Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: zakup alfy 159 czy audi A4

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Ciekawy temat zostal poruszony,mianowicie awaryjnośc 3,0 TDI.Coraz więcej ludzi tym jeździ z racji spatku wartości ( zwłaszcza tuareqów sporo,modne to auto ostatnio się stało wśród kupujących uzywanego suva).Naprawdę do taka tykająca bomba ?Sam przyznam ,że jazda takim 3,0 jest bardzo przyjemna,zwłaszcza elastyka.

Użytkownik Świeżak Avatar Falarek
    Auto
    AR MiTo

Domyślnie

To pewnie nowe 3.0 TDI biturbo urywa jaja

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Ciekawy temat zostal poruszony,mianowicie awaryjnośc 3,0 TDI.Coraz więcej ludzi tym jeździ z racji spadku wartości ( zwłaszcza tuareqów sporo,modne to auto ostatnio się stało wśród kupujących uzywanego suva).Naprawdę do taka tykająca bomba ?Sam przyznam ,że jazda takim 3,0 jest bardzo przyjemna,zwłaszcza elastyka.
    Widzisz - to jest tak - w 159-ce, żeby mieć z nią spokój - wywalasz klapy z kolektora, zaślepiasz EGR, wymieniasz rozrząd i zasuwasz, aż jej poodpadają koła. Koszt wszystkiego zamyka się w 2000 PLN. W Audi 3.0 TDI - wymieniasz rozrząd, naprawiasz kolektory ssące (nie da się po prostu wywalić klapek), robisz jeszcze parę pierdołek, wydajesz na to c.a. 12-15 tysięcy złotych i możesz zacząć myśleć o bezstresowym robieniu większych kilometraży.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Widzisz - to jest tak - w 159-ce, żeby mieć z nią spokój - wywalasz klapy z kolektora, zaślepiasz EGR, wymieniasz rozrząd i zasuwasz, aż jej poodpadają koła. Koszt wszystkiego zamyka się w 2000
    W przypadku 1,9 bo z tego co wiem ten koszt jest wyższy w 2,4.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Naur
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 77kw Distinctive Azzurro Gabiano

Domyślnie

Znajomy posiada Audi A4 B6 z 2003 roku silnik 1.9 TDI - kupił ją w 2010 za grubo ponad 30 tysięcy (Strzelam nie pamiętam dokładnie, ale była to dość pokaźna suma) w ciągu dwóch lat wydał na nią już prawie drugie tyle, co prawda połowę tego na moda silnika, po tym jak przez pierwszy rok audica stała co najmniej raz na kwartał u mechanika. Teraz żal mu jest ją sprzedać bo za dużo w nią włożył i woli ją zajechać. Tak więc czy audi jest takie bezawaryjne? Wątpię. Co do porównania z Alfą. Jeśli chodzi o stylistykę Alfa dla mnie bije audi, co do osiągów nie porównuje bo 159 nie miałem okazji się jeszcze przejechać, przyjemności z jazdy... audi prowadzi się nawet nieźle i słyszałem nieraz opinię ze 159 i A4 ma bardzo podobny styl jazdy. Najpewniej oba auta mają swoje wady i zalety. Co do ceny i tego co dostajemy, za cenę ok 30 tyś znajdziesz albo audi a4 b6 takie jak chcesz z końca produkcji (2004 r.) albo młodsza 159 z początku produkcji tj 2005-6r. w wyposażenie się nie zagłębiałem. Wybór należy do Ciebie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Kolin Zobacz post
    W przypadku 1,9 bo z tego co wiem ten koszt jest wyższy w 2,4.
    Tak, o 200 PLN.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Nom i do wymiany rozrządu silnik out... Pięknie. A Audi umywa ręce od tematu, wymieniając klientom w ramach gwarancji tylko górny napinacz, co nie gwarantuje wcale poprawnej pracy motoru przez dluższy okres eksploatacji. I na temat jakości obecnych Audi najlepiej się wypowiedział mój kolega, prowadzący od lat serwis tej marki - dość płacenia z własnej kieszeni za radosną twórczość inżynierów Audi. I kupił dla siebie nowe Subaru...
    Prawda, ze polityka Audi jest do bani (nie wiem czasem, czy calego VAG). Wszystko zamiatane pod dywan. Bylo tak z 2.7/3.0TDI (wlasnie rozrzad, czy kolektor), jest tak samo z 2.0TFSI (branie oleju). Zamiast rozwiazac problem raz i porzadnie to siedza cicho i dopiero jak sie do nich zglosisz to racza naprawic (i to prowizorycznie raczej).
    W nowszych silnikach 3.0TDI (od 2008/9 roku zdaje sie) nie ma juz problemu z rozrzadem, ale z kolektorem pozostal... Podobno nawet z 2011 roku auta maja nadal ten problem. A poniewaz awaria wystepuje przy 100-150k km (czyli raczej po gwarancji) Audi nie kwapilo sie do szybkiej naprawy tego. Wystarczy zerknac na aukcje wpisujac "3.0tdi kolektor" ile jest ofert regeneracji, wzmocnienia. Wpadke z kolektorem z reszta nawet BMW zaliczylo...

Wracajac do tematu: Bralbym AR159. Zobacz, ile to juz generacji Audi (B6,B7,B8,nawet B9) a stylem i tak nie moga dogonic wloszki
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Rowerzysta Avatar szalonyJohn
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Chłopie,powiemy Ci wprost z naszego widze doświadczenia! Audi to taki samochód na którym servis zarabia!!!!!!!!! Bierz Alfke dość ze ładniejsza!(o gustach sie nie dyskutuje) ale napewno ładniejsza to masz silniczek lux jazda sama przyjemność! mninej awarii ! no cóż nie zastanawiaj sie nad tym zqa długo tylko szukaj ładnie utrzymaną 159!! Pozdrawiam!

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

w audi będziesz postrzegany jako kark, kuzyn Angeli Merkel.
    w alfie będziesz ciekawym facetem, kochankiem Monici Belucci.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    może alfa 156

Domyślnie

Poczytałem kilka opinii. I mam już swój cel - alfa 159, no może Giulietta ;-)

Kumpel ostatnio kupił audi A4 B6. Oglądałem autko... niby fajne ale w środku wygląda prawie tak samo jak moje stare A4 B5. Dodatkowo odpadł mu schowek pasażera ( nie wiem jak to się mogło urwać) Generalnie auto nowe, ale wygląda jak stare.
    159 wygląda dla mnie ciekawiej. A co kupię - życie pokaże