Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Temat: wymiana akumulatora Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    tylko ze prad rozruchowy idzie w parze z pojemnoscia,a za duza pojemnosc tez nie jest dobra bo aku nie nadaza zeby sie doladowac zwlaszcza przy jezdzie po miescie.Jak sie jezdzi trasy to mozna zapodac duzo wiekszy akumulator
    Swego czasu zastanawiałem się nad tym i moja intuicja elektro-fizyczna podpowiada, że to jest jakaś bzdurna teoria. Choć być może w czasach Fiata 126p to mógł być jakiś problem. W dzisiejszych czasach... raczej nie. Oczywiście mówię tutaj o względnie niedużych różnicach, do kilkudziesięciu %. Swoją drogą w BMW wprowadza się przez komputer serwisowy pojemność aku – nie wiem po co, ale z jakiś powodów komputer ma zapisaną pojemność aku.

Wracając do AR159. Z jakiś powodów katalogi podają, że do naszych 1.9 JTD powinny być montowane akumulatory 60Ah. Wygląda to na jakiś błąd, w moim aucie siedzi chyba oryginalny akumulator Exide o pojemności 70Ah. I z kilku innych przykładów wynika, że 70-80Ah jest właściwe dla naszych samochodów.

Użytkownik Embrion Avatar Snowfox
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    AR 159 2.4 210 CV

Domyślnie

Cytat Napisał kub4s Zobacz post
    Witam czeka mnie wymiana akumulatora i chciałbym was prosić o rady jaki byście polecili wiem że musi być 60AH ale nie wiem jakiej firmy proszę o fachowe doradztwo
    Ja zmieniłem w zeszłym tygodniu na Bosch 85Ah 800A. Varta ma taki sam w ofercie, różnią się naklejkami; są produkowane w jednej fabryce Johnson Controls w Czechach. Posłuchałem sprzedawcy wg którego na polskie warunki do diesla najlepiej kupić największy jaki się zmieści. Na długość 315 mm pasuje idealnie, na wysokość 175 mm wystarczy podłożyć kawałek styropianu. Niedoładowanie dużego akumulatora to ponoć mit:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1552731.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kub4s
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    alfa romeo 159 1,9jtdm 8v sportwagon Distinctive

Domyślnie

kurde to już sam nie wiem chyba kupię 70 Ah
    "Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowe. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" Jeremy Clarkson

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no conajmniej 70 ale nie wiem czy sa 70??Ja mam 72Ah

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

Cytat Napisał Snowfox Zobacz post
    Ja zmieniłem w zeszłym tygodniu na Bosch 85Ah 800A. Varta ma taki sam w ofercie, różnią się naklejkami; są produkowane w jednej fabryce Johnson Controls w Czechach. Posłuchałem sprzedawcy wg którego na polskie warunki do diesla najlepiej kupić największy jaki się zmieści. Na długość 315 mm pasuje idealnie, na wysokość 175 mm wystarczy podłożyć kawałek styropianu. Niedoładowanie dużego akumulatora to ponoć mit:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1552731.html
    A ja do swojego 2.4 jtdm 20v 200km kupiłem Autocraft 85Ah 790 A(EN) Ca/Ca i szczerze go polecam. Obecnie cena to, uwaga, 265-287 pln! Polski produkt z Myszkowa Miałem obiekcje przed zakupem ale wertowanie netu i pozytywne opinie przekonały mnie i nie żałuję. Nie ma żadnego związku z branżą akumulatorową ani inną dziedziną handlu. Akumulator mam od roku i jest OK. Co jakiś czas, około 6 m-cy podpinam prostownik i małym prądem dodaję mu mocy. Zwłaszcza przed zimą. Zalecenie z karty instrukcji obsługi. Przy okazji pozdrawiam kolegę z miasta

Mieszka w
    Tychy
    Auto
    "Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowe. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" Jeremy Clarkson

Użytkownik Embrion Avatar artec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm

Domyślnie

Na stronie centry masz aplikacje ktora dobiera akumulator do danego modelu samochodu, dla 1.9 8v sugeruja model 77Ah ja taka Future zalozylem u siebie lecz zawczesnie jeszcze na ocene.

P.S. Po wymianie akumulatora podczas odpalania zniknelo szarpniecie oraz skonczyly się problemy z VDC, poprzedni aku 60 Ah.

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

też mi te błędy raz za kiedy wyskakują a jak wejdziesz na stronkę z Boscha to tam znowu zalecają 60Ah ale już wole żeby było więcej z powodu tych błędów

Użytkownik Rowerzysta Avatar kaidrol
    Mieszka w
    SO XXXXH
    Auto
    AR 159 sedan 1,9 8V 120km

Domyślnie

Posiadam od 3 miesiecy Centra Futura 77Ah 760A, jeżdżę praktycznie codziennie odcinki 20 km w jedna strone (miasto), nie było jeszcze problemów z odpaleniem. Chociaz gdy na dluzszym postoju (30 min) poslucham radia przy załączonym silniku to na drugi dzien rozrusznik troche dluzej pokrec, ale jeszcze sie nie zdarzylo zeby nie odpalil. Co jakis czas pofruwam troche po trasie i na drugi dzien odpala od strzału.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar grab
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

Ja również mam do wymiany aku, dzisiaj mialem problem z odpaleniem i aktualnie ładuje się. Musze kupić nowy, wiekszy, jaki polecacie do 1.9jtdm 8v aktualnie mam Magneti Marelli 60Ah 540A