Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: Komputer pokładowy / spalanie chwilowe

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bibo8
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1.9 JTDm, Sportwagon

Domyślnie

wróciłem z trasy (ok 400 km autostradą, 150 km/h tempomat). Spalanie 8,6 l/100km czyli ponad 2 l więcej niż jakieś dwa tygodnie temu
    Czy to że wskaźnik doładowania turbo nigdy nie wskazuje zera może mieć wpływ na większe spalanie?
    Od czego zacząć żeby ustalić co jest przyczyną takiego wskazania doładowania?
    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

Nie zakładając nowego tematu..

Chciałbym zaczerpnąć trochę teorii.
    Jak w ogóle komputer oblicza spalanie? Jakimi czujnikami? Wg ilości podanego paliwa? Ale przecież się przelewa. Wg ilości powietrza? Musiałby brać też pod uwagę jego temperaturę. Wg jakiego wzoru?

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Przeplywomierzem.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto

Domyślnie

Tylko i wyłącznie? A czy w sytuacji hamowania silnikiem powietrze nie jest przez podciśnienie zasysane do cylindrów? Omija ono wtedy przepływkę?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Z tego co kojarzę, to właśnie czasy otwarcia wtrysków są liczone.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Z tego co kojarzę, to właśnie czasy otwarcia wtrysków są liczone.
    Ja podejrzewam, że czasy wtrysków to tylko jedna ze zmiennych. Drugą jest ilość powietrza zmierzonego przez przepływomierz, pewnie też są inne zmienne, które podstawione do jakiejś funkcji wyliczają wynik.

U mnie jest bardzo duża różnica między spalaniem rzeczywistym (np. ostatnio 8,5 litra z A4) a pokazywanym na komputerze (6,5). Zastanawiam się skąd się może brać tak duża różnica. Samochód generalnie nie ma problemów z mocą, jedzie równo, odpala ładnie, korekty wtrysków są ok od -0,8 do +0,8.

Jedyne zastanawiające objawy to:
    – przy mocnym bucie auto puszcza szaro-czarny dym, nie jest tego dużo, ale też nie jest mało
    – filtr DPF fizycznie jest (obmacałem dokładnie, brak niefabrycznych spawów sugerujących jego wywalenie) ale czujnik różnicowy w FES zawsze pokazuje 0 mbar i zawsze w pamięci komputera zanotowany jest błąd wymiany filtra (chyba "clean or replace particulate filter") – błąd nie powoduje zapalenia kontrolki, ale wraca po kasowaniu błędów w FES.
    – być może auto ma wgrany jakiś kiepski program, ale tego nie da się potwierdzić/zaprzeczyć bez hamowni, a poprzedni właściciel też nie był tego pewny.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto

Domyślnie

Na pewno tych zmiennych jest kilka, dlatego pytałem o wzór. Może jedną ze zmiennych być też wartość z potencjometru pedału gazu, wtedy komputer wiedziałby kiedy następuje hamowanie silnikiem i pokazywałby zerowe spalanie (a u niektórych 2 l/100km).

A co do dymienia, to jak to mówią, diesel musi dymić:p a póki dym jest czarny i pokazuje się tylko przy mocnym bucie, to możesz być spokojny.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał jarzyn Zobacz post
    Na pewno tych zmiennych jest kilka, dlatego pytałem o wzór. Może jedną ze zmiennych być też wartość z potencjometru pedału gazu, wtedy komputer wiedziałby kiedy następuje hamowanie silnikiem i pokazywałby zerowe spalanie (a u niektórych 2 l/100km).
    W czasie hamowania silnikiem wtryski po prostu się nie otwierają, nie podają paliwa, więc nie potrzeba dodatkowo informacji z potencjometru pedału gazu. Algorytm/funkcja dostaje informacje, że nie ma podawanego paliwa.

Cytat Napisał jarzyn Zobacz post
    A co do dymienia, to jak to mówią, diesel musi dymić:p a póki dym jest czarny i pokazuje się tylko przy mocnym bucie, to możesz być spokojny.
    Nie jestem spokojny o mój portfel, moje auto pali ponad litr więcej, niż to co podawane było w wątku o spalaniu. Zresztą w tamtym wątku podane było, że większość osób podaje, że spalanie na komputerze ma mniej więcej podobne do tego co wychodzi przy dystrybutorze (rozbieżności 0,2-0,5 litra). U mnie to jest 2 litry. Nie przejmowałbym się gdyby inni mieli podobne spalanie.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 16-10-2012 o 10:38

Mieszka w
    Zabrze
    Auto

Domyślnie

Masz rację, spalanie na monitorku rzadko zgrywa się z dystrybutorem, ale 2 litry to chyba przesada. Dlatego gdybyśmy byli pewni jakie dane komputer przetwarza, żeby obliczyć spalanie, moglibyśmy dojść do tego co powoduje różnicę. Poczekajmy aż reszta wróci z pracy, poczytamy inne teorie.

- - - Updated - - -

Mądre głowy już po szychcie? :p

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

moja tez palila duzo i mysle ze byla to w duzej mierze przyczyna nieszczelnego dolotu