Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: [164] Niedziałająca klimatyzacja

luked
    Gość

Domyślnie

Kluczem do rozwiązania problemu jest zdjęcie środkowego panelu. To dzięki temu robi się dziurka przez którą można wyciągnąć silniczek. Ale bez tej drugiej dziurki za poduszką raczej nie dasz rady. Jak będę miał czas to opiszę jak wszystko wymontować krok po kroku w mojej wersji (bez poduszki) bo już udało mi się zamontować drugi silniczek.

Bardzo ważna sprawa. Wertowałem instrukcję i znalazłem pomocną rzecz. Aby uruchomić program diagnostyczny należy jednocześnie przytrzymać przycisk auto i nawiewu na ludzika (oczywiście przy włączonym zapłonie). Po chwili wszystko zacznie migać, a za kolejny moment na wyświetlaczu od klimy pojawi się kod błędu. Aby zobaczyć następny kod błędu należy nacisnąć przycisk nawiewu na ludzika - wiem że to głupio brzmi ale nie wiem jak inaczej opisać ten obrazek. Sam sprawdzałem i działa w mojej Alfie (wersja przed liftem). Wydaje mi się, że nikt o tym wcześniej nie pisał.

Przykładowy Kod:
    2U zewnętrzny czujnik temperatury - otwarty obieg

Więcej jest w instrukcji, jeśli ktoś będzie chciał to napiszę więcej, wrzucę obrazek lub podam linka do instrukcji serwisowych (Ale na forum są linki więc ufam, że każdy ma).

Użytkownik Ogier Avatar marcineczq
    Mieszka w
    WY
    Auto
    164 3.0 V6 12V

Domyślnie

Cytat Napisał luked Zobacz post
    Aby uruchomić program diagnostyczny należy jednocześnie przytrzymać przycisk auto i nawiewu na ludzika (oczywiście przy włączonym zapłonie). Po chwili wszystko zacznie migać, a za kolejny moment na wyświetlaczu od klimy pojawi się kod błędu. Aby zobaczyć następny kod błędu należy nacisnąć przycisk nawiewu na ludzika - wiem że to głupio brzmi ale nie wiem jak inaczej opisać ten obrazek. Sam sprawdzałem i działa w mojej Alfie (wersja przed liftem). Wydaje mi się, że nikt o tym wcześniej nie pisał.
    Kurcze u mnie ten patent nie działa:/ a szkoda może dowiedział bym się czemu po nabiciu klima nadal nie działa:/
    .:164 3.0 V6:.

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Ja tak ogólnie.... Zazwyczaj Panowie od auto klimy umią obsługiwać maszynkę ale pojęcie o klimatyzacji/chłodnictwie marne - przykład: ostatnio montowałem klimę w biurze dużego serwisu, który zajmuje się między innymi auto klimą i pytali się jak działa klimatyzacja, którą mątowaliśmyhaha

Tak na prosty rozum: próżniowe sprawdzenie szczelności nie wykażę nam mikro nieszczelności, którymi czynnik może uciekać miesiąc/2 lub dłużej, po podłączeniu manometrów widać jak pompuje sprężarka, wypadało by wymienić filtr, jeśli sprężarka się rozłącza po chwili od załączenia warto sprawdzić presostaty. Jedynym słusznym sposobem sprawdzenia szczelności w auto klimie to kontrast UV - wiąże się to jednak z napałnieniem czynnikiem. Można sprobować próby ciśnieniowej - jednak osobiście się w to nie bawię. Z innej beczki - na auto klimie nie ma pieniędzy
    Ostatnio edytowane przez Xofer ; 21-07-2011 o 20:38

luked
    Gość

Domyślnie

Jakby ktoś nie dowierzał temu co pisałem zamieszczam skan z instrukcji. Sorry, że tak późno.

W wolnym tłumaczeniu: Przytrzymaj jednocześnie przycisk AUTO i (ten drugi). Wszystko zacznie migać włącznie z wyświetlaczem przez kilka sekund. Następnie wyświetli się na wyświetlaczu ilość błędów (jeśli wszystko jest ok wyświetli się 0, jeśli jeden błąd to 1 itd.). Naciskaj (ten drugi) przycisk tyle razy ile jest błędów. Za każdym razem gdy go naciśniesz pojawi się kod danego błędu. Aby przywrócić system do normalnego trybu naciśnij (ten drugi) przycisk jeszcze raz (jeśli są 2 błędy to za trzecim naciśnięciem przejdzie do normalnej pracy itd.) lub naciśnij przycisk AUTO

Od siebie dodam, że czasem trzeba spróbować kilka razy, bo za pierwszym może się nie udać