Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 65

Temat: Wymiana gum na poliuretan w tylu i koła się bardziej rozjechały

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Czarek
    Mieszka w
    Podlaskie
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kML Zobacz post
    Ja też mam StrongFlexa i wszystko jest ok- cały komplet. Coś panowie mechanicy musieli przeoczyć. Dziwie się czemu nie zamówiłeś PU na zetkę, koszt nie duży i miałbyś na "wieki".
    z tego co pamiętam to sam się zdziwiłeś że po remoncie tyłu koła stoją w negtywie u ciebie i wszystko zwaliłeś na krótsze sprężyny co na wielowahaczu jest mało prawdopodobne

to co jest w zamienniku na naszym rynku to tedgum nic innego niema do tego auta (z aukcji wszelkie no name to też tedgum dziś wszystkich z allegro obdzwoniłem), próbowałem też sprowadzic sidema bo w ofercie mają i co dziwne firma belgijska a nawet w belgi są niedostępne dzwoniłem specjalnie do przyjaciela który mieszka w belgi i pomimo iż się starał brak tego towaru. a swoją drogą kolego jacek83 ogólnie dzięki za pomoc i udział w wątku ale mówisz że robię druciarstwo wymieniając po jednej tulei na wahaczu a sam propagujesz wbijanie tulei młotkiem (łożyska też tak robisz?) i to jeszcze wahliwych co ma destrukcyjny wpływ na ich żywotnośc. A tuleje które zostały są w znakomitym stanie i przede wszystkim są orginalne. Z tego co wyczytałem na forum przed zakupem poliuretanu to każdy pisał że w miejscu wahliwej zwykłą a teraz każdy się dziwi że wsadziłem tam sztywną tuleje więc o co chodzi panowie?? dzwoniłem też do stronga kolesie spoko uznali reklamacje lecz ja już tego cudactwa u siebie nie zamontuje, części dziś skompletowałem czekam tylko na paczki i jazda. a tak poza tym jak będę miał chwile w weekend to napisze obszerny artykuł w tym wątku po którym co niektórzy mnie zlinczują a co niektórzy po dłuższej refleksji wypier.. poliuretan ze swych aut, dzięki za pomoc w całym wątku panowie
    Ostatnio edytowane przez Czarek ; 22-10-2012 o 19:58

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

Włożyłem zamiast wahliwej w wahacz PU sztywną i wszystko ok już prawie 30tyś km, jak pisałem tedgum u mnie nie wytrzymał 30tyś, i szczerze NIE POLECAM TEDGUMA (drugi raz tego gówna nie założę). Co do wymiany tulejki w zwrotnicy młotkiem to nic się jej nie stanie jak będzie się uderzać w zewnętrzną część, i nie wiem dlaczego się oburzacie że ktoś używa młotka do naprawy Alfy (zaglądnijcie do tych niby super wszystkich warsztatów samochodowych to zobaczycie do czego nieraz używają młotka)

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Czarku tuleje wahliwą (lemforder) wymieniłem jakiś rok temu i do dziś nie mam z nią problemu....Może to i ma ujemny skutek ale puki co jest super (patent z forum) nie każe nikomu naśladować to jest nasz wybór. Jak i twój, ale ja nie mam z tym problemu a ty jednak masz. Apropo samej tulei wbicie jej absolutnie w niczym nie przeszkadza gdyż bijesz w tuleje zewnętrzną a nie w gumę lub wewnętrzną tuleję.Twoje niby są w znakomitym stanie do puki nie zaczniesz jeździć. Zrobisz jak zechcesz to jest forum, dyskutujemy, omawiamy szukamy rozwiązań i omawiamy watki a w praktyce każdy zrobi jak zechce a racja zostanie gdzieś tu. Powodzenia w naprawie.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    MMz
    Auto
    159 1.9 JTDm | EX 166 2.4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Czarek Zobacz post
    z tego co pamiętam to sam się zdziwiłeś że po remoncie tyłu koła stoją w negtywie u ciebie i wszystko zwaliłeś na krótsze sprężyny co na wielowahaczu jest mało prawdopodobne
    Problem rozwiązany, jest drążek do regulacji kąta, nie wiem jak Ci to zobrazować, skręć je do strony wewnętrznej i przejedz 10m, zobaczysz co się stanie z oponami, to spotęgowało wyobrażenie, że jest źle.

- - - Updated - - -

Poza tym do kogo masz pretensje, że zrobiłeś nie tak jak trzeba? Inni też pakowali PU do siebie i jeżdżą, ja widziałem swoje wahacze po wprasowaniu PU (robione u Pablo) i było ok, taki luz da się wyczuć.

Wahliwą nie koniecznie trzeba uszkodzić, poczytaj manuala- bo jest i zobacz jak to robił jeden z naszych kolegów..

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Czarek
    Mieszka w
    Podlaskie
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kML Zobacz post
    Problem rozwiązany, jest drążek do regulacji kąta, nie wiem jak Ci to zobrazować, skręć je do strony wewnętrznej i przejedz 10m, zobaczysz co się stanie z oponami, to spotęgowało wyobrażenie, że jest źle.

- - - Updated - - -

Poza tym do kogo masz pretensje, że zrobiłeś nie tak jak trzeba? Inni też pakowali PU do siebie i jeżdżą, ja widziałem swoje wahacze po wprasowaniu PU (robione u Pablo) i było ok, taki luz da się wyczuć.

Wahliwą nie koniecznie trzeba uszkodzić, poczytaj manuala- bo jest i zobacz jak to robił jeden z naszych kolegów..
    chłopy ja do nikogo nie mam pretensji broń boże, jestem wdzieczny wszystkim że próbują jakoś pomóc choc czasem opinie są uszczypliwe ale nie o to chodzi, a pozatym co zle zrobiłem powiedz mi kolego?? to że dostałem za małe tuleje to moja wina?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    MMz
    Auto
    159 1.9 JTDm | EX 166 2.4 JTD

Domyślnie

Czarek, może się po prostu pomylili, ten kto nic nie robi się nie myli.. Tylko czemu po Twoim wywodzie, który masz wygłosić mielibyśmy wyrzucić PU? Bo ja tego nie zrobię. Zgarnij odpowiednie tuleje, wymień na zetce, banan sprawdź- jak dobry to zostaw, ustaw kółka i ciesz się zrobionym dupowozikiem

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

ja właśnie dzisiaj także zrobiłem tył (strona prawa bo lewa i stoi prosto i luzów brak). Postanowiłem zmienić wszystko kompleksowo ,poszły tuleje 3 na dolny wahacz,banan ,drązek ten prosty i łącznikiczki i efekt jest taki że koło dalej stoi tak \ . Prowadzi się dobrze (lepiej niż przed wymianą) i nie puka ale nie stoi prosto. Jutro jade na geometrię ale czy ona coś zmieni ?

Auto

Domyślnie

Koła powinny stać prosto, a tuleja przy piaście jest pływająca??

- - - Updated

- - - Updated - - -

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20121023201.jpg
Wyświetleń:	97
Rozmiar:	120.6 KB
ID:	74440U mnie wygląda to tak

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

jest pływająca http://allegro.pl/tuleja-zestaw-napr...735403472.html mam taki zestaw,do każdej 166 kupowałem od tego gościa . A co do stania to teraz koła stoją tak samo ( lewe i prawe ),bo przed wymianą prawe leżało ,ale idelanie w pionie to one nie stoją na pewno

Auto

Domyślnie

wiesz zdjęcie które wstawiłem, nie widać na nim tak bardzo dobrze ale ja odnoszę wrażenie że nawet ciut schodzą sie dołem do środka ale to tylko złudzenie poziomica wszystko wyjaśniła.