nie dał by rady napisać tak łądnej mapy,pomijając,że w ogóle by nie pisał programu przy jakiejkolwiek awarii.

Majster-gdyby max moment był by przy 2000,to po pierwsze sprzęgło zjarane by było szybciutko, po drugie dwumas rozsypał by się niewiele później,po trzecie krzywe wygądały by jak pochylony ku dołowi stół,gdzie przy 4000 obr była by bieda i to straszna.

Jak dla mnie,jak na 115, modyfikacja bardzo ładna.Widać ,że silnik bardzo zdrowy.

Acha,nie zapominajmy,że stilo to ciężki klocek.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Po wykresie widać,że wszystko gra.Przy 2800 obr wcześniej miałeś 110km,teraz jest prawie 140km więc nie ma szans by tego nie odczuć.
    Raczej bym sie spierał w tej kwestii. Zasadnicze, podstawowe pytanie. Czy ta firma wykonała przed "wklepaniem mapy" test silnika seryjnego, jego podzespołów pod kątem sprawnosci, czy nie zgłasza jakiś błedów? Testy zczytane z czujników podczas pracy na postoju jak i na luzie. Śmiem wątpic, że zostało to poprawnie wykonane, lub ta mapa została zrobiona na "tak sobie"...

---------- Post added at 19:39 ---------- Previous post was at 19:33 ----------

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Jak dla mnie,jak na 115, modyfikacja bardzo ładna.Widać ,że silnik bardzo zdrowy.
    Zobacz sobie na wykresy sprawnych jednostek 115km, dlatego smiem twierdzic, że coś jest nie tak w mniejszym lub większym stopniu. Dlatego należy zacząc od gruntownego sprawdzenia silnika, pod kątem 100% sprawnosci jego podzespołów.

Dla mnie fabryczny wykres jakiś poszatkowany, a po modyfikacji jeszcze bardziej wiec nie wiem czym sie tu podniecac? Widziałem już wiele 115 robionych samym programem jak i delikatne zmiany dolotu i wydechu, ale zawsze wykresy wychodziły bez takich "górek", czy "skoków".

Przez to sie pytam, czy kolega miał wykonana samą mape, czy coś grubszego było robione?
    Ostatnio edytowane przez majster ; 20-02-2012 o 19:41

Tomi1985
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Zasadnicze, podstawowe pytanie. Czy ta firma wykonała przed "wklepaniem mapy" test silnika seryjnego, jego podzespołów pod kątem sprawnosci, czy nie zgłasza jakiś błedów?
    Wirusa robiła renomowana firma - w nagłówku wykresu widnieje logo MR Motors, przed napisaniem mapy auto było sprawdzone... błędów brak.

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Przez to sie pytam, czy kolega miał wykonana samą mape, czy coś grubszego było robione?
    Nic poza mapą nie było modzone.

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tomi1985 Zobacz post
    Nic poza mapą nie było modzone.
    W pierwszym poście napisałeś ,że masz załozony FMIC z orurowaniem. Jakiej wielkości jest ten cooler i gdzie zakładałeś ?? Cooler był montowany przed mapą, czy juz po mapie ??

Tomi1985
    Gość

Domyślnie

Wymiary ICka 550x180x65. Zakładałem go sam w październiku czyli jakieś pół roku po wirusie. na chwilę obecną nie odczułem żadnych zmian ani na "+" ani na "-"...zobaczymy latem, założyłem go również z myślą o dalszych modyfikacjach.

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Dobrze to wygląda.

Po takim modzie powinieneś pojechać na korektę.Masz dużo większą pojemność dolotu w tej chwili.Może i nie odczułeś żadnej różnicy,ale za to możesz odczuć jadąc na koretkę,wtedy tuner zwiększy ciś turbo,oraz podniesie limitery dając ci jeszcze lepsze wartości momentu i mocy.

Ja bym od tego zaczoł.

Tomi1985
    Gość

Domyślnie

Koledzy rzućcie okiem na moje logi Stilo 115@150 - mam wrażenie, że nie idzie tak jak powinien :/ auto ma fmic

http://www2.zippyshare.com/v/22589760/file.html
    http://www2.zippyshare.com/v/639555/file.html

Czy te widoczne spadki są normalne i skąd się biorą różnice między 1 a 2 pomiarem :|

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Skoro założyłeś FMCI to powinieneś pojechać na korektę softu, tu jest podstawowy problem. Jestem pewien że teraz auto po hamowaniu pokazało by dołek który ty wyczuwasz ze względu na FMCI i braku korekty softu.

Tomi1985
    Gość

Domyślnie

Tylko, że te niedomaganie odczuwałem już przed montażem IC-ka :/ dodam, że auto przy butowaniu dymi
    Ostatnio edytowane przez Tomi1985 ; 25-04-2012 o 08:34

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Ja miałem taki problem że zamiast zadanego 1,5 bara trzymało 1,35 po czym wywalało check ( nie zawsze ) dym też był. 3 pierwsze biegi były ok , 4 czasami wywalał, 5 i 6 zawsze.