Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: Kilka pytań Chip Tuning. Audio.Części do AR 159.

ulti24
    Gość

Domyślnie Kilka pytań Chip Tuning. Audio.Części do AR 159.

Witam serdecznie! To mój pierwszy post na tym forum nie licząc przywitania się, i pytania!
    Zakupiłem ostatnio nową alfe 159 z 2011r. Oczywiście dowiedziałem się w salonie, że to ostatnie sztuki więc pośpiesznie przelałem pieniążki by móc się cieszyć moją pięknością. Mam ją jakieś 3 miesiące i nie bd. komentować, że jestem bardzo zadowolony.
    Założyłem ten multi temat gdyż nie chcę zaśmiecać forum a jak wiadomo starszyzna jest cięta na embrionów takich jak ja.
    Jak dotąd nie miałem styczności z Alfą więc prawdę mówiąc nie wiem o tym aucie tak wiele jak o konkurencji. Przez jakieś 2 lata mało było pisane o alfie 159 w jakimkolwiek czasopiśmie (sam nie wiem dlaczego). Nie wiem zbyt wiele o silniku 2.0 jtd którym sam jeżdżę, jakie ma największe wady jeśli je w ogóle ma...
    Sam przerobiłem mapę silnika tu się mogę pochwalić (nie osobiście..zleciłem profesjonalistą) moc wzrosła do 186 koni oraz 430 Nm.Załącznik 71919
    Jeśli ktoś z was również cipował ten silnik i wie czy są jakieś z nim problemy proszę o info lepiej dmuchać na zimne.
    Szukałem na allegro i nigdzie nie znalazłem nawet głośników Bose do 159.. czy rzeczywiście jest tak mało części na rynku wtórnym?
    Jeśli ktoś wykonywał taką operację polegającą na wymianie seryjnych głośników na inne lepsze, byłoby miło gdyby podzielił się jakimiś wskazówkami.
    No i jeszcze sam nie wiem czy moja 159 ma system q2? Po nr. Vin można to sprawdzić czy jest jeszcze inny sposób?

Wybaczcie tą chaotyczność taki już jestem>
    Z góry dziękuje za odpowiedzi!
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	skanowanie0002.jpg
Wyświetleń:	637
Rozmiar:	87.5 KB
ID:	71920  
    Ostatnio edytowane przez ulti24 ; 03-10-2012 o 15:35

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maikel
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO 159, ASTRA II

Domyślnie

Witam mam małe pytanie przerobiłeś mapę silnika mimo że auto masz na gwarancji nie obawiasz się jej utraty????
    Co do samej mapy szkoda że nie zamieściłeś mapy jaka była przed modyfikacja dla porównania bo zastanawiam się czy przy standardowych 170km może nawet był jakiś bonus
    było wogóle sens ingerować w mapę....
    a co do Q2 to powinieneś wiedzieć jak masz skonfigurowane auto skoro kupowałeś go nowego w salonie........

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Jak dla mnie w 159 nie było Q2 (pewno chodzi Ci o szperę), było tylko Q4.

ulti24
    Gość

Domyślnie

tak chodzi mi o tą szpere.. czytałem że jest to system elektronicznego blokowania poszczególnego koła taka tańsza wersja szpery.
    Co do konfiguracji nie pamiętam.. Auto już stało w salonie a lista konfiguracji gdzieś się zgubiła
    Co do gwarancji wszystko zależy od dealera

Pamiętam mapę bardzo dobrze mocy było równo 170 koni a momentu 364.

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

szczerze mówiąc z tą gwarancją nie byłbym taki pewny, że to tylko kwestia dealera. Bardziej się zastanawiam co powie FAP na fakt, że przerobiłeś mapę silnika...co do Twoich pytań to przeczytaj sobie spokojnie forum na pewno znajdziesz odpowiedzi na większość pytań. Sądząc po Twojej wypowiedzi kupiłeś auto trochę "w ciemno" nie wiesz nic o marce ani o wyposażeniu widać auto musiało Cię mocno porwać...przyjemności z jazdy życzę !!!
    Born to be wild.

Użytkownik Rowerzysta Avatar 5turbo
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159,GT, Bravo 2.0, Formuły Promot III, Dallara F393

Domyślnie

Kto to auto stroił? I czemu tak długo? http://cinsoft.pl/index.php?strona_w...d_projektu=180 Tu masz przyklad takiego silnika jak Twoj z dpf. Oplacalo sie kase wydawac na tak maly przyrost i to jeszcze z takim OVB na dole, a póżniej nic.
    www.5turbo.com
    Nowe natchnienie Promot 76/84
    Nowsze Dallara F393
    159 1.9 280 F40 inside
    159 ti 2.4 210
    Fiat Barchetta 131
    Fiat Coupe 2.0 20VT 220

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Q2 było dostępne w nowszych wersjach 159, ale za dopłatą. Po VINie pojazdu powinieneś do tego dojść.
    Nie obraź się, ale program jest kiepski. 2.0 to wdzięczne jednostki dla tunerów, więc w moim przekonaniu magiczna bariera 200KM powinna pęknąć...
    Co do audio - jeśli nie masz BOSE, to pchaj go tam na siłę, w dziale tuning znajdziesz informacje na temat audio, ale i nie tylko, bo i o chiptuningu jest mnóstwo materiałów.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    P.S. Twoja Alfa posiada silnik JTDm, a nie jak piszesz JTD. Niby jedna literka więcej (m - multiJet), ale zamieszania pod maską robi sporo

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Jak piali koledzy wyżej - słaby ten progam. Tyle to bez wysiłku wyciąga się ze 150 konnej wersji. A cinek wypuścił nawet 200 koni na ori gratach z tego silnika. ( na zyczenie klienta ) poczytaj w dziale tuning III tura cipowania grupowego. Albo II . Tam jest parę ładnych kresek z aut naszych kolegów. Ja jade 09.10 więc też się pochwalę co cinek z niego wycisnął.

Co do twojego wykresu to powyżej 3 tys obr wszystko leci na łeb na szyję.

tutaj : http://www.forum.alfaholicy.org/tuni..._2012_a-7.html
    zerknij na kreski kolegi zabekmj23 w momencie gdy moment obrotowy maleje wchodzi max moc dzięczki czemu masz "ogień" w całym zakresie obrotów.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    Jak piali koledzy wyżej - słaby ten progam. Tyle to bez wysiłku wyciąga się ze 150 konnej wersji. A cinek wypuścił nawet 200 koni na ori gratach z tego silnika. ( na zyczenie klienta )
    200 na ori gratach ze 150 ?
    u kogo taki wynik ?
    w 159 cooler fabryczny pozwala aż na taką fantazję ?
    ale nawet jak nie na aż taką to te 190 niecałe na fabrycznym IC to i tak wam zazdroszczę jeżeli tak było
    bo u nas ( 147 , GT ) na fabrycznym "coolerku" to nierealne było żeby było dobrze z kuniami pow. 180

to jak by tak zapodał frontowy cooler do takiej 159 to 200 lekkim ujem ..

- - - Updated - - -

Cytat Napisał 5turbo Zobacz post
    Kto to auto stroił?
    na wykresie jest :
    pit stop słupsk
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 04-10-2012 o 08:05

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    ale nawet jak nie na aż taką to te 190 niecałe na fabrycznym IC
    u mnie jest całe bociek, całe, a nawet pół rumaka więcej a graty seria w 100% tylko DPF seryjny nie jest, w zasadzie to żaden nie jest
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html