Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Temat: Moja tez gdy ktoś twierdzi że Alfa to złom.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Co do tej awaryjności T.S.ów, to niestety nie przyznam racji.
    Miałem w sumie przez 10 lat. Najpierw 146 1.4 16V - od nowości do 111.000km - owszem raz "strzelił" pasek rozrządu, ale auto było na gwarancji. Po jakimś tam przebiegu zaczęły falować obroty - wymieniłem sondę lambda i było po sprawie. Innych problemów nie miałem. Następnie była 156 1.8 16V zakupiona z przebiegiem 60.000km. Kiedy sprzedałem miała 160.000 z czego więcej przejechane na LPG i nie było żadnych, powtarzam żadnych problemów. Wypada w tym miejscu wspomnieć jeszcze, że wszystko wymieniane na czas, łącznie z olejami, świecami, rozrządem i owianym złą sławą wariatorem.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Dla mnie to takie dorabianie teorii na siłę. Alfy od samego początku działania firmy były uważane za awaryjne, w latach późniejszych również pracowały na taką opinię. To nie do końca jest tak, że awaryjność AR jest mitem wyssanym z brudnego niemieckiego kciuka.
    I.
    Nie rozumiesz historii, nie znasz jej. Dlatego piszesz to, co piszesz. Dzisiaj każdy może pisać co mu do głowy przyjdzie i obwieszczać to swiatu.
    Kompletna brednia, że "Alfy od samego początku działania firmy były uważane za awaryjne". Marka zaczęła padać, jak socjalistyczny rząd włoski wykonał dwa ruchy: najpierw podpisał umowę z Sowietami na wieloletnie dostawy stali fatalnej jakości, przez co auta zaczęły rdzewieć. Potem w ramach uprzemysłowania biednego Południa, przeniósł fabrykę pod Neapol i zaczął zatrudniać obijaczy i nierobów z południa Włoch. Na tym poleciała jakość i faktycznie, samochody AR spadły na dno. Trwało to parę ładnych lat.
    Markę uratował Fiat, niemniej na początku nie bardzo czuł temat. Próby dopasowania rozwiązań fiatowskich do aut nieco innej konstrukcji owocowały czasem klopsami. Na pewno szybko poprawiła sie jakość blach oraz silniki: gorzej z osprzętem i jakoscią wykonania całości. To okres modeli 145/146 i poczatki produkcji 156.
    Dalej było już coraz lepiej. 156 z końca produkcji, oraz 159 i Julka to już samochody wykonane na odpowiednim poziomie. Legendy mają to do siebie, że trwają wieki.
    Legendarna jakość mercedesa to już bajki, podobnie volvo. Na przykład. Tak to działa.
    Efekt? jak stoi na poboczu alfa, zaraz słychać komentarze: "włoski złom, awaryjna, wiadomo". Jak stoi passat albo audi, mówi się "ojej, ale facet ma pecha, auto mu się zepsuło".
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Legendarna jakość mercedesa to już bajki, podobnie volvo. Na przykład. Tak to działa.
    Efekt? jak stoi na poboczu alfa, zaraz słychać komentarze: "włoski złom, awaryjna, wiadomo". Jak stoi passat albo audi, mówi się "ojej, ale facet ma pecha, auto mu się zepsuło".
    Tu akurat muszę Ci przyznać rację Wiele ludzi ma taki tok myślenia

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Nie rozumiesz historii, nie znasz jej.
    Z tego co wiem na początku ubiegłego wieku, wyścigowe samochody AR miały to do siebie, że albo przyjeżdżały pierwsze albo wcale. Ta druga opcja zdarzała się dość często.

Marka zaczęła padać, jak socjalistyczny rząd włoski (...)
    Przyczyny takiego stanu rzeczy są różne i dla "miejskiej legendy" mało istotne w gruncie rzeczy - fakt pozostaje faktem, psuły się.

Dalej było już coraz lepiej. 156 z końca produkcji, oraz 159 i Julka to już samochody wykonane na odpowiednim poziomie.
    Owszem, tylko coraz mniej w nich AR (czysto fizycznie).

Legendy mają to do siebie, że trwają wieki.
    Owszem, masz rację. Tylko, że Alfa Romeo uczciwie sobie zapracowała z różnych powodów na taką opinię jaką ma i od ~10 lat mozolnie próbuje ją zmienić. Mercedes dla odmiany uczciwie przez lata pracował na swoją renomę i od jakiś 15 lat trwoni markę produkując tanio, sprzedając drogo.

Podsumowując:
    Alfa Romeo w dużej mierze sama się przyczyniła do wciąż jeszcze powtarzanej opinii. To, że jest to opinia uogólniająca i często już dzisiaj nieaktualna jest oczywiste.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Połowa tych estetów kupuje je, bo są tanie...
    Ja bym zaryzykował twierdzenie że nawet więcej. A te kupione po taniości raczej z estetyką mają mało wspólnego

Marka zaczęła padać, jak socjalistyczny rząd włoski wykonał dwa ruchy: najpierw podpisał umowę z Sowietami na wieloletnie dostawy stali fatalnej jakości, przez co auta zaczęły rdzewieć. Potem w ramach uprzemysłowania biednego Południa, przeniósł fabrykę pod Neapol i zaczął zatrudniać obijaczy i nierobów z południa Włoch.
    Nie bardzo wiem czy bronisz alfy czy przyznajesz rację koledze Piotrpo? Co za różnica kto z kim podpisał umowę na cokolwiek i kto je produkował? Ważne że auta się sypały!

Na pewno szybko poprawiła sie jakość blach oraz silniki: gorzej z osprzętem i jakoscią wykonania całości. To okres modeli 145/146 i poczatki produkcji 156.
    Noooo Kolego! Skoro twierdzisz że TS-y 16V są lepsze niż 8V no to GRATULUJĘ! Napisz to u nas w dziale! Może masowo ruszą przekładki z 8 na 16V! Hahahaha! A co do gorszego wykonania "całości" to mogę powiedzieć że auta są całkiem nieźle poskładane (poza silnikami 16V i elektryką).

Legendy mają to do siebie, że trwają wieki.
    Legendarna jakość mercedesa to już bajki, podobnie volvo. Na przykład.
    Ciekawe że nic nie piszesz o legendzie alfy! Ta właśnie chyli się ku końcowi! Nie wierzysz? To zajrzyj tutaj: http://www.alfaromeo.pl/pl/#/home

No i na koniec muszę powiedzieć, że bardzo cieszę się iż fani alfy są tak oświeceni! Dzięki nim zwykli, szarzy ludzie nieposiadający gustu mogą się dowiedzieć że mercedesy, volkswageny i volvo też się psują! Nikt przed Wami nie miał o tym pojęcia! Jestem wdzięczny (jako mieszkaniec pod lubelskiej wsi) za otworzenie mi oczu i wyprowadzenie z ciemnogrodu!

Jeszcze raz

DZIĘKI!

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Kurcze. Ja odpowiadam w takiej sytuacji "Ja. Mhm.."

Do idioty żaden wywód nie dotrze przeca a choćby i dotarł to co mnie to co se taki myśli?
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Rozwiniesz wypowiedź?

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Rozwinę. Nic mnie nie interesuje co myślą sobie inni o moim aucie. Ono ma mnie służyć.

Dodatkowo opinie osób, które wiedzę o motoryzacji czerpią z opowieści szwagra, czy programów pokroju automaniaka, prasy typu auto świat, są dla mnie nic nie znaczące. Nie mając na jakiś temat wystarczającej do konstruktywnej dyskusji wiedzy nie wdaję się w nią. Jest to jednak cecha zanikająca i większości wydaje się, że wystarczy powtórzyć zasłyszane brednie, żeby uchodzić za eksperta. Nie wiem dlaczego miałbym z takimi osobami dyskutować, czy w jakikolwiek sposób liczyć się z ich opinią.
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Ja chyba rozumiem, bo sam mam (o ile rozumiem poprawnie) podobne podejście. Jak ktoś chce uważać passata, czy inne golfy za cud techniki to po prostu należy mu pozwolić. Od tego co sobie myśli o AR nie będę się czuł ani lepiej, ani gorzej, a mój egzemplarz się ani nie zepsuje, ani nie naprawi. Co więcej ja nawet lubię to, że mam jakoś tam wyróżniający się na ulicy samochód, więc pojawienie się np. 159, czy innych AR w większej ilości dla mnie wskazane nie jest.

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Otóż to! Sam nie uważam się za eksperta i staram się nie opiniować innych aut. Jasne, że niektóre robią na mnie lepsze, czy gorsze wrażenie, ale to tylko wrażenie. W końcu samochód jest tak złożonym urządzeniem i ma tak wiele cech, że nigdy nie podejmę się stwierdzenia, że któryś jest świetny a inny to kupa złomu. Niby wykształcenie mam kierunkowe, niby miałem kilkadziesiąt samochodów a nadal staram się nie ferować wyroków. Zakładam więc, że złe opinie o jakiejś marce nie biorą się z faktycznej, rozległej na ten temat wiedzy a z typowego bredzenia przy piwie.
    Sam nie wiem, czy alfa to obiektywnie dobra marka. Jak napisałem miałem raptem kilkadziesiąt samochodów a są ich setki tysięcy modeli, więc co ja tam mogę wiedzieć. Mnie pasuje a nie odpowiada mi np. BMW E36, bo mimo, że wcale źle nie jeździ czułem się w nim jak w nie swoim aucie. A, że Pan, który kupił ode mnie owe BMW powiedział, że on Alfy to nie uważa. No cóż. Jego sprawa.
    Ostatnio edytowane przez premek ; 22-10-2012 o 16:16
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    164 2.0 V6 TB '93 - jest