Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Temat: 147 JTD 16V Kilka pytań początkującego

Nooe
    Gość

Domyślnie

teraz nie zwróciłem na niego uwagi ale gdy miałem zepsuty termostat to zaraz po odpaleniu auta gdy zatrzymałem się to włączał sie na okolo 5 sekund i tak co około 30 sekund a szybkie nagrzewanie ponoć dzieki dodatkowej nagrzewnicy wody którą mam zamontowana i z tego co sie oriętuję nie kazda alfa to ma. a co do nagrzewającej sie rury rura ma prawo się zrobić lekko ciepła bo termostat troszkę wody może przepuścić poprostu odpal auto poczekaj az woda dojdzie do około 50 i dotknij chłodnicy jeśli chłodnica robi się ciepła to na 100% termostat.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Nooe Zobacz post
    ale to kolejny dowód że temp nie powinna utrzymywac sie okolo 70 tak jak piszę duża grupa forumowiczów tym bardziej że diesel lubi ciepło
    To sie troche doinformuj nt. termostatów montowanych od nowosci przez Fiata.... 70st.C to wyskoczyło Ci od tak? Jak już to stary, dobry, fabryczny termostat do 2006r będzie utrzymywał 78-82st.C, co z resztą potwierdziło ASO oraz producent Behr termostatów montowanych w silnikach alfy 1.9jtd do 2006r. Miałem już kilka jtd i troche sie w tym "informowałem".

- - - Updated - - -

Cytat Napisał ajdacho Zobacz post
    3 km i 90??? ciekaw jestem przy jakiej temperaturze załącza Ci się wentylator
    Nie wież w cuda... Bez dodatkowej nagrzewnicy nie ma najmniejszych szans, nawet w temp. + 15st.C ( no chyba ze ciagle od uruchomienia krecenie do odcinki)

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mateo254 Zobacz post
    Sprawdzałem ostatnio dokładnie temperaturę. Po kilku kilometrach wskazówka osiąga 78'C i się tej temperatury trzyma przy jeździe z obrotami między 1500-2100. Jak trochę agresywniej depnąłem to widziałem że podskoczyła do około 85'C. Odcinek testowy wynosił około 9 km.
    Generalnie przy moim stylu jazdy wskazówka rzadko dochodzi do 90'C, zwykle trzyma się kolo 80'C i wydaje mi się że tak ma być i jest ok. Może przy tracie rzędu 100 km na autostradzie temperatura osiągnęła by 90'C natomiast nie wydaje mi się aby różnica temp. płynu chłodniczego o te 10' była jakimś problemem, który należy wyeliminować. Nie przekłada się to raczej na 10' różnicę temperatury spalania.
    Normalna sprawa dla sprawnego, fabrycznego termostatu Behr. nie ma co wymieniac, bo spalanie jest takie samo jak na pozmianowym utrzymującym temperature notabeme 88st.C w chłodniejsze dni, a nie jak twierdzi częsc użytkowników 90st.C - bo to tez mija sie z prawdą W poprzedniej wymieniłem termostat na ten "cieplejszy" i oprócz wywalonej kasy to różnic w szybkosci nagrzewania, czy mniejszego spalania nie zauważyłem, a troche sie z tym bawiłem (patrz stare posty).
    Tak wiec jak ktoś ma nadmiar gotówki to może sie w to bawic. Wg. mnie zamiana sprawnego termostatu, na nowy również sprawny mija sie z celem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

A wszelkie info odnośnie termostatów jest tutaj:
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...n_spark_v.html
    i tam proszę toczyć dyskusję
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Ale się rozkręciła dyskusja! Wymienie termostat jednak, choć ten jest sprawny.... ale to kiedy przyjdą mrozy, jest chłodno w aucie ale na razie bez przesady

Kolejne pytania - za poprzednie i te odpowiedzi serdecznie dziękuję! By nie było podśmiechujek - to jest mój pierwszy w życiu ropniak, od zawsze miałem do czynienia tylko z benzyniakami

1. Da rade wymienić bez alpejskich kombinacji przyciski na kierze? Te wyglądają okropnie.

2. Gałkę zmiany biegów da się jakoś uratować czy tylko nowa? Wygląda jakby ktoś w nią walił czymś twardym i ciężkim (skóra też jest powycierana).

3. Co to i do czego to? Któreś z tych to czujnik deszczu, tylko który? Jedno i drugie chyba jest pozbawione jakiegoś elementu - osłon?

4. Czy silnik mi nie opadnie przy wymianie amortyzatora? Nie będę miał problemów z założeniem nowego? W tym starym te gumy zaglądając do środka są nieźle popękane.

5. Jakaś skleroza z tym przewodem przy składaniu auta w Belgii po stłuczce czy tak ma być? Wszystko jakby co działa

6. Najgorsze..... Czy jest jakiś zamiennik tej rury czy trzeba nową w ASO? Jest zaolejona, tak jak ta pod spodem (a może to skutek kapiacego oleju z górnej?). Oleju nie ubywa. To zapocenie jest groźne? Rozumiem, że świadczy to o tym, że turbina puszcza powolutku olej.

7. Kolejne bardzo amatorskie pytanie: ta grucha widać, że pracuje czy tylko udaje i porusza pręt w niewielkim stopniu?

8. Górna rura jest też jakaś zapocona.

9. Z ciekawości zapytam: co to za element?

10. Wykręcę zawór EGR, wyczyszczę go w pojemniku z benzyną ekstrakcyjną. Rozumiem, że jest tam jakaś kostka do której po podłączeniu zasilania elektromagnes się ruszy? Chcę sprawdzic jego działanie. Przy okazji dam tę magiczną blaszkę z otworami.

11. Czy jest jakaś regulacja wyłączenia kierunkowskazu kiedy wykona się manewr skrętu? Mam wrażenie, że trzeba skręcić dość mocno kierownicą by dźwignia odbiła.

Na razie tyle. Dziekuję za cierpliwość
    Ostatnio edytowane przez LukaSS ; 05-11-2012 o 21:50

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

9. podciśnieniowe sterowanie klapą gaszącą (niektórzy mówią na to "przepustnica"...).
    11. Alfa ma taki układ kierowniczy, że w sumie od skrajności do skrajności jest nieco powyżej dwóch obrotów (normalnie w samochodach - nawet cztery). Więc przy delikatnym przekrzywieniu koła kierownicy, samochód już dość dobrze skręca. Dlatego nie zahacza blokad do odbijania kierunkowskazów. Ja przy wyprzedzaniu nie wciskam dźwigni, tylko lekko ją przekrzywiam. Pomrugam dwa/trzy razy, i puszczam.
    10. EGR, a właściwie magnes EGR możesz sprawdzić, podpinając się pod komputer (np FES) i dając test EGR. Jeśli odkręcisz zawór, to musisz palcem przycisnąć bolec, a elektromagnes będzie go wypychał (chyba trzy razy w jednym teście). Jeśli EGR będzie skręcony (elektromagnes z zaworem), to musisz patrzyć, czy się otwiera. Ale najczęściej problem z EGR jest taki, że nie domyka... więc jak go wyciągniesz, to nalej b.ekstrakcyjnej i patrz, czy przecieka. Jeśli tak, to zawór nieszczelny (chociaż dokładnie nie wiem, czy aż tak szczelny ma być. Ja swojego się pozbyłem, dzięki koledze z forum Nigdy więcej babrania w sadzy, i czarnego dymu z rury
    7. Grucha od turbo powinna się ruszać dość dynamicznie. Już przy przekręceniu kluczyka powinna odskoczyć... Co wyrażnie widać. Jest gdzieś tu temat: "leniwe kierownice", czy coś takiego - w każdym razie o zapieczonych łopatkach zmiennej geometrii turbiny, oraz jak czyścić... ale to wyszukasz bez problemu.
    Ostatnio edytowane przez mateuszszar ; 06-11-2012 o 02:12

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

ad.1.
    Przyciski na kierownicy da rade wymienic. Cena u taniegofiata ok 400zł
    ad.4.
    Silnik nie odpadnie po wymianie tej poduszki/ łącznika. Po prostu wykręcasz starą i montujesz w jej miejsce nową.

Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto

Domyślnie

EGR wyczyszczony, nie był zbyt brudny, elektromagnes i cała reszta chodzi jak z fabryki Za to kanały tam gdzie się go mocuje do silnika zabrudzone do granic możliwości. Podkładka z otworami (fabryczna) też zastosowana. Delikatnie lepiej zbiera się auto teraz na obrotach do 2 tys. Ale mam pytanie jeszcze: gdzieś zgubiłem jeden z kluczy nasadowych i przy odpalaniu po założeniu EGR coś metalicznie zastukało w silniku, mam nadzieję, że to nie nasadka tylko elektromagnes się ustawiał, zerował, resetował czy jak to się nazywa. Ten stuk to prawidłowo?

Gdzie znaleźć filtr kabinowy? Pod schowkiem nie zauważyłem żadnych śrub na nasadkę 5,5 (taka ma podobno iść), chyba, że ślepy jestem :/

Lewy górny łacznik/poduszka wymieniona. Stara miała jedna z wewnętrzych gum rozwulkanizowaną. Silnik pracuje z mniejszymi wibracjami.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Fucel
    Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Fucel Zobacz post
    Dziękuję To miejsce pod schowkiem wygląda jakby tam była obudowa wiatraka a nie miejsce na filtry

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

ad. 2
    Belfer - http://www.forum.alfaholicy.org/foru..._belfer27.html
    kilka zł i będzie jak nowa