Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Wycieraczki nie wyłączają się - Pomocy!!!

Lenart89
    Gość

Domyślnie Wycieraczki nie wyłączają się - Pomocy!!!

Witam, mam problem, a nawet można powiedzieć duży problem.
    Ostatnimi czasy moje wycieraczki przestały mi służyć tak jak powinny, najpierw było tak, że działał tylko ten krótki bieg (ten który tylko raz wypuszczał wycieraczki) i 3 najszybszy, ale po wyłączeniu w pozycję 0 wycieraczki zatrzymywały się tam gdzie obecnie się znajdowały, poczytałem i zrobiłem wszystko tak jak było. Okazało się, że szczotka się zawiesiła i dlatego był problem.

Po złożeniu wszystkiego wycieraczki pracują tak jak powinny, ale powstał nowy problem. Pracują cały czas, jak ustawię je w pozycję 0 to nie chcą się wyłączyć, pracują cały czas.

Co może być przyczyną i jak to można usunąć??

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne rady.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Jeszcze raz rozłóż, sprawdź połączenie kabelków przy silniku i wyczyść ze smaru to duże kółko ze ścieżkami przy silniczku.
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Lenart89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dafi1985 Zobacz post
    Jeszcze raz rozłóż, sprawdź połączenie kabelków przy silniku i wyczyść ze smaru to duże kółko ze ścieżkami przy silniczku.
    Rozłożyłem wszystko jeszcze raz, po kolei sprawdzałem połączenia kabli i wszystko było z nimi ok. Wyczyściłem to koło, podgiąłem lekko blaszki które się z nim stykają. Poskładałem wszystko na nowo i dalej problem ten sam, ale zauważyłem, że problem może leżeć w przełączniku zespolonym (manetce włącznika) bo w której pozycji nie jest wycieraczki chodzą, ale po odłączeniu kabla od przełącznika przestają. Więc czy może się okazać, że przełącznik będzie do wymiany?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Lenart89 Zobacz post
    Więc czy może się okazać, że przełącznik będzie do wymiany?
    Może.
    Ale nawet po przełączeniu na 0 do silnika wycieraczek musi dochodzić prąd żeby mogły zatrzymać się w prawidłowej pozycji.
    Moja Bella

Lenart89
    Gość

Domyślnie

Rozebrałem wszystko jeszcze raz, wszystkie styki przeczyściłem, smar przetarłem żeby go zlikwidować, ale jednak nic to nie dało, wycieraczki wciąż pracują.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Obi.Wan
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    AR 156 1.8TS

Domyślnie

to będzie raczej maneta, chyba że coś się w przekaźniku porypało i daje cały czas napięcie ciągłe ale na 0 już nie powinny działać (chyba?)

Lenart89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Obi.Wan Zobacz post
    to będzie raczej maneta, chyba że coś się w przekaźniku porypało i daje cały czas napięcie ciągłe ale na 0 już nie powinny działać (chyba?)
    Cała manetka (przełącznik zespolony) został wymieniony i jest w 100% sprawny, bo był sprawdzany na drugiej Belli.

Nie wiem czy starać się szukać dalej przyczyn tego, czy wyrzucić w ciemno jakieś 150 zł i kupić inny silniczek?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Obi.Wan
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    AR 156 1.8TS

Domyślnie

silniczek nie jak już to ten cały przekaźnik/przerywacz silniczek mógłbyś kupić jakby wcale ci nie działał

Lenart89
    Gość

Domyślnie

No to już wiem coś więcej, jak tylko uda mi się dostać przerywacz to spróbuje go zamontować i powiem co i jak