Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Temat: Prawie właściciel 159-ki...zdementujcie lub potwierdzcie

Użytkownik Świeżak Avatar adek28zadek
    Auto
    Alfa 1.9 JTS 2008r, Toyota Aygo Sol

Domyślnie

Witam serdecznie. Koledze powiem, że nie warto kierować się opiniami typu ".....JTS'y nie cieszą się dobrą opinią" sam jestem w posiadaniu tego silnika 1.9 160 koni. Od lutego br. przejechałem 4000tyś. Autko pracuje rewelacyjnie, cichutko. Co do spalania to w trasie przyzwoicie jak na taki silnik i mase auta, natomiast po mieście 10,2 - 11,6. Powiem tak, kupując ten silnik benzynowy liczyłem się z takim spalaniem - więc nie jest to dla mnie zaskoczenie. Drugą rzeczą jest to, że większość osób zachwala to co ma, nawet jak nigdy nie używało JTDM czy JTS. Ja na JTDM nie powiem złego słowa bo nie jeździłem (nigdy nie byłem posiadaczem silników diesla). Natomiast co do benzyny: średnio dziennie robię 12-20 kilometrów (stąd też mój wybór). Chyba że początek od zakupu Alfy to po prostu jeździłem wszędzie, byle gdzie, po to aby jeździć i cieszyć się z prowadzeniem auta.
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Mariano_lodz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4

Domyślnie

co do opinie że Alfy są awaryjne traktuje to jako stereotyp, tak jak bmw trzeba miec dresy ogolic sie na lyso nosic lancuch i miec kij besbolowy.
    Wcześniej miałem "najlepsze" marki niemiecka typu Audi, japonczyka typu Mazda. Opinie są podzielone ludzie twierdza niemiec najlepszy inni japonczyk sprawdziłem to i cóż ta bezawaryjność niestety, w najmniej oczekiwanym momecie weekend inne miasto uwidoczniała się awaryjność.
    Dbam o auta i staram się zrobić wszystko co się da, niestety usterki to rzeczy nieprzewidywalne, były typu pęknęty przewód od sprzęgła hydraulicznego (chyba?), pekniety pasek alternatora, peknieta/urwana śróba która trzyma wtryskiwacze.
    Testując najlepsze marki na wlasnej skórze skusiłem się na tą najgorszą (wg.opini) ale też najpiękniejszą czyli Alfę 159 sw 2,4 JTDM (200km wg producenta)
    Pierwsze wrażenie po przesiadce z Mazdy 6 (144KM wg hamowni) rewelacja, oprócz przyspieszenia ten niesamowity dzwięk na wyższych obrotach, pierwsze skojażenie "ala" V6, jak się poźniej okazało nie tylko moje.
    Na razie jezdze dopiero 1,5 roku (przejechałem ponad 30.000km) i na pytanie czy jak bym mial teraz kupować czy bym się zdecydował, odpowiadam tak.
    Dla porównania Audi 8 miesięcy dwie większe awarie, Mazda 2 lata jedna powazniejsza.
    NIe chcę tu wychwalać bo nie wiem co się stanie za chwile, jak na razie jestem bardzo zadowolony i polecam to auto, z takim silnikiem, jeżeli chodzi o spalanie to min trasa jakie sie udało uzyskac to 6,3, srednio trasa ok 8L, miasto ok 10L max do 11L

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

bo Alfa Romeo WYMIATA !!!
    Born to be wild.

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał adek28zadek Zobacz post
    Od lutego br. przejechałem 4000tyś.
    Sądzę, że jednak przejechałeś jak na razie tylko 4000 km lub 4 tys km, a nie 4000 tys, czyli 4 miliony km

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    Sądzę, że jednak przejechałeś jak na razie tylko 4000 km lub 4 tys km, a nie 4000 tys, czyli 4 miliony km
    Od lutego, to raczej ciężko by było...

Użytkownik Embrion Avatar Tomi772
    Auto
    2.4 jtdm 200 km

Domyślnie

Ja też polecam 2.4 JTDM 200km, świetny silnik do tego auta długo jej nie mam bo dopiero 2 tygodnie ale przejechałem ponad 1 tys. km. Poprzednio głównie jeździłem Audi A6 2.7TDI. Alfa dużo lepsze odczucia z jazdy chociaż czasami przydał by się napęd na tył

Użytkownik Świeżak Avatar adek28zadek
    Auto
    Alfa 1.9 JTS 2008r, Toyota Aygo Sol

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    Racja przejechałem 4 tyś km. No cóż nie mylą się tylko Ci co nic nie piszą
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał adek28zadek Zobacz post
    Racja przejechałem 4 tyś km. No cóż nie mylą się tylko Ci co nic nie piszą
    Spoko, myślę, że większość nawet nie zauważyła, że coś jest nie tak

gpjaw
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pekal Zobacz post
    Piękna Alfa...ale szukam 2,2 z 185 konnym silnikiem w benzynie...reszta jak w Twoim aucie (wyposażenie)...miodzio!
    To może to Cię zainteresuje http://www.otomoto.pl./show?id=C23515448, moc taka jaką oczekujesz a silnik JTDm i na dodatek czarna

Pekal
    Gość

Domyślnie

Odświeżam temat Panowie. Jak napisałem jestem przed zakupem i na 100% to już sie nie zmieni. Za jakiś czas (mam nadzieję) będę pojawiał się na forum już jako posiadacz. Cały czas zastanawiam się jednak nad silnikiem? Wiem że truje...ale teraz to jest najważniejszy. Nie chcę tu rozpisywać się o budzie która jak na mój gust jest ewenementem wizualnym i drugiej takiej nie znajdziesz w takim segmencie . Mam teraz opcje dwie: 1,9 JTDM - który spalanie ma dość ciekawe - ponoć trasa - 5,5/6,5...miasto max 8...powiedzmy, przy czym ten silnik chciałbym od razu "zchipować" do 190km. Z tego co się zorientowałem to spalanie nie musi wzrosnąć oczywiście jak nie krecisz wysoko. Druga opcja to własnie 2,4 JTDM...kuszą mnie opinie które mówią o tym że wiekszość posiadaczy ma wrażenie posiadania V6-ki a spalanie jest na poziomie auta które własnie sprzedałem...wiec jestem przyzwyczajony. Pytanie które kołacze mi sie w głowie: słabszy, podkrecony z mniejszym spalaniem czy 2,4 i spalanie które nie boli (z przyzwyczajenia).

Chcialbym się poradzić...co myslicie o tym egzemplarzu. Pare razy już wystawiany (co też jest zastanawiające ale to pewnie wyjaśniło by się w trakcie oględzin)...
    http://allegro.pl/show_item.php?item=2460114962
    Ostatnio edytowane przez Pekal ; 15-07-2012 o 20:25