Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: Rozebranie kluczyka bez przycisków.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

no to mamy wała bo ja już 3 lata na masterze jeżdżę a nie wiadomo ile jeszcze w niemcach na nim jeździli... ale myśle że o tym masterze to chodzi o to że jak 2 razy przekręcisz a auta nie odpalisz to code się zapali i komp jest tak jakby rozprogramowany. Czyli tak jakby czekał na kluczyk inny. W serwisie AR też dostałem z***e że używam tego kluczyka ale mniejsza z tym.

chce to zrozumieć jaśniej.

Kupuję tą pastylkę.
    -Idiu do punktu dorabiania kluczy rzeźbie klucz i kopiuje immo z mastera
    -wgrywam go do nowej pastylki i wkładam do nowego kluczyka razem z grotem.
    -Skręcam wszystko wkładam do stacyjki NOWY kluczyk i...
    działa czy tak ??
    Ostatnio edytowane przez loco145 ; 14-03-2012 o 11:12

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

no własnie ja tez jestem ciekawy. Tez mam tylko mastera. I jeśli dorobie nowy klucz i zaprogramuje wszystko w zakładzie to wtedy bedzie dobrze?
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Użytkownik Rowerzysta Avatar Vinc
    Mieszka w
    Złotoryja, Poland
    Auto
    Stelvio 2.0 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    To jest Twoje założenie i w przypadku, jeżeli ktoś faktycznie zrobił tylko kopię czerwonego klucza to masz rację jednak jeżeli jest to fabryczny klucz master to posiada on wprogramowany unikalny kod PIN, który służy m.in. do aktualizacji danych o kluczykach w ECU i podczas jego używania ECU działa w innym trybie niż w przypadku używania klucza czerwonego. Co się wtedy dzieje w ECU nie wiem, gdyż dokumentacja o tym nie wspomina, co ze względów bezepiczeństwa jest logiczne. We wszystkich publikacjach, jakie czytałem na temat CODE I łącznie z dość obszernym opisem w WM'ie zawsze akcentowana jest informacja, że klucza master nie można używać na co dzień. Myślę, że bez powodu producent tego nie wymyślił.
    Nie do końca moje założenie, bo pierwszy poinformował mnie o tym mój mechanik, kiedy zobaczył, ze używam brązowego klucza, a potem sprawdziłem to w instrukcji auta i faktycznie ten klucz opisany jest jako "master key", zaś czerwony widnieje, jako "main key".
    155 TS 1.8 16v - była
    159 JTDm 1.9 16v - była
    GT V6 3.2 - była
    MiTo 1.4 - jest
    Stelvio 2.0 Q4 - jest

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    -Idiu do punktu dorabiania kluczy rzeźbie klucz i kopiuje immo z mastera
    -wgrywam go do nowej pastylki i wkładam do nowego kluczyka razem z grotem.
    -Skręcam wszystko wkładam do stacyjki NOWY kluczyk i...
    działa czy tak ??
    Przemyśl tą procedurę jeszcze raz i zastanów się gdzie w tym toku mylenia jest błąd logiczny...

Jak widzę nie macie pojęcia w jaki sposób działa system CODE I. Po co Ci kopia mastera ? Problem z używaniem klucza master nie wiąże się z jego mechaniczną stroną a tylko i wyłącznie z zawartością transpondera, więc cała procedura nic nie zmieni - nadal będzie to mechaniczny kluczyk rozpoznawany przez ECU jako klucz MASTER a nie MAIN. Jeżeli nie masz klucza MAIN to należy go sobie dorobić i przy pomocy własnego mastera zaprogramować w swoim ECU jak ? To proste...

1. Znaleźć w okolicy użytkownika Fiata, Alfy, Lancii z systemem CODE I i poprosić go o użyczenie wsadu w kluczyku MAIN - wystarczy taki kluczyk pożyczyć i w zakładzie kopiującym klucze sczytać jego zawartość i wprogramować do no nowego transpondera;
    2. Na podstawie grota z klucza master wykonujemy nowy klucz MAIN w którym umieszczamy wcześniej skopiowany transpodner
    3. Stosując się do instrukcji wczytywania nowego klucza do ECU umieszczonej w instrukcji samochodu wczytać przy pomocy klucza MASTER wyprodukowany klucz MAIN do swojego ECU. Cała procedura nie powinna zająć dłużej niż 30 min. i kosztować nie więcej niż 100 zł wraz z dobrym piwem dla kolegi użyczającego kluczyka czerwonego MAIN. Niebezpieczeństwa, że kluczykiem można uruchomić dwa samochody nie ma, gdyż klucze różnią się mechanicznie. Takim oto sposobem problem mamy z głowy szybo i tanio i - co najważniejsze bez udziału ASO.

Kolejne rozwiązanie problemu to kupić surowy klucz typu MAIN - numer ePER 60597662 - taki kluczy wystarczy jedynie naciąć i wprogramować MAST|EREM do ECU. Kosztów zakupu niestety nie znam bo w ePER nie ma ale zawsze można zadzwonić do ASO. To oczywiście rozwiązanie dla totalnie koszernych Alfisti

Trzecim sposobem jest zakup kompletu wszystkich wkładek oraz kluczyków (łącznie z nowym masterem, który nie ma transpondera)i wymiana całości. Po wymianie wkładek przekładamy transponder ze starego MASTERA do nowego, programujemy nowym MASTEREM wszystkie nowe klucze do ECU i po problemie - opcja droga ale nader skuteczna i gwarantująca spokój do końca życia samochodu. Trafiają się aukcje na allegro z takim kompletem i warto z nich skorzystać - w ASO trzeba zapłacić grubo ponad 800 zł za komplet wkładek i wszystkich kluczy - tak było w zeszłym roku, więc cena mogła się zmienić.

Schody zaczynają się kiedy chcemy odzyskać klucz MASTER. Nie jest to proste i bez firmy trzeciej - choćby pojawiający się na forum KO-CAR z Tychów - się nie obejdzie, chociaż na dzień dzisiejszy nie ma to większego znaczenia, gdyż każdy kluczyk typu MAIN w wersji CODE I da się skopiować, więc opcja typu "nie mam mastera" jest łatwiejsza i korzystniejsza. Bawcie się - ten system jest bajecznie prosty jak się go dobrze zrozumie
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 15-03-2012 o 10:37
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

kolego aquarius a gdzie jest twoja 145 ?? ale widze daleko nie odjechałeś z lancią

Klucz w serwisie "goły" to 70zł

ale moment "
    1. Znaleźć w okolicy użytkownika Fiata, Alfy, Lancii z systemem CODE I i poprosić go o użyczenie wsadu w kluczyku MAIN - wystarczy taki kluczyk pożyczyć i w zakładzie kopiującym klucze sczytać jego zawartość i wprogramować do no nowego transpondera;
    2. Na podstawie grota z klucza master wykonujemy nowy klucz MAIN w którym umieszczamy wcześniej skopiowany transpodner
    3. Stosując się do instrukcji wczytywania nowego klucza do ECU umieszczonej w instrukcji samochodu wczytać przy pomocy klucza MASTER wyprodukowany klucz MAIN do swojego ECU. Cała procedura nie powinna zająć dłużej niż 30 min. i kosztować nie więcej niż 100 zł wraz z dobrym piwem dla kolegi użyczającego kluczyka czerwonego MAIN. Niebezpieczeństwa, że kluczykiem można uruchomić dwa samochody nie ma, gdyż klucze różnią się mechanicznie. Takim oto sposobem problem mamy z głowy szybo i tanio i - co najważniejsze bez udziału
    ASO
    ."

1. Spoko dziadek ma punciaka ale piwo to tylko ciemne pije karmi kawowe
    2. no Dobra ale to wciąż jest skopiowany kod z punta i alfy tym nie odpale ale dobra czaje o co chodzi musi być kod klucza main a nie master bo jak dorobie z swojego to ten nowy też będzie masterem
    3. Problem jest w tym że pewnie jeśli mowisz o procedurze programowania nowego kluczyka to ja nie posiadam karty z kodem i i tak nie dałbym rady tego zrobić niestety :/ w ASO jak pytałem swojego czasu to za klucz z kodem wołali 250zł (180zł za głupią kartke z kodem!!!)

ale podsumowując kupując tą pastylkę to biorę ją i kopiuje swój kod z mastera i wgrywam do nowej pastylki i ten klucz zrobiony jest wtedy drugim masterem

dobrze to tu wszystko wytłumaczyłeś jak zawsze zreszta

a z tymi wkładkami to kiedyś na alledrogo 250zł za wszystko chciał gości bo likfidowali hurtownie jakąś... szkoda że teraz tego nie robią

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

jasna cholera likFidowali? LikWidowali. Sorki ale to jak mrzafka
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

kolego aquarius a gdzie jest twoja 145 ?? ale widze daleko nie odjechałeś z lancią
    Moja 145 jeździ w dobrych rękach i ma się doskonale. Często ją widuję bo mieszka niedaleko. Ja musiałem zmienić gabaryty auta ze względu na zdecydowanie większą rodzinę i z wyboru jestem bardzo zadowolony mimo, że to tak naprawdę "francuz"

2. no Dobra ale to wciąż jest skopiowany kod z punta i alfy tym nie odpale ale dobra czaje o co chodzi musi być kod klucza main a nie master bo jak dorobie z swojego to ten nowy też będzie masterem
    System CODE I jest identyczny czy to we Fiacie, czy Alfie czy Lancii - kody w kluczu są takie same i zamienne. To tylko ciąg szesnastu cyfr i nie ma tam nigdzie kodowania marki, więc spokojnie kod klucza z PUNTO I (od PUNTO II już nie bo tam jest system CODE II) będzie działał w AR 145/146/155 w wersjach z CODE I czyli w przypadku 145/146 przed FL

3. Problem jest w tym że pewnie jeśli mowisz o procedurze programowania nowego kluczyka to ja nie posiadam karty z kodem i i tak nie dałbym rady tego zrobić niestety :/ w ASO jak pytałem swojego czasu to za klucz z kodem wołali 250zł (180zł za głupią kartke z kodem!!!)
    W przypadku systemu CODE I do wprogramowania nowego klucza MAIN do ECU potrzebujesz jedynie klucza MASTER. Karta kodowa z kodem elektronicznym i mechanicznym służy tylko i wyłącznie do awaryjnego uruchomienia samochodu z uszkodzonym immobilizerem (kod elektroniczny) przy pomocy klepania tego kodu pedałem gazu i dorobienia odpowiedniej wkładki do istniejącego klucza (kod mechaniczny). Procedura programowania nowego klucza jest opisana w instrukcji użytkowania samochodu i z grubsza polega na pewnym, nieskomplikowanym żonglowaniu MASTEREM i nowym kluczem MAIN w stacyjce i obserwowaniu kontrolki CODE na desce rozdzielczej.
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 16-03-2012 o 13:29
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Użytkownik Romeo Avatar Wicked
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Koledzy, temat ciekawy, ale nie róbcie offtop'a

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Wicked Zobacz post
    Koledzy, temat ciekawy, ale nie róbcie offtop'a
    A co tutaj jest offtopiczne ? Rozbieranie klucza miało na celu wydłubanie transpodera a ten bezpośrednio wiąże się z immobilizerem i CODE I - o dupie marynie nie gadamy
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 16-03-2012 o 13:34
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

odgrzewam troche, ale nie chce zakładac nowego tematu, gdzes czytałem ze minimalna ilość kodowania nowych kluczy do ecu wynosi 2, czy to prawda??? Czy mozna wczytac tylko 1 nowy kluczyk?
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105