Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Panewki AR 156 SW 1.8 T.S.

RedMax
    Gość

Domyślnie

Kolego mieszkam w holandii dzisiaj o 7 rano jadę do znajomego mechanika w servisie alfy robic sprzęgło sprowadzają tam alfy z anglii na części wszystkie z przebiegiem poniżej 100 kkm i sądzę że taki wał będzie miał ponieważ części do alfy praktycznie wszystkie posiada jak mi robił remont silnika okazało się że 3 tłoki były popękane heh założył mi "nowe" używki z korbowodami 3 sztuki za 20 euro nie wspominając o innych duperelach typu świece wariator czy przepustnica i napinacz do rozrządu które dostałem za free więc jak wrócę popołudniem to ci napiszę czy ma i za ile

RedMax
    Gość

Domyślnie

Wały korbowe do 1.8 TS są bez problemu dostępne a cena około 200 euro nie wiem czy to dużo czy mało bo nie znam cen w pl

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Remontuj, jak chcesz pojeździć piękną włoszką nawet jak będą Ci mówić że te silniki nie nadają się do remontu i padną po 20kkm.....nie padną jak szlifierz i mechanik dobrze zrobią swoje

Moja jest po pierwszym szlifie i tulejowaniu cylindrów.10kkm po dotarciu dostaje cały czas po 6700obr/min i żyje.Po remoncie 45kkm.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1747 140KM 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał kabanow Zobacz post
    Remontuj, jak chcesz pojeździć piękną włoszką nawet jak będą Ci mówić że te silniki nie nadają się do remontu i padną po 20kkm.....nie padną jak szlifierz i mechanik dobrze zrobią swoje

Moja jest po pierwszym szlifie i tulejowaniu cylindrów.10kkm po dotarciu dostaje cały czas po 6700obr/min i żyje.Po remoncie 45kkm.
    jakich firm stosowałeśczęści?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał p@sik Zobacz post
    jakich firm stosowałeśczęści?
    Bardzo szczerze??he he Nie wiem....

Szlifierz podobno najlepszy we Wrocławiu, robił szlif wału i tulejowanie cylindrów (cylindry nie wiem jakiej firmy)
    Panewki też dobierał, nie wiem jakiej firmy
    Uszczelkę pod głowice kupowałem sam i mechanik stwierdził że są kiepskie....nie wiem czemu , ale kazałem zakładać.

Jak chcesz szczegółów to potrzebuję ok 2 dni że się dowiedzieć.
    -jakie panewki główne/korbowodowe
    -jakie tuleje
    -uszczelka

aa i jeszcze tuleje korbowodowo-tłokowe też nie wiem jakiej firmy....

PS jeszcze planowanie bloku/osiowanie, palnowanie głowicy/remont
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 14-04-2012 o 21:03

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

A ja podlacze sie pod temat i zapytam czy w TS musi zawsze kiedys dojsc do smierci panewek nawet jesli z pietyzmem podchodzi sie do oleju ? (poziom, rodzaj, termin wymiany)
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Voyager_1988
    Gość

Domyślnie

Słyszałem opinie że jak orginalnie jest zrobione z 150 kkm to doradza sie pozmieniac panewki w sumie wydatek nie wielki i roboty dużo nie jest a większa pewność a i chyba głównym problemem jest pompa oleju gdyby byłu tu wskazniki jak w mojej poprzedniej alfie romeo 155 cisnienia oleju szybciej by można działać i uchornic się od w/w skutków.
    Choć u mnie problem niestety leżał u sprzedawcy który coś kombinował i szlifował wał o czym nie miałem bladego pojecia niestety widać nawet to po śrubach w silniku zjechane że aż problem był z odkręceniem. Druga sprawa to potrzebny Ci mechanik po 1 zaprzyjaźniony i pedantyczny wtedy smiało można działać
    A nie orientujecie się może czy wał od 2.0 będzie pasował ?? bo JTs chyba już nie ?
    a co do wałów to cena jak w polsce tylko za wysyłkę trochę już więcej
    PS
    Macie pomysł/ znajomości jak auto bez silnika przeciągnąć z Gdańska do Włocławka laweta zaprzyjaźniona czy jakiś transport ? bo niestety tam gdzie zaczął robić to w ogóle to nie ma sensu brak pojęcia i przedewszystkim chęci dochodzi do tego brak przyznania się do nie wiedzy.
    Ostatnio edytowane przez Voyager_1988 ; 15-04-2012 o 00:27

RedMax
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o remont silnika to części od nich brałem wszystkie przeważnie od ręki dostępne nie ma problemu z dostaniem panewek pierścieni uszczelek i innych rzeczy
    same ceny również przystępne http://www.iparts.pl/auto/alfa-romeo...635-14785.html

Voyager_1988
    Gość

Domyślnie

Koledzy a orientuje się ktoś może czy motor 2.0 bez wymiany skrzyni i komputera podejdzie pod moją belle ?bo bym zrobił mały remont jego i taki włożył nowy pomysł się pojawił zawsze to parę kucyków i momentu