Też ciekawe dlaczego..
Też ciekawe dlaczego..
cały bak jeździłem na bio i nic sie nie działo ,nie przesadzajmy
co jest z tym paliwem że alfa nie chce hulać? powiem wam że ja jeżdzę na paliwie za wschodniej granicy i auto sprawuje się świetnie gdzie większość ludzi( pewnie ci którzy na tym nie jeździli) mówią że psują się pompy wtryski itp.
Ciekawe po ilu tys km dojdziesz jednak do wniosku że ci co ci odradzali mieli rację. Wracając do biopaliwa to firma BOSCH producent układu wtryskowego w oficjalnym komunikacie informuje że po jego wlaniu może nastapić uszkodzenie tegoż układu i tego proponuję się trzymać
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Wiadomo że biopaliwo to samo zło syf i nic więcej a z eko nie ma nic wspólnego wiadomo tylko tyle że psuje układ paliwowy. Ale co jest złego w paliwie z Rosji ? tam jest paliwo tanie jak barszcz i nie ma potrzeby kombinowania a druga sprawa auta od nich w większości spełniają normę Euro5 także na sikach nie pojadą.
Faktycznie jak pisał kolega wyżej bio paliwo nie ma nic wspólnego z ekologią ani oszczędnościami, bo nie dość, że auto iść nie chce to jeszcze w dodatku więcej tego paliwa spala. A co do tego, że niszczy układ powiem najkrócej jak potrafię - u nas w firmie mamy wszystkie ciężarówki już w układach CR i jakoś niektórzy już po 400 tysięcy nakulali i auta śmigają nadal. Chodzi jedynie o to, że tankując te paliwa, samochody nie mogą długo stać, muszą być codziennie odpalane bo w tym paliwie są jakieś bakterie czy nie wiem jak to dokładnie nazwali i przez to korodują wtryski, i szlag trafia końcówki. To jedyne co może ze szkód wyrządzić i nic po za tym oprócz tego, że trzeba częściej filtry wymieniać i mieć podgrzewacze paliwa bo jego smarowalność jest praktycznie taka sama. Sam tego ustrojstwa w życiu do Alfy bym nie wlał ale w ciężarówkach jak narazie zdaje egzamin lecz i tak większa różnica jest na zwykłej ON. I kolego co jak co od razu po zatankowaniu w życiu nie powinno robić takich "cyrków" chyba, że dojechałeś na totalnych oparach i zassało "glonu" z dołu zbiornika, pozdrawiam!
bio tylko do TDI starych chociaz kolega pracuej w lotosie i mowi ze skalem niewiele sie roznia te paliwa