Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Full Auto funkcja ogrzewania.Pytanie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar heweliusz64
    Mieszka w
    Krzeszowice,Małopolska
    Auto
    AR 166 2,4 JTD 150KM DISTINCTIVE

Domyślnie Full Auto funkcja ogrzewania.Pytanie.

Witam.Mam pytanie do posiadaczy AR 166 odnośnie funkcji ogrzewania Full Auto i Auto,mianowicie jak powinno prawidłowo to działać?U mnie przy tych ustawieniach po odpaleniu zimnego auta wentylator startuje od jednej kreski na wyświetlaczu po osiągnięciu ok.60 st. przez płyn w chłodnicy,zaczynają wzrastać obroty,doczytałem że jest to normalne.Jednak po ok.60 sekundach nagle spada z powrotem na jedną kreskę temperatura ustawiona na 22 st.jak ją podnoszę w tym czasie np.na 27st.wentylator dalej jest na jednej kresce.Jak zgaszę samochód i odpalę to wszystko jest znowu ok. przez chwilę.Czujnik temperatury wnętrza czyściłem wiatraczek się obraca.Jedyne co mi przychodzi do głowy to właśnie on(przekłamuje temp.)Dodam jeszcze że manualu mogę normalnie zwiększać,zmniejszać obroty went.i zmieniać kierunki nawiewu.
    Ostatnio edytowane przez heweliusz64 ; 14-01-2013 o 15:58

Użytkownik Świeżak Avatar NeroVolcano
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie - Dolnośląśkie.
    Auto
    Była AR 166 2.4 JTD Nero Volcano '00,Jest AR 166 2.5 V6 Nero Volcano '00 i Fiat Bravo 1.4 Nero '00

Domyślnie

Cytat Napisał heweliusz64 Zobacz post
    Witam.Mam pytanie do posiadaczy AR 166 odnośnie funkcji ogrzewania Full Auto i Auto,mianowicie jak powinno prawidłowo to działać?U mnie przy tych ustawieniach po odpaleniu zimnego auta wentylator startuje od jednej kreski na wyświetlaczu po osiągnięciu ok.60 st. przez płyn w chłodnicy,zaczynają wzrastać obroty,doczytałem że jest to normalne.Jednak po ok.60 sekundach nagle spada z powrotem na jedną kreskę temperatura ustawiona na 22 st.jak ją podnoszę w tym czasie np.na 27st.wentylator dalej jest na jednej kresce.Jak zgaszę samochód i odpalę to wszystko jest znowu ok. przez chwilę.Czujnik temperatury wnętrza czyściłem wiatraczek się obraca.Jedyne co mi przychodzi do głowy to właśnie on(przekłamuje temp.)
    Ja najczęściej jeżdżę na trybie "ECON", ale o ile dobrze pamiętam, to w trybie AUTO, na zimnym silniku u mnie również startuje od najmniejszej "kreski" na wyświetlaczu. Czy spowalnia ponownie? Nie potrafię sobie teraz przypomnieć (nie mam jak sprawdzić - auto w serwsie),najprawdopodobniej nie.

Może inny posiadacz 166-tki się wypowie.

Nasza Alfa Romeo 166 2.5V6 24V '00 Nero Volcano -bez LPG

Użytkownik Świeżak Avatar barkonar
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 166 JTD 2002r.

Domyślnie

To chyba tak działa, u mnie jest w zasadzie identycznie, ale bezpieczniej by było, gdyby bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzieli, bo ja jestem świeżakiem w temacie i może nie wiem, że coś jest nie tak.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

po pierwsze to temperatura która jest wyswietlana na ics nie bedzie tożsama (nie musi być ) z faktyczną temperturą wewnątrz bo tak założył producent ,ma ona być taka żebyś odczuwał że jest 18,20 czy 25 stopni a faktyczna temperatura może się różnić.
    Zachowanie twojego auta jest o tyle dziwne że w swoich trzech 166 nie pamiętam żeby kiedykolwiek w trybie full auto lub auto wentylator chodził na mniejszych obrotach niż 2 ,2 i pół kreski.Natomiast to startowanie z niskiej prędkości jest jak najbardziej ok ,po co ma ci dmuchac zimnem skoro masz ustawione 22 .
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 14-01-2013 o 15:16

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159sw 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał NeroVolcano Zobacz post
    Ja najczęściej jeżdżę na trybie "ECON", ale o ile dobrze pamiętam, to w trybie AUTO, na zimnym silniku u mnie również startuje od najmniejszej "kreski" na wyświetlaczu. Czy spowalnia ponownie? Nie potrafię sobie teraz przypomnieć (nie mam jak sprawdzić - auto w serwsie),najprawdopodobniej nie.

Może inny posiadacz 166-tki się wypowie.

A co daje tryb ECON w zimie?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Zgadzam się. Załącza się powyżej 60 stopni i nie zwalnia potem, ogrzanie takiej bryły trochę trwa. Na początku daje na szyby, potem na szyby i nogi, a na końcu na nogi. Może masz Kratkę wentylacyjną skierowaną prosto na czujnik obok nóg i może być taki objaw, bo wyłapuje temperaturę nadmuchu .

Użytkownik Rowerzysta Avatar heweliusz64
    Mieszka w
    Krzeszowice,Małopolska
    Auto
    AR 166 2,4 JTD 150KM DISTINCTIVE

Domyślnie

W funkcji Full Auto odrazu dmucha na nogi.Bardziej mnie martwi tak szybkie ,,niby''nagrzanie,najpierw ful obroty went.potem nagle spadek do jednej kreski.

Użytkownik Ogier Avatar Majes
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa 166 2,4 jtd 2000r.

Domyślnie

Koledzy a gdzie sa te czujniki od wentylacji i czy jest jakis czujnik zaparowania szyb

Użytkownik Świeżak Avatar barkonar
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 166 JTD 2002r.

Domyślnie

czujnik temperatury jest po prawej stronie od kierownicy, poniżej stacyjki (taka mała okrągła kratka)

Użytkownik Ogier Avatar Majes
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa 166 2,4 jtd 2000r.

Domyślnie

I on daje info czy w samohodzie jest ciepło i reguluje nawiew w auto full na szyby