Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Temat: Alfa rozwalona. prosze o pomoc i porade.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    156 2,0 TS 99r

Domyślnie

Ja miałem tak.Parę lat temu wjechałem facetowi do bagażnika. Poprostu, miałem dwoje szkrabów kłócących się ze sobą na tylnym siedzeniu. Staliśmy w tym czasie na czerwonym, zmiana świateł ,ja jedynka, gaz . W tym samym czasie chcąc uspokoić dzieci odwróciłem głowę do tyłu i walnąłem w Tipo jadące przede mną.
    Co się okazało, wyjechał bez kierunków autobus z zatoczki, tipo zahamowało a ja nie widziałem. To było koło 11. O 16 pojechałem na pogotowie bo trochę bolała mnie szyja. Tam prześwietlenie-brak usterek-i gipsowy kołnierz na dwa tygodnie.Po dwóch tyg. zaświadczenie o zakończonym leczeniu i do PZU.
    Nie chodzi tu może o korzyści z ubezpieczenia ,ale póżniejsze powikłania jakie mogą z tego tytułu powstać. Papier jest cierpliwy. RTG wcale nie musi nic pokazywać,a boleć może zawsze.
    Ważne ,że tobie nic nie jest. Auto to tylko blacha.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar marcin_ldz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.75 Tbi QV

Domyślnie

kolego jeżeli chodzi o wycene i naprawe autka to możesz oczywiście zrobić to bezgotówkowo zlecając wyplate odszkodowania serwisowi, ewentualnie zrobic ogledziny powypadkowe autka w serwisie a kase wziaść dla siebie tylko wtedy potrąci Ci ubezpieczyciel jakiś procent kwoty. Jeżeli chodzi o szkode całkowita to jeżeli naprawiasz samochód z nie swojej winy czyli z OC sprawcy to naprawiasz go do 100% wartosci pojazdu (z Ac do 70%), czyli jak piszesz że twoje autko jest warte 10tys. to zlecajac naprawe bezgotowkowa na serwis koszt nowych czesci i przywrocenia autka do idealu moze wynosic do 10tys jezeli wyjdzie wiecej to calka. Ja mialem podobnie z poprzednim autkiem ktore naprawialem w serwisie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Czesc,
    Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi. Okazuje sie, ze rzeczywiscie racje ma kolega marcin_ldz, szkoda calkowita w przypadku pokrywanai z OC sprawdzy nie moze przekroczyc 100% wartosci samochodu. Znalazlem rowniez stosowne opinie rzecznika ubezpieczonych, oraz wyroki Sadu Najwyzszego. Pozostaje tylko sie bic z ubezpieczycielem. Rzecznik ubezpieczonych zwraca uwage na 2 sprawy - 1) Pilnowac rzetelnej wyceny auta 2) Nie przyjmowac argumentow ubezpieczyciela, ze oni pokrywaja tylko np 70% kosztow. Tak jest, ale tylko w przypadku AC. Jesli chodzi o ubezpieczenia obowiazkowe jasno wyrazil sie Sad Najwyzszy ktory stwierdzil, ze :

"
    Takie stanowisko zajął Sąd Najwyższy w orzeczeniu z dnia 20.02.02 r. V CKN 903/00 uznając, iż jeżeli koszt naprawy samochodu jest wyższy od jego wartości przed uszkodzeniem, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do kwoty odpowiadającej różnicy wartości samochodu sprzed i po wypadku. Następnie jednoznaczne stanowisko odnośnie szkody całkowitej przy ubezpieczeniu OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, potwierdzając dotychczasową linię orzecznictwa Sąd Najwyższy zawarł w uzasadnieniu do postanowienia z dnia 12 stycznia 2006r. składu siedmiu sędziów Izby Cywilnej (sygn. akt III CZP 76/05) odnosząc się merytorycznie do wniosku Rzecznika Ubezpieczonych. "
    Na biezaco bede infromowal jak sie toczy sprawa. Trzymajcie kciuki prosze. Naprawde kochalem ten samochod. Nigdy mnie nie zawiodl. I jeszcze jedna sprawa. Przez 6 lat jezdzenia roznymi mialem 4 stluczki - wszystkie nie z mojej winy. Wszystkie zostaly wyrzadzone przez gosci kolo 50, majacy prawo jazdy 'dziesiat' lat. I dlaczego ja jako niby mlody mam placic zawyzone OC ? Chamstwo po prostu - ja przez cale zycie dostalem tylko 2 mandaty, raz za brak przegladu jak dziadka autem jechalem i 2 raz dostalem 200zl za predkosc jak wiozlem dziewczyne (dzis zone) po test ciazowy do apteki
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    Ale nic mi nie jest - totalne
    po wypadku działała adrenalina i nie bolało

daj znać na PW
    ...

nie chce mi się więcej tutaj pisać

miałem szkode całkowitą
    miałem śmieszną wycenę auta
    miałem zabawę w zadośćuczynienie

wyszło na moje

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

W JAKIEJ FIRMIE UBEZPIECZONY BYŁ SPRAWCA. z TEGO CO WIDAĆ TO POWINIENES ZE 2000 ZAROBIĆ TYLKO NIE RÓB BEZGOTÓWKOWO, PRZY WYCENIE SZARP SIE O WSZYSTKO ZBIEŻNOŚĆ KRZYWA FELGA, PÓŁOŚ USZKODZENIE OPONY ITP.

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

Nie mysle o zarobieniu na razie mysle o uniknieciu strat - raczej bede bezgotowkowo robil. Nie znam na tyle dobrego prywatnego blacharza zeby to zrobil jak nalezy, za to mam seriws fiata w okolicy - ponoc dobry. A ubezpieczyciel sprawcy to MTU

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159SW 08' JTD 150KM Nero Carbonio, GTV 96' 2.0V6 Rosso Proteo Met.

Domyślnie

Chodzi głównie o to, że rzeczoznawca przyjdzie i najchętniej jako szkodę wpisałby zarysowanie błotnika, a ty mu musisz wmówić, że samochód jest zdrowo walnięty. Swoją drogą jest. Jeżeli weźmiesz bezgotówkowo, lecisz tam gdzie Ci go naprawiają, mówisz, żeby zobaczyli wszystko - tylne zawieszenie, przednie to oczywistość, każdy najmniejszy plastik, nawet we wnętrzu. Opona ma uszkodzone płaszcze, czego teraz nie widać, felga jak ma rysy, nawet takie z chodnika, rysy na nadwoziu... Wymyśl co możesz. A ze szpitalem pomysł jest dobry, bo wszelkie koszty idą na firmę MTU (swoją drogą sam u nich jestem ubezpieczony, ale nie wiem jak z wypłacaniem - biorąc pod uwagę, że są strasznie tani, wnioskuję, że słabo). W szpitalu możesz powiedzieć, że masz ból w klatce piersiowej od pasów, że bolą Cię nadgarstki, jak wcześniej pisali - kark. Na co dzień to ta mafia nazywana ubezpieczycielem nas okrada, więc dla odmiany pobaw się w umierającego. Jak nie orientujesz się zbyt dobrze w paragrafach, leć do firmy ściągającej odszkodowania, najlepiej jakiejś polecanej. WALCZ i powodzenia!

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Dój frajerów ile wlezie i nie oglądaj się za siebie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Sprawdz czy masz cofniete kolo. Mialem podobna stluczke, kolo bylo cofniete. Oczywiscie wg wyceny ubezpieczyciela szkoda calkowita - rzeczoznawca jak tylko zobaczyl auto zrobil sie bardzo chetny do szukania uszkodzen.

Jezeli kolo jest w porzadku, sprawdz slupek. Jesli obie te rzeczy beda ok, to naprawa nie powinna byc zbyt droga.

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał radek-j Zobacz post
    Sprawdz czy masz cofniete kolo. Mialem podobna stluczke, kolo bylo cofniete. Oczywiscie wg wyceny ubezpieczyciela szkoda calkowita - rzeczoznawca jak tylko zobaczyl auto zrobil sie bardzo chetny do szukania uszkodzen.

Jezeli kolo jest w porzadku, sprawdz slupek. Jesli obie te rzeczy beda ok, to naprawa nie powinna byc zbyt droga.
    Koło nie jest cofnięte. A ktory slupek ? Pytam powaznie.