A sprawdzałeś czy iskrę masz?
A sprawdzałeś czy iskrę masz?
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Lukasz, odlaczalem juz sterownik LPG ale to w niczym nie pomaga, nawet chcialem ominac wtryski gazu jak podpowiedzial GrzesiekK ale one nie sa na wtyczkach, gdzie mozna byloby je przepiac tylko wlutowane w intalacje elektr.Trzeba byloby mostkowac piny w zlaczu ale nie az taki odwazny nie jestem
Andrzeju, prawde mowiac nie sprawdzalem, poniewaz z gory zalozylem ze to wina pompy a to dlatego, ze na przewodzie paliwowym przed listwa wtryskowa, przy kreceniu nawet nie "siknela" paliwem![]()
Tu jest jeszcze odnośnie tego przewodu zasilającego pompę.Może masz inny kolor.
http://www.forum.alfaholicy.org/145_..._odpala-2.html
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
Lukasz, sprawdzilem chyba wszystko i nie zauwazylem nic co wskazywaloby na przyczyne awarii, no oprocz tej pompy ktora jest pod butla.
Załącznik 49190
Jak narazie szukam w miare taniego transportu do PL bo tutaj bez kanalu i tak nic nie zrobie (butla jest przykrecona od spodu).
Facet z autopomocy nawet miernika do reki nie wzial tylko od razu chcial mnie holowac do serwisu (pytajac sie na miescie ile kosztuje roboczogodzina wlos mi sie jezyl jak uslyszalem w malym warsztacie 100 euro/h )
Ale schowka nie odkręciłeśU mnie ten przewód ukazał się właśnie po jego wyjęciu,bo ja tego przewodu nigdzie nie widzę u Ciebie.To jest pojedynczy przewód łączony pośrodku konektorami.Spróbuj sprawdzić czy przekaźniki pstrykają po włączeniu zapłonu.Ten gaz mnie trochę rozwala bo może coś namieszał w ECU ale tego do końca przekonany nie jestem.A butla nie jest przypadkiem przykręcona do ramy a rama do blachy bagażnika?Chyba że rama butli przeszkadza Ci się do niej dostać ale i tak bym się nie poddał
Przy wyciaganiu butli trzeba zapamiętać jej położenie (najlepiej zrobić dokładne zdjęcie) żeby po montażu wskaźnik dobrze wskazywał ilość gazu w butli.Najgorsze jest to że to jest prosty schemat.Przekaźniki,przewody,ecu,pompa a tyle to gówno potrafi problemów przysporzyć.
I wszystkie są czerwone
hehe, niezle podsumowanie
Schowek to ja rozbieralem przy zmianie deski wiec problemow nie bedzie, ale z ta butla to musze zerknac bo teraz to namieszales mi w glowie,
chyba jutro pojade busem do PL a za 1,5 tyg wracam wiec wtedy bede cos kombinowal
Szczerze juz mam wszystkiego dosyc, tymbardziej ze w pracy musze siedziec po 12h a po ciemku to mozna sobie....
Tak sobie siedzę i męczę tego manuala bo jednak mam w bardziej czytelnej wersji i tak:są dwa punkty łączące pompę z przekaźnikiem.Jeden koło skrzynki bezpieczników kolor zielono-czarny i w okolicach schowka kolor ten sam.Jeżeli bezpiecznik,przekaźnik,pompa lub kablarnia jest ok nie pozostaje Ci nic innego jak wymiana ECU.W manualu jest opisane co i jak sprawdzać więc jak co to daj znać to pomogę![]()
Męczy mnie ta instalka gazowa.Skoro świeci Ci się co nie co mimo wyłączonego zapłonu to obawiam sie najgorszego.Możliwe że ECU przez jakąś zwarę dostało w dupę ale nie traktuj tego jako wyrocznię.Najpierw trzeba posprawdzać najprostsze rzeczy a później się zagłębiaćSzkoda że nie mam dostępu do Twojej lalki bo już bym tam łapy wsadził
![]()
I wszystkie są czerwone
Lukasz, powiedz tylko slowo a Belka bedzie Twoja na caly nastepny tydzien bo pozniej znow nia wracam do Monachium, aczkolwiek kilka razy juz slyszalem ze najlepiej byloby ja zezlomowac
Wczoraj nawet rozebralem sterownik LPG, w nadzieji ze moze cos sie przysmarzylo ale wyglada na OK, niestety paliwa na listwie brak.
Dzisiaj wymontowalem schowek, przeczyscilem wszystke wtyki, posprawdzalem kable i....dalem sobie spokoj - jutro rano przyjezdza laweta i zabieram ja do Pablo Garage i niech ja Pawel wskrzesza, ale gdybys bardzo chcial to moge podrzucic ja Tobie tylko na 18-tego musze ja miec spowrotem, aby niektorym co nieco udowodnic, hehe.
Mimo wszystko, za zaangazowanie i meczenie oczu masz u mnie beczke piwa![]()
Andrzej to lepiej wywieź ją do Pawła bo on przynajmniej ma gdzie robić a ja mam miejsce tylko pod chmurkąMi też mówili żebym zezłomował to powiedziałem trzy słowa do księdza prowadzącego i temat się zakończył.
Co do męczenia oczu to czasem tak trzeba tym bardziej że odświeżyłem sobie pewne rzeczy![]()
I wszystkie są czerwone
Panowie,
powodem całego zamieszania okazała się zgnita/skorodowana wiązka elektryczna, którą wędruje napięcie z aku do komputera pod schowkiem.
Jak twierdzi elektryk, dzieje się to w autach dosyć często ponieważ przechodzi nią duże napięcie powodujące wytwarzanie ciepła, a że jest ona dodatkowo osłonięta izolacją, wspomaga to proces korozji/gnicia.
W moim przypadku wiązka ta była przegnita dokładnie pod tymi czterema przekaźnikami.
Wycięcie wadliwej części i zastąpienie jej nową, ożywiło Belle która znowu śmiga po dziurawych drogach lubelszczyzny
Pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Andrzej