Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Halogeny nie wyłączają się

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie Halogeny nie wyłączają się

Witam,wiem że tematów jest dużo, przewertowałem ale nie znalazłem nic podobnego.
    Odkąd kupiłem auto, halogeny miałem odłączone i połamane szkła. Zdecydowałem się je wymienić.
    Problem jest jednak następujący. Kiedy włączam halogeny, "cyknie" jakiś przekaźnik w okolicach schowka. Światła zapalają się, kontrolka na desce także, wszystko ok. Natomiast kiedy chcę je wyłączyć naciśnięcie przycisku nic nie daje. Wyłącza je dopiero wyłączenie głównych świateł przy kierownicy, wtedy słychać także "cyknięcie" pod schowkiem.
    Ostatnio także zdarzyło mi się że wyłączenie świateł nie spowodowało wyłączenia halogenów, świeciły cały czas, także po wyłączeniu zapłonu i wszystkich innych świateł. Odłączyłem akumulator, ale po ponownym podłączeniu dalej świeciły. Tak jakby coś się zawiesiło i podawało cały czas prąd na halogeny, także przy braku zapłonu. Wypiąłem więc wtyczki z halogenów i powyjmowałem bezpieczniki przy akumulatorze ( te duże). Nie wiem co bezpośrednio wpłynęło na to ale po ponownym połączeniu wtyczek do halogenów sytuacja wróciła do "normy", tzn zapalają się włącznikiem od halogenów, ale gasną tylko po wyłączeniu świateł mijania/postojowych.
    Dodam że jeden halogen nie ma oryginalnej wtyczki, jest podłączony na izolowane wsuwki, ale to raczej nie ma znaczenia.

Co to może być?

Użytkownik Romeo Avatar sebaaaaaaaa
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J

Domyślnie

może sprawdź przekaźnik pod schowkiem

Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

tzn muszę rozkręcić schowek żeby się do niego dostać czy dojdę przez tę małą klapkę którą się wyjmuje? Jeśli to będzie przekaźnik to gdzie takiego szukać albo od czego podmienić żeby sprawdzić?

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Tak czytam i nie mam konkretnego pomysłu, ale podjedź z Bellą do kogoś kto ma taką samą ale działające dobrze halogeny i sprawdź jak u niego idzie instalacja od halogenów a jak u Ciebie.

Mogło być tak, że Twój poprzednik podpiął zamiast halogenów światła dzienne dlatego tak to działa nie inaczej, a przed sprzedażą pseudo diody do jazdy dziennej wymontował (no i coś mógł skopać w instalacji)

Pozdrawiam
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Z problemem nadal walczę, tzn nie mogę ich wyłączyć przyciskiem (włącznie działa), wyłącza je tylko wyłączenie świateł mijania. Widzę że mam w instalacji niezłą rzeźbę bo jak zdjąłem schowek to przekaźniki nie siedzą w żadnych kostkach tylko każdy połączony jest na wsuwkach i dlatego nie mogę dojść który pin za co jest odpowiedzalny. Wieczorem zrobię zdjęcia, może komuś to coś pomoże.

Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

A jest gdzieś może do odszukania który pin w poszczególnym przekaźniku za co jest odpowiedzialny jak powinno wyglądać połączenie KOSTKA->PRZEKAŹNIKI? i czy pod maską też powinien znajdować się przekaźnik? Bo u mnie jest.