Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Motór stracił siłe... AR147 1.9 JDT 140Km

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto
    145Boxer,147 1,9Mjet, 159 1,9JTDM

Domyślnie

Niestety nie mam mozliwosci zalatwienia przeplywomierza i sprawdzenia teori.Tylko kupno nowego wchodzi w gre a wydatek prawie 300zl...Troche drogo.
    Mapa silnika nie byla zmieniana,poprzedni wlasciciel rowniez nic nie wspominal o takowej ingerencji.
    Na poczatek wiec sprawdze over boost(gdzies na forum widzialem temat o czyszczeniu),przeczyszcze tez przeplywomierz.
    W zwiazku z chronicznym brakiem czasu nie wiem kiedy uda mi sie przeprowadzic te zabiegi,jak tylko znajde chwile napisze i ew bede prosil o dalsza pomoc.
    Dzieki za czas poswiecony i rady.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Stilo 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał sumka33 Zobacz post
    Mówię ci że wprowadzasz kolegę w błąd... co najważniejsze poczytaj o falowaniu ciśnienia doładowania - log jest nieprawidłowy a ECU niedociąga ciśnienia do 2150mBar, bo zawór overboostu nieprawidłowo wysterowywuj zmienną geometrię łopatek prowadnicy.
    No dobra - zapytam inaczej... Czy przypadkiem nie jest tak, że problem z zaworem overboost/zaciętą kierownicą/przytkanym czujnikiem ciśnienia w kolektorze można poznać w momencie, gdy np. żądanie ECU to 2150 mBar a mierzone ciśnienie tylko 2000 mBar? Jak zawór overboost może "wysterować" gruchę turbo bardziej, gdy nie ma takiego polecenia z ECU?
    Ostatnio edytowane przez grzesiekwisnia ; 27-05-2012 o 21:41

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał grzesiekwisnia Zobacz post
    No dobra - zapytam inaczej... Czy przypadkiem nie jest tak, że problem z zaworem overboost/zaciętą kierownicą/przytkanym czujnikiem ciśnienia w kolektorze można poznać w momencie, gdy np. żądanie ECU to 2150 mBar a mierzone ciśnienie tylko 2000 mBar? Jak zawór overboost może się "wysterować" gruchę turbo bardziej, gdy nie ma takiego polecenia z ECU?
    Poczytaj tu:
    http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=116254
    Drugie to przy zapieczonych kierownicach prawie zawsze występuje efekt przeładowania - przecież zmienna geometria po rozruchu jednostki i na wolnych obrotach ma zwiększać strumień powietrza przez zmniejszenie przekroju przepływu powietrza a następnie w wyższych partiach obrotów zmniejszać strumień poprzez zwiększenie przekroju przepływu powietrza. 2000mBar to ewidentne niedoładowanie które może następować z innych powodów. Zmienna geometria nie zapieka się w pozycji dławienia strumienia powietrza, bo ustawia się w niej tylko na wysokich obrotach. Tu lektura :
    http://www.serwismotoryzacyjny.com.p...trony_p&ns=117.
    Z kolei zawór overboostu powinien zmieniać płynnie podciśnienie na pneumatycznym nastawniku, który tylko w ten sposób jest sterowany. Jeżeli coś jest nie tak z zaworkiem bądź z vakumpompą (rzadszy przypadek) to ECU nie wysteruje zmiennej geometrii choćby nie wiem co i reagując na odczyty czujnika ciśnienia doładowania itd będzie powodowało falowanie ciśnienia. Raz będzie je wysterowywać w górę raz w dół w efekcie czego na logach widać charakterystyczne sinusoidalne wahania ciśnienia doładowania

---------- Post added at 10:58 ---------- Previous post was at 10:43 ----------

Aha Medork zrób jeszcze raz takiego samego loga z przyśpieszania (noga gazu do podłogi) na 4tym biegu od 1500rpm do 3500rpm. Wrzuć docelowe i mierzone ciśnienie doładowania, obroty silnika i dodatkowo pozycja pedału gazu.

No i ja zadam pytanie grzesiekwisnia czy uważasz że owe wahania docelowego jak i mierzonego ciśnienia doładowania to rzecz normalna??? Widziałem już naprawdę dużo logów i gwarantuję ci że tak log ciśnienia doładowania nie powinien wyglądać. A analiza logów opierająca się tylko na porównaniu parametru docelowego z mierzonym jest bezsensowna nie znając przy tym prawidłowych wartości i charakteru przebiegu parametrów które są tu kluczowe

I podkreślam na końcu - kolega Medork ma sprawny MAF tylko jest on zabrudzony (wskazuje zaniżone wartości)... Należy go tylko i wyłącznie przeczyścić - nie wymieniać.
    Ostatnio edytowane przez sumka33 ; 27-05-2012 o 10:18

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Stilo 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Poczytaj tu:
    http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=116254
    Drugie to przy zapieczonych kierownicach prawie zawsze występuje efekt przeładowania - przecież zmienna geometria po rozruchu jednostki i na wolnych obrotach ma zwiększać strumień powietrza przez zmniejszenie przekroju przepływu powietrza a następnie w wyższych partiach obrotów zmniejszać strumień poprzez zwiększenie przekroju przepływu powietrza. 2000mBar to ewidentne niedoładowanie które może następować z innych powodów. Zmienna geometria nie zapieka się w pozycji dławienia strumienia powietrza, bo ustawia się w niej tylko na wysokich obrotach. Tu lektura :
    http://www.serwismotoryzacyjny.com.p...trony_p&ns=117.
    Z kolei zawór overboostu powinien zmieniać płynnie podciśnienie na pneumatycznym nastawniku, który tylko w ten sposób jest sterowany. Jeżeli coś jest nie tak z zaworkiem bądź z vakumpompą (rzadszy przypadek) to ECU nie wysteruje zmiennej geometrii choćby nie wiem co i reagując na odczyty czujnika ciśnienia doładowania itd będzie powodowało falowanie ciśnienia. Raz będzie je wysterowywać w górę raz w dół w efekcie czego na logach widać charakterystyczne sinusoidalne wahania ciśnienia doładowania.
    Wszystko ładnie pięknie.....ale w linku podesłanym przez Ciebie nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Temat tam poruszony nie może być porównany do tego, który mamy tutaj, gdyż nie ma tam logów i nie można porównać przepływu powietrza, ciśnień itd..

Nie wiem dlaczego nie możesz tego zrozumieć - jak wciskasz gaz "do dechy" to ECU powinno wołać te 2200-2260 mBar (zaleznie od obrotów) i overboost powinien wtedy wysterować gruchę turbo tak, aby ciśnienie doszło do żądanego.

Jeśli ciśnienie mierzone nie dochodzi do żądanego to ok - mamy problem z zaworem, nieszczelnością kolektora, turbiną, podciśnieniami blablabla - ale jeśli ciśnienie dochodzi - to jak tutaj można mówić o sterowaniu turbiną jako o źródle problemu?

Żeby była jasność - to, ze ciśnienie waha się nie jest prawidłową rzeczą, ale nie to jest przyczyną braku mocy. Widziałem gorsze wahania ciśnienia w autach ze skokowo chodzącą zmienną geometrią i auto wciąż miało kopa - ale błędy też były

Przyczyna według mnie leży w przepływomierzu, gdyż ten mierząc zaniżoną wartość przepływu powietrza nie pozwala na wtryśnięcie wystarczającej dawki paliwa (tzw. smoke limiter) - a co za tym idzie ECU żąda niższego ciśnienia doładowania, bo według mapy doładowania w ECU dla niższej dawki paliwa obniżone jest też ciśnienie doładowania... Ot co.

---------- Post added at 10:58 ---------- Previous post was at 10:43 ----------

Aha Medork zrób jeszcze raz takiego samego loga z przyśpieszania (noga gazu do podłogi) na 4tym biegu od 1500rpm do 3500rpm. Wrzuć docelowe i mierzone ciśnienie doładowania, obroty silnika i dodatkowo pozycja pedału gazu.

No i ja zadam pytanie grzesiekwisnia czy uważasz że owe wahania docelowego jak i mierzonego ciśnienia doładowania to rzecz normalna??? Widziałem już naprawdę dużo logów i gwarantuję ci że tak log ciśnienia doładowania nie powinien wyglądać. A analiza logów opierająca się tylko na porównaniu parametru docelowego z mierzonym jest bezsensowna nie znając przy tym prawidłowych wartości i charakteru przebiegu parametrów które są tu kluczowe
    No to tym bardziej - widziałeś (jak piszesz) masę logów i jako pierwszą rzecz wyłapałeś wahanie ciśnienia a nie zaniżony przepływ?

I podkreślam na końcu - kolega Medork ma sprawny MAF tylko jest on zabrudzony (wskazuje zaniżone wartości)... Należy go tylko i wyłącznie przeczyścić - nie wymieniać.
    A to to już pozostawiłem koledze Medork - jak ma kolegę z takim samym silnikiem to można podmienić, jeśli nie - przeczyścić. Podczas czyszczenia należy być ostrożnym, gdyż bardzo łatwo jest uszkodzić wrażliwe elementy przepływki.
    Ostatnio edytowane przez grzesiekwisnia ; 27-05-2012 o 14:18

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Przepływka jest do czyszczenia. Na pewno nie do wymiany. Przynajmniej na 99%. 1% zostawię sobie na wszelki wypadek
    Zły odczyt przepływomierza = mniejsza ilość wtryśniętego paliwa. Tak jak jest napisane powyżej - mapa smoke limitera nie pozwoli więcej wtrysnąć mimo, że mapa driver wish chce więcej. Bo jak same nazwy map wskazują smoke, to limiter i jest ogranicznikiem, a driver wish to tylko żądanie kierowcy. A kierowca to sobie może... i tyle
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto

Domyślnie

Odkopuję temat, wczoraj znalazłem trochę czasu i wjechałem na kanał.
    Krótko:
    Wymieniłem filtr powietrza, wyczyściłem przepływomierz benzyną ekstrakcyjną i silnik odżył. Jednym słowem zap*****la.
    Długo:
    Wymiana filtra to jakaś droga przez mękę. Zaczynałem od góry (demontaż skrzynki bezpieczników, podstawki itp) - lipa. No to kanał, demontaż osłony silnika. Obudowa filtra uchyla się ale o wymianie nie ma mowy - za mało miejsca. Skończyło się na demontażu wlotu, czujnika podciścnienia, całej obudowy filtra, rur turbo-ic, złamania zatrzasków obudowy (musiałem spawać)... Dramat. Stary filtr był złamany, jakby go "wciągło" do środka, powietrze na pewno nie było filtrowane...
    Przepływomierz zapaprany, ale jakoś bez dramatu, nie miałem preparatu do czyszczenia a kupić nie ma gdzie (21:00) więc wymyłem ekstrakcyjną i wypłukałem denaturatem (pomysł ojca). Poskładałem wszystko (do montażu trzeba mieć rękę z pięcioma nadgarstkami, do demontażu też...) i krótka jazda próbna. Zdecydowana poprawa, śmiga jak dawniej. Dziś po południu podpinam komputer, zrobię logi i wyniki przedstawię.
    Wszystkim dziękuję za pomoc i rady w usunięciu usterki. Bez tego forum nie wyobrażam sobie eksploatacji alfy, serwis zdecydowanie za drogi...
    Pozdrawiam wszystkich
    Przemek

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał medork Zobacz post
    Poskładałem wszystko (do montażu trzeba mieć rękę z pięcioma nadgarstkami, do demontażu też...)
    Jak odkręcisz podstawe akumulatora to dostęp jest wręcz świetny
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał medork Zobacz post
    ... więc wymyłem ekstrakcyjną i wypłukałem denaturatem (pomysł ojca).
    ...
    Wszystkim dziękuję za pomoc i rady w usunięciu usterki. Bez tego forum nie wyobrażam sobie eksploatacji alfy, serwis zdecydowanie za drogi...
    1. Hm... niech ojciec już nie doradza Denaturat nie jest dobrym pomysłem bo niestety zanieczyszcza (barwniki i wszelkie odstraszacze dla smakoszy tego trunku ) Ale tragedii nie ma. Benzyna wystarczyła w zupełności.
    2. Serwisuj na forum Taniej, wiedza książkowa i z doświadczenia i mniej mitomanów niż w warsztatach
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto

Domyślnie

No i na zakończenie tematu załączam logi z jazdy. Jedyne co mnie zastanawia to dlaczego w 7 i 8 sekundzie docelowa masa powietrza wynosi 0?
    Są też dwie dziury w pozycji "obroty silnika". Ki diabeł? Błędów brak. Czyżby po montażu jakieś niedociśnięte wtyczki?
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez medork ; 08-06-2012 o 18:46