też się zastanawiam nad tym by nie przełozyć opon tył na przód, pewnie nie bedzie huczło z tyłu lecz z przoduten sezon jeszcze dojeżdzę ale w next będę musiał kupić nowe oponki
czy to coś pomoże jak je przełoże??
też się zastanawiam nad tym by nie przełozyć opon tył na przód, pewnie nie bedzie huczło z tyłu lecz z przoduten sezon jeszcze dojeżdzę ale w next będę musiał kupić nowe oponki
czy to coś pomoże jak je przełoże??
Pomoze na tyl zaszkodzi na przodzie lub na odwrotNie ma ratunku (temat przerabialem), nawet jesli z przodu wygluszenie jest lepsze to dzwiek bedzie dobiegal z przodu i jest tak samo lub bardziej slyszalny...
pozabkowane gumy zaklada sie na tyl zabkami na zewnatrz nadkola
Wtedy jest najciszej
tak zrobie i dam znać jakie są efektyNapisał Szef
![]()
Witam.
Z tymi oponami to nie jest taka prosta sprawa. Ja z tyłu miałem Firestone, ale zjadło je niesamowicie nierówno (od środka były łyse, a od zewnątrz normalny bieżnik). Teraz założyłem opony Good Year HydraGirp. Słyszałem o nich opinię, że często "ząbkują" jeśli się jeździ dynamicznie i są głośne. Ja osobiście nie zaobserwowałem hałasu, ale fakt faktem - ząbki są dość wyraźnie wyczuwalne. Na przód założyłem asymetryczne Pirelli P7 (nowe 159-tki na nich wychodzą) i opona fajna na suchy asfalt, cicha i nie ząbkuje. Po deszczu też spoko, ale z asfaltu nie polecam zjeżdżać, awaryjne hamowanie na trawie to jak jazda na sankach.
Reasumując - nie tylko skład mieszanki gumowej oraz rzeźba bieżnika mogą mieś wpływ na sposób zużywania się opony, ale również sposób jazdy (a szczególnie rozwijane prędkości i sposób pokonywania zakrętów) oraz prawidłowe (odpowiednie dla modelu opony!) ciśnienie w kołach.
A tak z innej beczki: mam opinię z serwisu, że nierówne zużywanie bieżnika było wywołane zbyt niskim ciśnieniem w oponach! Luzów w zawieszeniu wówczas nie wykryto.