Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Świecie w V6.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    159 3.2 Q4, MiTo 1.4 TB MA 135KM + TCT

Domyślnie Świecie w V6.

Witam was.
    Dzisiaj bella była na przeglądzie gazu i pan sprawdził także stan świec (oczywiście tych 3 z przodu).
    Mówi że dwie są ładne ale jedna jest wypalona nieźle i to prawdopodobnie przez to lekko nierówno chodzi.
    Zapytałem się go która to jest i powiedział że ta od lewej strony. Odrazu skojarzyłem sobie wymianę rozrządu po której mechanik zwarł kable od wtryskiwacza i lało tak że benzyna kapała aż siatką wydechu i kopciło na cal ulice.
    Stwierdziłem że to pewnie to musiało spowodować jej uszkodzenie.
    Spytałem się mechanika czy mogę wymienić jedną a on na to że powinienem wszystkie.
    Nie mam niestety pieniędzy na to by je kupić przez najbliższy miesiąc a przy okazji chciałbym to zrobić razem z kontrolą poprawności ustawienia rozrządu gdyż i tak będą musieli ściągać ten dolot żeby dostać się do pokrywy , no ale to będzie pewnie pod koniec grudnia.
    Myślicie że lepiej będzie wymienić tą jedną swiecę teraz a potem te 5 czy jeździć tak jak jest z lekko wibrującym silnikiem na wolnych obrotach?
    Które z tych dwóch jest lepszym rozwiązaniem?
    I jeszcze jakiej firmy brać te platynówki? o NGK się wiele niedobrego słyszy ale jakiś Champion lub bosch za 30 zł sztuka też się wydaje podejrzany.
    W sklepie interparts proponują mi świece za 45 zł NGK.
    Czekam na odpowiedzi , pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Po 1 Bosch platynowy do V6 kosztuje około 34zł za sztukę i kupuj boscha. To normalna cena, zwykła świeca kosztuje około 10zł więc dopłacasz trzy razy tyle bez mała. NGK sobie odpuść, u mnie wytrzymały 10tys i się skończyły.

2. Jakby wstryskiwacz lał, to świeca będzie czarna a nie wypalona. Raczej na tym cylindrze masz za ubogą mieszankę od gazu, stąd nadmierne zużycie.

3. Świece wymieniaj w całości, wymiana jednej nie przyniesie rezultatu, bo nie wiadomo jak wyglądają te na tylnej głowicy.

4. Kontrola rozrządu a wymiana świec to zupełnie inne rzeczy. Do rozrządu potrzebujesz ściągać pokrywy głowic i blokady, bez tego nic nie sprawdzisz. Do świec wystarczy zdjąć dolot i pokrywy cewek. Świece zmienisz sam bez problemu.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Czyli są przetestowane i mogę normalnie brać Boscha tak?
    LaL i to ostro bo sam się z tym męczyłem żeby to naprawić (koleś wkręcał mi że takim przyjechałem) i udało mi się właśnie to przypadkiem przy odkręcaniu pokrywy.
    Od tamtego czasu jeszcze pojeździłem 20 tyś km więc może inaczej wyglądać już
    No i właśnie wiem że powinno się wymieniać w całości tyle że przez ponad miesiąc nie będę mógł tego zrobić więc pytam się co lepiej zrobić ?
    Czy na razie kupić jedną (ewentualnie mogę maks 3) czy jeździć z rozdupczoną ten miesiąc?
    Z rozrządem chodziło mi o to że i tak muszą zwalać pokrywy przy skontrolowaniu więc mogą odrazu wymienić , ale jesli będę mił pieniądze na świece to moge je sam zamontować.
    Co sprawia najwiekszy problem z tą tylną głowicą?
    Dzieki za odp

Masz jakieś numery tego boscha jaka to powinna być?
    Widzę że jesteś z Gdyni , polecasz Warsztat Technologic na sprawdzenie tego rozrządu czy może kogoś innego w okolicach trójmiasta?
    Chcę mieć pewność że jest poprawnie ustawiony i że nie przez to wystepuja drgania.
    Ostatnio edytowane przez amdi92 ; 16-11-2011 o 21:52

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Najpierw świece, jak masz przejechane na nich to będą zapłony wypadać. Nagraj filmik jak chodzi silnik rozgrzany na wolnych obrotach spod maski i od strony wydechu - tam słychać wypadanie. 2.5V6 w alfie chodzi trochę nerwowo samo z siebie zawsze, więc pewien limit jest dopuszczalny.

Bosch FR5KI332S, na allegro w promocji po 27złociszy za sztukę. Ale polecam zamowić w sklepie. Wymieniaj komplet jak będziesz miał kasę.

Kontrola rozrządu to jak mowię co innego. Do świec wyciągasz tylko pokrywę cewek z przodu i kolektor dolotowy z tyłu. Do rozrządu jeszcze pokrywy wałków rozrządu trzeba demontować itp.

Użytkownik Świeżak Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack

Domyślnie

Ja za pare tys bede musiał wymienic u siebie świece , prawdopodobnie zakupie Denso . Sprawdzone na Camry V6 przelatały kosmiczne 145 tys km . Ja bym proponował Denso ale niestety są droższe. W 156 V6 nie ma jeszcze tragedii z ich wymiana nawet tych na tyle . Jak zmieniac to wszystkie tak jak mowi kolega .

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Jakos moje NGK zrobily w sumie juz kolo 20k i nic sie nie dzieje... radzenie komus zebys sobie odpuscil bo "cos" tam to tak jak powtarzanie ze Alfy sie psuja.
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

A moje zrobiły 10k, koledze świeca wystrzeliła górą w TS, coś jest. Może partia, może wykonanie. W każdym razie moim zdaniem, nie warte swojej ceny.

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    Jakos moje NGK zrobily w sumie juz kolo 20k i nic sie nie dzieje... radzenie komus zebys sobie odpuscil bo "cos" tam to tak jak powtarzanie ze Alfy sie psuja.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Żurawica
    Auto
    Alfa Romeo 164 2.0 ts Alfa Romeo 166 3.0 V6 24V Alfa Romeo 156 1.8ts

Domyślnie

Witam. Ja również przerabiałem temat świec NGK tyle, że w 164 z silnikiem 2.0 TS i po około 14000 km. klękła jedna, a po 16000 km. druga. Skończyło się na tym, że zmieniłem komplet świec. W najbliższym czasie też czeka mnie wymiana świec w 166 i na pewno nie kupię NGK! Może źle trafiłem, ale ryzykował nie będę!
    POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

poki co negatywy tylko w tsach... tez platyny?
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

jutro wrzuce filmik z pracy ciepłego silnika
    Dzięki za pomoc.
    A jeszcze jedno pytanie mam takie troche oftop wymieniałem poduszkę środkowa/ tylna i teraz silnik jeszcze bardziej od przodu opadł na dół ( od korka wlewu oleju) i podczas hamowania silnikiem jest mocne drżenie i jakby coś o siebie stukało , takie chrobotanie.
    Możecie chociaż spróbować wywróżyć co to może być?
    We wtorek podjade do mechaniora bo drżenie zamiast się zmniejszyć to się zwiększyło.
    Pozdrawiam.
    Do jutra.