Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: [146] Olej - bierze ok. 1 l.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał jj82
    motoktor powoduje zagęszczenie oleju (właśnie w/w kisiel) i w konsekwencji krótkotrwałe poprawienie kompresji silnika. Metoda od lat stosowana przez handlarzy na giełdach . Ja używałem tego środka do mojego poprzedniego samochodu Fiat Croma 2,0 i dało się odczuć różnicę. Oczywiście nie jest to panaceum na wieczność, jedynie odwleczenie naprawy głównej silnika do następnej wymiany oleju. Nie sądzę, że powinieneś się przejmować wariatorem skoro i tak szykuje Ci się remont generalny silnika a motodoktor pozwoli Ci odbyć podróż o której wspominałeś i utrzymać w miarę znośną kompresje silnika co w konsekwencji zapobiegnie zatarciu np na panewkach.
    napisalem PO SPUSZCZENIU OLEJU. kisielopodobny syf byl w misce.czyli to cudowne panaceum nie polaczylo sie nawet dobrze z olejem.gdyby tak bylo splynol by razem z olejem!
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Świeżak Avatar jj82
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.6 T.S. ECO

Domyślnie

Tiga,
    Silnik poddawany remontowi czyli wymianie pierścieni, uszczelki pod głowicą tudzież uszczelniaczy zaworowych i tak jest płukany przed zalaniem go świeżym olejem kolega który zakładał post wspomniał że szykuje mu się podróż i nie chciałby zniszczyć silnika, z mojego doświadczenia wiem, że w/w specyfik nie jest trucizną a jedynie środkiem doraźnym z powodzeniem stosowanym w eksploatacji wyeksploatowanych silników.
    Silnik Alfy Romeo jest takim samym układem tłokowo korbowym jak w większości samochodów na naszych drogach nie sądzę więc aby to była profanacja sacrum.

tomkap
    Gość

Domyślnie

Kiedyś miałem samochody dość wiekowe, które brały dobrze olej. Lałem wspomniany MotoDoctor do każdego, ale jak pamietam, nie dawało to żadnej poprawy. W Escorcie zaś zaraz po zalaniu obrociło mi panewkę. Okazało się juz po remoncie że zapchał się filtr oleju.
    Co do brania oleju to w Oplu jazda na zle wyregulowanym gazie w ciągu roku załatwiła mi pierścienie (za to palił 6l gazu). Jezdziłem ile się dało i w końcowym stadium lałem litr na 50km. Nie szkodowałem sobie, bo miałm olej za darmo Okazało się w remoncie że to pierścienie. Po wyjęciu można je było zwinąć w sprężynkę Przy czym jak jechałem, to w lusterku widziełem jedynie dymek Silnik jaki teraz mam, oleju wypił tyle co nic. Zbliża się wymiana, a nic nie dolewałem, czego w sumie nie rozumiem, bo podobno Alfy lubią sobie wypić a mam ok. 160.000 przebiegu.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Kiedyś miałem samochody dość wiekowe, które brały dobrze olej. Lałem wspomniany MotoDoctor do każdego, ale jak pamietam, nie dawało to żadnej poprawy. W Escorcie zaś zaraz po zalaniu obrociło mi panewkę. Okazało się juz po remoncie że zapchał się filtr oleju.
    Co do brania oleju to w Oplu jazda na zle wyregulowanym gazie w ciągu roku załatwiła mi pierścienie (za to palił 6l gazu). Jezdziłem ile się dało i w końcowym stadium lałem litr na 50km. Nie szkodowałem sobie, bo miałm olej za darmo Okazało się w remoncie że to pierścienie. Po wyjęciu można je było zwinąć w sprężynkę Przy czym jak jechałem, to w lusterku widziełem jedynie dymek Silnik jaki teraz mam, oleju wypił tyle co nic. Zbliża się wymiana, a nic nie dolewałem, czego w sumie nie rozumiem, bo podobno Alfy lubią sobie wypić a mam ok. 160.000 przebiegu.
    bo masz 160tys a nie np 260ts przebiegu (a raczej to dosc czeste ze na liczniku brakuje ze 150tys km):wink: przedmowca mowi o profanacji.nie o tym mowie tylko o tym ze MOTODOKTOR to lipa.ktora napewno nie pomoze.lepsze juz jest zalanie olejem 20W...
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 16V

Domyślnie

witam Panowie , odświeżę temat , ostatnio sprawdziłem poziom oleju w mojej Alfie i się okazało że mam poniżej minimum a olej zmieniałem 3k km temu ! dolałem 2 litry i mam między min. a max. a wlane miałem 4,5 litra na wymianie . czy to normalne że bierze tak olej ?

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał TheRomanist Zobacz post
    witam Panowie , odświeżę temat , ostatnio sprawdziłem poziom oleju w mojej Alfie i się okazało że mam poniżej minimum a olej zmieniałem 3k km temu ! dolałem 2 litry i mam między min. a max. a wlane miałem 4,5 litra na wymianie . czy to normalne że bierze tak olej ?
    Może jest wyciek. Sprawdź.

Wysłane z mojego Alcatel One Touch 6030X

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 16V

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    Może jest wyciek. Sprawdź.

Wysłane z mojego Alcatel One Touch 6030X
    Sprawdzałem , wszystko jest suche , poza tym w pracy stoję na kostce i nie ma najmniejszego śladu po oleju ..

Użytkownik Rowerzysta Avatar kubusar146
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    AR 156 2.4 jtd 98r

Domyślnie

panowie moja pierwsza alfa też brała jakiś litr oleju na 100, a miała żekomo 140,000 najechane a teraz mam drugą zrobiłem już 5000 km od wymiany oleju z filtrem, i ubyło mi może z 2 mm z miarki, z tym że lubię sobie czasem depnąć i przepalić , a alfa ma już przejechane ponad 270,000 km, dlatego uważam że nie warto kombinować, więc albo wymiana silnika ale remont, ewentualnie zmiana alfy