Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 83

Temat: Poradźcie jaki silnik 156 najlepszy do zagazowania?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

Ja bym brał V6. do gazu tez może być. a silniki dużo bardziej trwałe, mniej skąplikowane sterowanie silnika. a wieksze spalanie w lpg nie bedize tak bardzo bolalo, a całość wyjdzie taniej. ( jak odpadnie remont TSa ). Ja mam 2.0 na gazie zrobił 80 tys km i nie ma problemów. mialem problem z "fachowcami" od gazu( dwa razy strzał na sekwencji) ale w zadnym wypadku nie winie za to LPG tylko przypadkowego mechanika.

Z moich obserwacji, moge powiedzieć ze nie wolno oszczedzać na instalacji, kupić najlepszą na jaką Cie stać. bo ja masz zamiar jeżdzić pare lat to i tak wyjeżdzisz to z nawiązką , a dzięki temu zawsze bedzie mnie problemów, rzadziej na regulacje jeżdzić trzeba itp itd. Ja mam kiepską instalacje, diego, i co 10 tys trzeba sie bawić w regulacje.

Do krytyków zapytam się, co za różnica dla silnika czy spala łańcuchy weglowodorowe o długości 4 atomów węgla czy 7-11 atomów? te krótsze rozumiem ze to wstyd wielki?
    Ostatnio edytowane przez Kacper_agh ; 02-03-2012 o 20:38
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Najlepsza z obecnych będzie chyba BRC (relacja cena/jakość) są droższe, ale po co, są tańsze, ale lepiej nie.. Za BRC max 3 tys.
    Powiem tak, kiedyś też byłem przeciwnikiem gazu, do czasu jak nie zacząłem robić 40 tys. km rocznie i więcej. Punto przejeździłem ostro na gazie - bez problemowo. Obecnie Alfę mam też na gaz i też nie mam zastrzeżeń. Nikt nawet nie wie że mam LPG, a dzisiaj jak się zapomniałem to na autostradzie niechcący przekroczyłem 220 km/h na gazie(a nie był to koniec możliwości, bo Alfa ledwo co się dobrała do autostrady), który nadaje się tylko do kuchenek jak to niektórzy twierdzą...

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

W Alfie mam zamontowaną we Włoszech Landi Renzo i gdyby nie fakt tankowania LPG nie zauważyłbym, że autko jest na gaz. W Volvo mam Stag-a, który współpracuje z reduktorem Landi oraz listwą Matrix i też nie mam powodów do narzekania, ale gdyby mi przyszło wybierać to zdecydowanie lepsza instalacja jest Landi.

snl
    Gość

Domyślnie

chetnie kupilbym Alfke 2.0 TS z LPG. Jest moc i oszczednosc. Mam jakies 8 tys i ewentualnie zrobiona cala Ibize na zamiane z doplata ale watpie zebym znalazl chetnego :/

zm911
    Gość

Domyślnie

Witam. Ja mam AR 156 z 2000 roku. 2.0 TS na gazie Stag 300, zrobiłem ok. 60 tyś. nie ma żadnych problemów z autem, nie ma różnicy w jeździe na gazie czy benzynie, oczywiście co roku przegląd instalacji wymiana filtrów i żadnych problemów, spalanie w moim przypadku 70% miasto i 30% trasa krótka, to 12 litrów LPG, ale przy spokojnej jeździe. Według mnie silnik zagazowanie znosi bardzo dobrze, a kiedyś byłem zdecydowanym przeciwnikiem LPG, jest to mój pierwszy samochód z gazem i nie narzekam. Pozdrawiam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

W zasadzie 2,5 V6 z LPG to calkiem rozsadny polysl bo jest moc moment i ten dzwiek. Szkoda ze w 147 V6 wystepowaly tylko w GTA bo bylaby to ciekawa opcja.

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    W zasadzie 2,5 V6 z LPG to calkiem rozsadny polysl bo jest moc moment i ten dzwiek. Szkoda ze w 147 V6 wystepowaly tylko w GTA bo bylaby to ciekawa opcja.
    No bez przesady z tym gazowaniem. Zagazować V6 czy V8 to już lekka przesada. Powiem więcej to profanacja maszyny.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

no nie wiem w jaki sposób gaz może profanować cokolwiek? no jeśli to by było jakieś kolecjonerskie auto, np alfa GTA to ok. ale 2,5 to zwykly, dobry, silnik do jazdy. i nie jedna na forum taka alfa jeździ z gazem. alfa to auto do jazdy, a nie jakiś tam pomnik co ma stać w muzem.

Tyle tylko ze instalacja do V6 jest droższa.

Wole V6 z gazem niż diesel, i mysle ze diesle w osobówkach to wieksza profanacja, bo to silnik od ciągników i cieżarówek. takie moje zdanie, i sobie je będe w kazdym takim temacie powtarzał, jak niektórzy antyfani gazu.

Bardzo żałuje ze mało jest aut fabrycznie z lpg, przeciez to idealne paliwo, ekologiczne i tanie. nie potrzeba samochodów elektrycznych czy hybryd, rozwiazanie jest bardzo prosty, tylko niestety za proste dla wielu koncernów.
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    159 SportWagon 2,0 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał snl Zobacz post
    Mam okazje kupienia własnie 156 1.8 TS w gazie widze ze zdania sa podzielone ale chyba jednak zdecyduje sie.
    jak auto ma juz zamontowana instalacje, to nie zostało nic innego jak nia pojezdzic ile sie da i w mozliwie kazdych warunkach (troche miasta troche trasy). Z reszta mozesz umowic sie ze sprzedajacym zeby zatankowal to do pelna ty pojezdzisz i zatankujesz ponownie, moze nie kazdy na to pojdzie ale ja tak juz zroblem z przeszlosci dwa razy i nie bylo problemow - przynajmniej dowiesz sie czy nie spala 20l/100 ;P. Jak jak auto jest ok to i tak je kupisz wiec nie powinien miec problemow a jak bedzie mial to....... sam juz musisz sobie odpowiedziec - no chyba ze to komis to oni sie innymi prawami rzadza i sa niereformowalni

ps
    rozumie ze instalacja z wtryskiem gazu, innej nie ma sensu uzywac w dzisiejszych czasach
    Ostatnio edytowane przez AlfaTom ; 03-03-2012 o 14:18

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Ja gdybym miał mieć jako jedyne auto taką GTA i jeździć nią na co dzień to i tak bym ją zagazował, oczywiście dobrą instalacje założyć. Ja tam nie widzę żadnej profanacji w zagazowywaniu auta, bo jakoś hybrydy i inne ciulstwa nie są uważane za profanację, tak samo jak to że za 40 lat będą produkowane tylko auta elektryczne. To jest profanacja motoryzacji! A LPG - to sposób na tańszą jazdę, a jak się uprzeć i patrzeć na to ze strony ekologów to na ekologiczną jazdę.