Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: [33] Rozrząd w 16v - wielki kłopot

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

ja tam bardzo spokojny człowiek tylko czytam i troche smieszne to dla mnie

opis schematu w moim wykonaniu, mam nadzieje ze jest zrozumiały

OPIS:

1. Jak chyba każdy wie obudowy trzeba zdjąć
    2. Jeśli mamy założony rozrząd sprawny i na swoim miejscu sprawdzamy wszystkie znaki jeszcze przed ich demontażem
    3. Na kole zamachowym odnajdujemy punkt oznaczony na schemacie 1 (nie jestem pewien znaku wiec może być to strzałka lub trójkąt)
    4. Ustawiamy punkty oznaczone 1 i 4 w taki sam sposób jak na schemacie i zakładamy pasek
    5. Napinamy delikatnie pasek, dokręcamy rolkę oznaczona 3 i sprawdzamy ponownie znaki 1 i 4
    6. Ustawiamy ponownie punkt oznaczony 1 i ustawiamy punkt 5 i zakładamy pasek
    7. Ponownie z paskiem i dokręcaniem tylko ze napinacz oznaczonego 2
    8. Sprawdzamy ustawienie rozrządu czy wszystkie znaki się zgadzają czyli 1 do 4 i 5
    9. Robimy ze dwa obroty ręcznie i sprawdzamy na wszelki wypadek ustawienie rozrządu
    10. Luzujemy rolki napinające czyli 2 i 3 napinamy ponownie i dokręcamy już z należytą siła

Przechodzimy do sprawdzenia znaków T na schemacie (8 , 7 , 6)

1. Odnajdujemy na kole zamachowym punkt 8 na kole oznaczenie T
    2. Gdy na kole zamachowym mamy punkt T powinna nam się zgadzać jedna ze stron rozrządu (np. 8 z 6)
    3. Robimy dwa obroty i ustawiamy ponownie punkt T na kole zamachowym
    4. Teraz powinna nam się zgadzać przeciwna strona czyli 8 z 7

jeśli ktoś widzi błąd lub zastrzeżenia proszę dać znać

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    poznan

Domyślnie

Wielkie dzieki za udzielone rady. Rozrząd w samochodzie ustawiłem i silnik chodzi. Moc w normie, nic nie stuka - czyli raczej wszytsko OK . Jeszce raz DZIEKI.

miras
    Gość

Domyślnie

a u mnie jest troche inaczej
    na trójkącie niestety nie mozna ustawic na znakach poniewaz blokuje sie silnik
    ustawiłem na kole zamachowym na kresce , na kołach wałków rozrzadu na II i I
    niestety stukaja zaworki cos nie tak poniewaz stukaja wszystkie
    koledzy powiedzcie który cylinder jest numerem jeden
    na którym sie wzorowac na ustawieniu rozrzadu bo juz nie ufam znakom
    cylinder z prawej strony od termostatu czy po prawej stronie od pompy wody

czekam na rade pozdrawiam Miras

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

zapraszam na www.alfa33.pl

Numery cylindrow sa na bloku opisane ale dla jasnosci ten przy termostacie to 1 ;] przy pompie wody 2 za 1 3 a za 2 4 ;] mysle ze dobrze napisalem tzn ze idzie zrozumiec ;]

miras
    Gość

Domyślnie

jutro zrobie fotki i zapodam na forum
    cosik dziwnego mam do pokazania
    od termostatu jest to numer 1 a od strony pompy wodnej 2

miras
    Gość

Domyślnie

a bateria padła w aparacie
    poskładałem okazało sie ze zaworki jednak stukaja takze raczej spotkały sie z tłokami
    odpuszczam na razie naprawe bo to raczej remont kapitalny silnika
    Ostatnio edytowane przez miras ; 27-05-2009 o 15:36

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Cytat Napisał Strzala_1 Zobacz post
    ja tam bardzo spokojny człowiek tylko czytam i troche smieszne to dla mnie

opis schematu w moim wykonaniu, mam nadzieje ze jest zrozumiały

OPIS:

1. Jak chyba każdy wie obudowy trzeba zdjąć
    2. Jeśli mamy założony rozrząd sprawny i na swoim miejscu sprawdzamy wszystkie znaki jeszcze przed ich demontażem
    3. Na kole zamachowym odnajdujemy punkt oznaczony na schemacie 1 (nie jestem pewien znaku wiec może być to strzałka lub trójkąt)
    4. Ustawiamy punkty oznaczone 1 i 4 w taki sam sposób jak na schemacie i zakładamy pasek
    5. Napinamy delikatnie pasek, dokręcamy rolkę oznaczona 3 i sprawdzamy ponownie znaki 1 i 4
    6. Ustawiamy ponownie punkt oznaczony 1 i ustawiamy punkt 5 i zakładamy pasek
    7. Ponownie z paskiem i dokręcaniem tylko ze napinacz oznaczonego 2
    8. Sprawdzamy ustawienie rozrządu czy wszystkie znaki się zgadzają czyli 1 do 4 i 5
    9. Robimy ze dwa obroty ręcznie i sprawdzamy na wszelki wypadek ustawienie rozrządu
    10. Luzujemy rolki napinające czyli 2 i 3 napinamy ponownie i dokręcamy już z należytą siła

Przechodzimy do sprawdzenia znaków T na schemacie (8 , 7 , 6)

1. Odnajdujemy na kole zamachowym punkt 8 na kole oznaczenie T
    2. Gdy na kole zamachowym mamy punkt T powinna nam się zgadzać jedna ze stron rozrządu (np. 8 z 6)
    3. Robimy dwa obroty i ustawiamy ponownie punkt T na kole zamachowym
    4. Teraz powinna nam się zgadzać przeciwna strona czyli 8 z 7

jeśli ktoś widzi błąd lub zastrzeżenia proszę dać znać
    Wszystko dobrze z jedną uwagą: Znaki T służą do korekcji naciągu, gdy odpowienia strona pokrywa się w "T" należy zluzować napinacz i pozwolić mu dociągnąć pasek i dokręcić, analogicznie z drugą. Jest to konieczne ze względu na to, że koło wałka rozrządu na znakach montażowych ma tendencję (nie pamiętam który wałek - chyba prawa głowica) do uciekania i luzowania paska po stronie na której nie pracuje napinacz, powoduje to słabsze napięcie paska. Zresztą analogicznie jest to rozwiązane w bokserach 8V.

miras
    Gość

Domyślnie

nie wiem czemu kazdy opisuje o znaku T na kole zamachowym jak znak testowy skoro , zna k '' strzałka czy tez trójką '' nie sa znakami do ustawiania zapłonu
    być moze tylko mojej 16v jest tak ze tłok na 1 cylindrze jest w momencie pracy na pozycji znaku T
    a testowy zna to znak na kole trójkat
    pozatym wszystko sie zgadza
    czy moze zle ustawiłem rozrzad a silnik pracuje jak najjnormalniej w swiecie
    jestem swiezo po wymianie i wyprowadzam kolegów z błedu chyba ze mozna przełożyć koło zamachowe
    nie wiem czy jest na klinie czy nie
    takze wzorujcie sie na 1 tłoku lewa stona ( patrzac z przadu ) auta najblizej rozrzadu

niestety nie wystarczyło strzała co mi podpowiadałeś za mocno pogiete zaworki wymieniłem głowice na 2 komletna i po kilku dniach naprawy alfa smiga

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez miras ; 30-05-2009 o 12:19

moretti
    Gość

Domyślnie

Może ja rozstrzygnę spór. W kazdej wypowiedzi jest traszkę prawdy ale żadna w 100% nie jest poprawna .
    1. Znak "T" ... tłok cylindra 1 jest górnym martwym punkcie .W tej pozycji ustawia się synchronizacje pasków w obu głowicach .Kola zębate maja oznaczenia : górny lewy , dolny lewy , prawy górny i prawy dolny . Jeśli źle się je zamontuje to nic nie wyjdzie z ustawiania . Kreska pojedyncza ma być miedzy dwiema kreskami koła zębatego . Widoczne jest to dobrze na schematach które są wcześniej wklejone .
    2 . Dwa znaki " V" które są na kole zamachowym i po jednym na każdym kole zębatym służą do napinania pasków. Jak lewa strona się pokryje ,to znaczy wszystkie trzy znaki "v" ...to jest pozycja w której się popuszcza napinacz i sprężyna ustawi go w odpowiednim napięciu . To samo robi się z drugą głowicą . To w zasadzie też było opisane.

Maciek_czer prawie trafił z wytłumaczeniem i jest najpoprawniejsza ... tylko znaki pozmieniał . Wytłumaczenie dlaczego tak się robi tez jest prawie trafne .
    Alfa Boxe 16V ma tak skonstruowany rozrząd że w jednym cylindrze zawory nie otwierają się jednocześnie. Ta ciekawa konstrukcja to już inny dłuższy temat . System ten powoduje że gdy się mijają zawory,wydech z ssaniem ...a jest to w pozycji "T", zawory napierają na wałki i miedzy zębatkami ...na tym krótkim odcinku...pasek jest luźny . Pozycja "v" jest tym punktem gdzie wszystkie zawory są zamknięte , ale tylko w jednej głowicy i to jest pozycja gdzie się napina poprawnie pasek rozrządu jednej strony . Dlatego napinanie trzeba robić na dwa razy i nie w punkcie "T"

Jak są inne pytania chętnie odpowiem.

miras
    Gość

Domyślnie

moretti

Brawo naprawdę, tak jak napisałeś jest właściwie.
    Doszedłem do tego sam, ale wielkie dzięki.
    Niestety po 5000 kilometrów nastepny zonk , urwała sie rolka wraz ze śrubą i chyba ponownie zmiana zaworów bo pasek przeskoczył przy 4000 obrotów.
    Dziwna sprawa, bo z rolki została tylko połowa szerokości. Śruba mocująca ramię rolki (nie napinacza ) urwana .

Jaki powód - może podpowiesz ?

P.S. zmęczenie materiału
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 14-07-2009 o 09:56