Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Czy waszym zdaniem Alfa Romeo GT to samochód dla mnie?

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    psylo, jeśli koniecznie chcesz wiedzieć, to dla mnie coupe NIE powinno być w dieslu, to nie jest auto użytkowe, mogę zrozumieć kombi w dieslu, służbowego sedana, ale Alfę GT?! Jak dla mnie nie i już.
    Zdecydowanie się z tym nie zgadzam. Alfa GT to nie jest żaden rasowy sportowy samochód, tylko zwyczajny usportowiony z wyglądu trzydrzwiowy hatchback zrobiony na bazie 147. No sorry, nie oszukujmy się. I żaden słabawy benzynowy silnik tego nie zmieni samym tylko faktem, że jest benzynowy. V6 - owszem, przyjemna opcja. Ale jeśli chodzi o TS/JTS to JTDm będzie zdecydowanie rozsądniejszą opcją moim zdaniem. Zarówno pod względem osiągów, jak i kosztów eksploatacji. JTDm to bardzo dobre, udane jednostki - czego o JTS nie można powiedzieć. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś nie ma w sobie chorobliwego strachu przed olejem napędowym w baku.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał dimasinho Zobacz post
    Aaa i jeszcze kolega szerszeń testuje i wiezie do Polski jedną włoszkę za nieco ponad 20 tysi, poszukaj w bazarze bo jeśli po testach stwierdzi że jest ok, to wierz mi że warto brać
    już po ptokach z tą jtd szerszenia

- - - Updated - - -

Cytat Napisał psylo Zobacz post
    Zdecydowanie się z tym ...
    no i łykacie zajawkę radosuaf'a ...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Alfa GT to nie jest żaden rasowy sportowy samochód
    Gdyby tak na to patrzeć, to pewnie od 60-tych żadna Alfa nie jest .

Ale jeśli chodzi o TS/JTS to JTDm będzie zdecydowanie rozsądniejszą opcją moim zdaniem.
    Sam wybór Alfy jest nierozsądny, a już kupowanie 3 drzwiowego auta coupe tym bardziej, skoro lepszy czarny Passat B6 kombi w TDIku . Dlaczego być rozsądnym akurat przy silniku? .

JTDm to bardzo dobre, udane jednostki - czego o JTS nie można powiedzieć.
    Ta opinia krąży po tym forum od kiedy pamiętam, a użytkowników JTSów można chyba policzyć na palcach jednej ręki... Rzadko odwiedzam sekcje 156/159, ale z innych nie kojarzę, żeby dużo osób miało w podpisach silniki JTS... Trochę to wygląda jak wypowiedzi o Alfie na forum VW. Nikt nie jeździł, ale do d**y. Jeździłem tylko 2.0 JTDm i jak na diesla to bardzo przyjemny silnik, z JTS-ami niestety nie mam doświadczenia, ale czy ktoś tutaj je ma?
    O ile bluzganie (dla mnie niezrozumiałe, ale miałem silnik bez wariatora) na Twin Sparki mogę zrozumieć, bo dużo ludzi je tutaj miało/ma, to skrajne potępienie dla silników, z którymi mało kto miał do czynienia, wywołuje u mnie przynajmniej zdziwienie...
    Jak dla mnie jest jedna OGROMNA przewaga JTS-ów nad JTD - JTSy są na łańcuchu, co oznacza, że pewnego dnia nie dowiesz się, że właśnie pasek pękł i trzeba wydać trochę pieniędzy...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quattro
    Mieszka w
    SZY/GBY
    Auto
    Maserati GranTurismo S, Seat Leon 5F Cupra

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Jak dla mnie jest jedna OGROMNA przewaga JTS-ów nad JTD - JTSy są na łańcuchu, co oznacza, że pewnego dnia nie dowiesz się, że właśnie pasek pękł i trzeba wydać trochę pieniędzy...

Tak, 2.0 JTS na łańcuchu…. Ehe, ehe-na pewno… <rozkłada ręce>
    Było: Fiat Uno 1.1 60S, Fiat Punto II 1.2 8v, AR 145 Edizione Sportiva, AR 147 Q2 Ducati Corse, Fiat Stilo Abarth, Alfa Romeo 145 2.0 16v 155KM Quadrifoglio
    Jest: Maserati GranTurismo 4.7 S, Seat Leon 5F Cupra, Toyota Yaris IV

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

OK, nie zrozumieliśmy się, 2.0 JTS to w zasadzie stary Twin Spark (z wszystkimi znanymi przywarami), pisząc o JTS-ach miałem na myśli 1.9 i 2.2 od GM-a. No ale jeśli pisałem w temacie o GT, to faktycznie moja wtopa.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Radek kolege Marcina interesuje GT wiec nie ma co sie rozwodzic i proponowac mu 145/6 czy dywagowac nad wyzszoscia beznyny azaliz boxerow itp (mimo mojej calej sympatii do tych aut i beznynowych TSow czy fałek ) tylko doradzic jaka GT i czy ma ja w ogole wybrac.
    Ja uwazam ze warto bo auto piekne, a jak sie ma marzenia to warto je realizowac, a nie isc na kompromisy (golf to dupowoz jakich setki na ulicach, szare przecietne auto bez charakteru i bez duszy).
    Kiedys za czasow studenckich tez mi sie marzyla alfa. Na pierwszy samochod kupilem 147 2.0 TS w salonie fiata (GT niestety wtedy jeszcze nie wymyslili). Miala nastukane 22 tys., ale cena byla przez to b dobra - nic sie nie psulo, ale dobijalo mnie wysokie spalanie. Stad polecam mimo wszystko GT dizla.
    Z 2.0 JTS / 1.9 JTDM zdecydowanie polecilbym Ci 1.9 cokolwiek tu nie przeczytasz (bo na forum diesli nie lubia i uwazaja ze to nie alfy itp - tym sie akurat nie warto przejmowac
    Chodzi o to zebys autem mog jezdzic i cieszyc sie nim na codzien, a nie zeby ladnie brzmialo weekendowo bo w tygodniu nie mamy na paliwo ( a nie chcesz chyba byc ciagle skazany na rodzicow w kwestii kasy na paliwo i ich marudzenia ile to pali itp).
    W 1.9 bedziesz mial spalanie ok 6 litrow, bezawaryjna jednostke jak sie postarasz i kupisz zadbany egzmeplarz - najlepiej od kogos z forum, bo na allegro czy otomoto mozna sie nadziac na mine tania w zakupie, do ktorej potem bedziesz musial dolozyc - wiec nie szukaj okazji.
    Spalanie JTSa to ok 12 litrow wiec prawie dwa razy wyzsze, a dzwiek nie jes zwnowu jakis porazajacy (niektore silniki JTS maja problem po pewnym czasie z panewkami = koniecznosc przeprowadzenia kosztownego remontu).
    Jak zdecydujesz sie na zakup konkr egzemplarza daj wczesniej ogloszenie na forum, ktos Ci doradzi moze juz ktos ja ogoladal, ew ktos z tego regionu gdzie jest auto moze podjedzie z Toba.
    Aha i nie warto oszczedzac na przegladach przedzakupowych w wybranym przez Ciebie serwisie lub jechac z kims kto ma wiedze mechaniczna/elektr i moze auto gruntownie sprawdzic np czy nie krecony licznik itp.
    Zawsze taka osoba bezstronnie Ci doradzi, bo wiadomo jak ktos sie napali na konkretny egzemplarz to nie widzi czesto oczywistych wad.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 12-07-2012 o 10:56

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    nie wiemy ile zarabiasz
    ile jesteś w stanie przeznaczyć na zkup
    ile potem na utrzymanie

więc nie wiele można napisać

przez dwa lata - jedna usterka - termostat 190zł koszt

ale ... sporo wydałem na robienie tego co trzeba żeby mieć cacy

pokaż tą którą znalazłeś
    Ponawiam bo tak to się nie da nic mu powiedzieć

- - - Updated - - -

a rozwodzenie się nad tym która lepsza to zróbcie sobie odrębny temat na hyde i później się przepraszajcie za kilka słów pogardy dla bliźniego a nie zaśmiecacie 3 stronę pierdołami po których się rzygać chce bo się je słyszało po raz 10000000

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Co do tego doradzającego... Moja dziewczyna niedawno też kupowała 147 i jakiś pan "znawca" stwierdził, że Alfy strasznie dużo palą i są niezwykle awaryjne, po czym został skąd zna taką opinie, czy jeździ lub jeździł... Stwierdził, że "czytał temat na forum"... no to ja se myślę, no proszę cię...