Witam serdecznie! To mój pierwszy post na tym forum nie licząc przywitania się, i pytania!
Zakupiłem ostatnio nową alfe 159 z 2011r. Oczywiście dowiedziałem się w salonie, że to ostatnie sztuki więc pośpiesznie przelałem pieniążki by móc się cieszyć moją pięknością. Mam ją jakieś 3 miesiące i nie bd. komentować, że jestem bardzo zadowolony.
Założyłem ten multi temat gdyż nie chcę zaśmiecać forum a jak wiadomo starszyzna jest cięta na embrionów takich jak ja.
Jak dotąd nie miałem styczności z Alfą więc prawdę mówiąc nie wiem o tym aucie tak wiele jak o konkurencji. Przez jakieś 2 lata mało było pisane o alfie 159 w jakimkolwiek czasopiśmie (sam nie wiem dlaczego). Nie wiem zbyt wiele o silniku 2.0 jtd którym sam jeżdżę, jakie ma największe wady jeśli je w ogóle ma...
Sam przerobiłem mapę silnika tu się mogę pochwalić (nie osobiście..zleciłem profesjonalistą) moc wzrosła do 186 koni oraz 430 Nm.Załącznik 71919
Jeśli ktoś z was również cipował ten silnik i wie czy są jakieś z nim problemy proszę o info lepiej dmuchać na zimne.
Szukałem na allegro i nigdzie nie znalazłem nawet głośników Bose do 159.. czy rzeczywiście jest tak mało części na rynku wtórnym?
Jeśli ktoś wykonywał taką operację polegającą na wymianie seryjnych głośników na inne lepsze, byłoby miło gdyby podzielił się jakimiś wskazówkami.
No i jeszcze sam nie wiem czy moja 159 ma system q2? Po nr. Vin można to sprawdzić czy jest jeszcze inny sposób?
Wybaczcie tą chaotyczność taki już jestem>
Z góry dziękuje za odpowiedzi!