Strzelić nie powinien. Ale kultury pracy i osiągów nie będzie.
Strzelić nie powinien. Ale kultury pracy i osiągów nie będzie.
No właśnie nie odczuwam pogorszenia osiągów, jedynie kultura pracy. W piątek, ewentualnie poniedziałek wszystko powinno się wyjaśnić.
Pewnie zależy w którą stronę się machnęli. U mnie jak był krzywo złożony na wydechu to z kolei silnik nie szarpał na wolnych ale czułem zdecydowany spadek mocy. A mechanik szedł w zaparte że auto przecież jedzie. No ale jak coś ma 226 koni to nawet jak połowę zdechło to się jakoś odpycha.
Dzisiaj rano odstawiłem Alfę na reklamację i odebrałem zupełnie sprawną popołudniu. Silnik chodzi równo, nie czuję żadnych drgań, czyli jednak przyczyną było złożenie rozrządu na nieoryginalnych blokadach. Pomimo wpadki za pierwszym razem muszę powiedzieć, że jestem zadowolony ze sposobu załatwienia sprawy, naprawienia błędu i przyznania się do winy. Mam wrażenie jakby Busso chodziło lepiej niż przedtem![]()
super, ze udalo sie pozytywnie zalatwic![]()
Dobra to ja się dołączam do pytania.
Na wolnych obrotach silnik nie chodzi tak jak powinien, tzn, jak jest zimny i ma wieksze obroty to jest ok ładnie chodzi, po przekroczeniu pewnej temperatury i jak załapie mape wolnych obrotów to odrazu cos jest nie tak i czuć nierównomierne drgania na kierownicy i po kilku minutach takie błedy:
Sondy lambda tak, jak przestaja działać , co widać na wykresie wyskakuje wypadanie zapłonu 3 cylindrów odrazu i wtedy obie lambdy są równe zeru, a po tym sie rozbiega
tak jest podczas tej nierównomiernej pracy:
A tak podczas wyświetlania błedu wypadania zapłonu, około 10sek, miga check potem gaśnie i w tym czasie silnik chodzi idealnie a lambda wszędzie jest równa 1.
Moc jest, wszystko ok jezeli potrafi chodzic dobrze. tylko czemu tak się dzieje. Możliwe ze ta sonda jest uszkodzona? moze adaptacja potrzebna bo ta na 4,5,6 była wymieniana na nową ale nie było zadnej adaptacji.
Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW
Podmien cewki 123 z tymi 456. Tak na początek - wyglada jakby cewki padały. Ile maja przebiegu? Świece kiedy zmieniałeś/ile maja przebiegu?
LukeMazur, a ustawiłeś wkońcu poprawnie rozrząd, ostatnio mówiłeś mi przez telefon że na twoich blokadach wałek można obracać o 1 mm w każdą stronę, jeśli tak jest ustawiony to nigdy prawy nie dojdziesz. Od tego trzeba zacząć, jeśli jesteś pewny to wtedy szukać dalej.
Większość przypadków nieodpowiedniej kultury pracy jakie znam to właśnie ta przypadłość.
W tym temacie też było kilkanaście stron gadnia, a powód jakże mi znany...
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...rotach-14.html
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
QBA ma rację, sprawdź temat blokad. Nigdy nie uwierzył bym, że tak małe korekty w ustawieniu wałków wynikające z innych blokad będą miały wpływ na pracę silnika gdybym tego sam nie zobaczył na własne oczy. Dodatkowo do sprawdzenia: cewki, świece, przewody świec. Metoda na sprawdzenie przewodów cewek znajduje się w temacie, który przytoczył QBA post #114.
Dobra zrobiona adaptacja pierwszy raz i od razu widać poprawe, jak dam reke na pokrywe zaworów to na wolnych ledwo wyczuwalne drgania są. Od razu róznica na plus, nie pokazuje się już żaden check ani razu, gdzie przed adaptacją zaraz po odpaleniu waliło checkami non stop.
Zobaczymy, rozrzad tak czy siak poprawie profilaktycznie. Ale tak jak teraz jest jest dla mnie satysfakconujące ;D
Bede obserwował.
Dziekuje użytkownikowi Stanlizak który bardzo mi pomógł![]()
Dziękuje!
Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW