A no nie kazdy lubi to samoNa 18 jest twardo to fakt ale nie mozna sie powstrzymac od takiej 18 i wymytej Belli po prostu raj dla oczu
![]()
A no nie kazdy lubi to samoNa 18 jest twardo to fakt ale nie mozna sie powstrzymac od takiej 18 i wymytej Belli po prostu raj dla oczu
![]()
"Osoby które potrzebują czterech kółek i przymocowanego do nich fotela kupują sobie BMW albo Vectrę, ale Ci którzy są świadomi, Ci którym zależy, Ci którzy chcą by układ kierowniczy mówił, a silnik zanosił się rykiem - Ci kupują Alfy" - J. Clarkson
Brak luzów w zawieszeniu daje mi więcej satysfakcji, a 16" oryginalne mam jak nowe więc i tak oko cieszą wystarczająco
Ale każdy robi jak jak uważa![]()
Luzy w zawieszeniu to kwestia czasuW naszych polskich realiach to nawet 14-stki nie pomogą
![]()
Jeździłem 3 lata na 205/55R16 i było optymalnie, ale ciekawość mnie zżerała jak jest na 225/45R17 i muszę powiedzieć, że na większych balonach jest twardziej, precyzyjniej, słabsze przyspieszenie (większy opór) ale dużo lepszy wygląd, lepsze trzymanie w zakrętach, lekko większe spalanie, trochę głośniej na nierównej nawierzchni. Na pewno bardziej dostaje w kość zawias, ale w tylne wahacze planuję wprasować poliuretan, a przód raz na kilka lat można wymienić![]()
Generalnie jestem zadowolony, nawet bardzo. Drogi, którymi najczęściej jeżdżę w niezłym stanie, więc staram się nastawiać pozytywnie![]()
Pozdr.,
Tylko po co 17"-tkami, 18"-tkami przyśpieszać konieczność wymiany wahaczy itd itp ?
Ale każdy robi jak uważaKażdy ma swoje priorytety.
Nie no bez jaj..... Nie wmawiaj tu ludziom że jeżdżąc na 16" tak strasznie zawias oszczędzasz!!! To totalna bzdura. Ile wydłuży się żywotność wahacza jeżdżąc po tych samych dziurach na 16"??? O 3-5%. Żeby tylko. Ale uwierz że ten co ma 17-18" i jest wyczulony na punkcie dziur to mniej zmienia zawias niż Ty na 16".......
Do 166 17" to jak dla mnie minimum żeby wyglądała jak rasowa Alfina. Jak na zimę zakładam 16tki to patrzeć nie mogę na te balony, ale teraz już sa letnie i w końcu auto wygląda i cieszy oko właściciela
A Nasze drogi to i 15" zabiją, więc ja jestem zwolennikiem "wszystko albo nic"
Jak dla mnie wybór jest tylko jeden![]()
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Słoneczko - jeśli chodzi o wyczulenie to mnie nikt nie przebije - stąd 16" między innymi
---------- Post added at 18:45 ---------- Previous post was at 18:44 ----------
no z tymi kołpakami to faktycznie wolałbym 17"![]()
Amen.
Tak w ogóle to żona w coupe miała 16". Nie podobało się jej i nic dziwnego. W bułach wyglądał samochód strasznie (sto razy gorzej niż 166 w ori 16"). Kupiliśmy 17" z profilem 40. Teraz czuje jak na białą linię najeżdżaale wiecie co zauważyłem? Teraz omija znacznie więcej dziur niż wcześniej. Mówi że teraz dopiero wie co czuło auto i już jej nie muszę przypominać "zwolnij", "omiń".
Marek wiesz że kurde coś w tym jest. Ze im masz mniejszy profil to jeździsz ostrożniej i omijasz więcej dziur, studzienek i innych farfocli na drodze. Właśnie mi to uzmysłowiłeśheheh Jak jadę Lancią na balonach to nie czuje tak nierówności i zapierdzielam, ale jak wsiadam na profil 45 to na pamięć wiem kiedy dziura, kiedy studzienka i uskok
![]()
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz