Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Temat: Tylne zawieszenie - przestroga, tuleje zwrotnicy

mamba82
    Gość

Domyślnie

kML, tak, to te tuleje do zwrotnicy. TRW jest na pierwszy montaż, ja założyłem za drugim razem Lemforder i jest zero luzów, za pierwszym razem Topran i wytrzymały jakieś 6km bo tyle przejechałem z warsztatu na szarpaki. Topran - nie polecam!
    Na allegro są całe zestawy naprawcze ale nie wiadomo jakiej firmy np.:

http://allegro.pl/tuleja-zestaw-napr...446328243.html

Co do poliuretanów, to tuleje sztywne, sam się zastanawiałem nad takim zestawem, jest sporo opinii, że zawieszenie skrzypi, trzeba smarować specjalnymi smarami, możesz poczytać, na chwilę to pomaga, zawieszenie jest sztywniejsze, lepsze prowadzenie ale komfort spada, nie wiem o ile. Jedna z tulei w wahaczu jest sztywna, jedna pływająca, w zwrotnicy też pływająca, więc poliuretanem usztywnisz zawieszenie w dwóch punktach dość znacznie, trwałość też wypadnie na plus. Co do tulei pływających wybierz albo TRW albo Lenforder, nigdy Topran, koszty robocizny na warsztacie znacznie przewyższają ceny zakupu tulei.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    MMz
    Auto
    159 1.9 JTDm | EX 166 2.4 JTD

Domyślnie

Dzięki wielkie! Mi na komforcie nie zależy ani trochę, robię zawieszenie przed zmianą sprężyn na czerwone Eibachy. Dlatego interesuje mnie właśnie dobra tuleja zwrotnicy TRW/ Lamfordera + poliuretany. mamba82 ​jaki jest mniej więcej koszt wymiany tych tulei? Orientujesz się może?

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Kolego mamba 82 nie ma potrzeby wymiany śruby trzymające całą piastę ona się nie wyciera. Wchodzi na luźno że tak powiem ale oczywiście przesmaruj ją bo jakiś tam opór stawia. Wymień wszystko co jest luźne bo to przekłada się na opór jakie muszą wytrzymać pozostałe elementy zawieszenia, prostymi słowami szybko się skończy. Jeśli znamy choć troszkę podstawy jak wybić taką tuleje zostaje nam tylko jej koszt. najlepiej jeśli mamy prasę choć do wybicia nadaje się np. nasadka klucza. Proszę tego nie krytykować to jest taki domowy sposób i skuteczny, jeśli powtarzam mamy trochę wyobraźni.