- tylko że z tym błędem można jeżdzic i AR nie ma prawa być słabsza.
- aby zobaczyć czy to ten czujnik, można rozłączyć niebieską wtyczkę od Halla.
- tylko że z tym błędem można jeżdzic i AR nie ma prawa być słabsza.
- aby zobaczyć czy to ten czujnik, można rozłączyć niebieską wtyczkę od Halla.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Awaria czujnika Halla nie powoduje odczuwalnego spadku mocy.
Spróbuj poszukać prawdziwej przyczyny - to może być wszystko - od układu zapłonowego począwszy, a na przestawieniu rozrządu skończywszy.
Jeżeli rozrząd był robiony u mechaników, którzy nie potrafią ustawić TS-a to jest duże prawdopodobieństwo, że nie umieli też odpowiednio napiąć sprężyny napinacza.
No i rozrząd mógł przeskoczyć.
To dość częste zjawisko w silnikach TS serwisowanych przez mechaników od golfów.
Na tym forum były już przypadki kolizji po niewielkich przebiegach od wymiany rozrządu.
Ja już nieraz robiłem TS-y, w których napinacz był za słabo napięty, co w każdej chwili groziło kolizją.
Co w takim razie sygnalizuje błąd P340 dotyczący czujnika faz rozrzadu.
Mam rozumiec ze widniejacy błąd może oznaczać problem np. z cewką na swiecy bądź swiecą...?
Cos mi tu nie gra...
W "normalnym" ASO Fiata stwierdzili ze problem z czujnikiem faz zwiazany jest z przestawionym rozrządem i to by się chyba zgadzało co do błędu zwiazanego z czujnikiem
Niekoniecznie z przestawieniem rozrządu.
Może być też awaria samego czujnika lub chyba nawet ECU
Ja mam rozrząd ustawiony idealnie, ale i tak wyskakuje mi błąd PO340.
Wymieniłem już 3 czujniki i za każdym razem jest sytuacja taka, że po kilku minutach od uruchomienia zimnego silnika pojawia się ten błąd.
Przypuszczam, że ECU ma jakąś awarię i spala mi ten czujnik.
Muszę się kiedyś zabrać na poważnie do tego i pomierzyć napięcia zasilania czujnika bezpośrednio po uruchomieniu silnika, kiedy nie ma błędu oraz przy zapalonej marchewce.
Mi sie marchewa nie pali, ECU mam założony nówke sztuke, nigdy nie uruchamiany w zadnej AR
Błąd PO340 jest tzw. błędem istotnym, który powoduje zapalenie marchewy.
Wobec tego musisz mieć jakiś inny błąd, który jej nie zapala.
Radzę dobrze zdiagnozować samochód, bo nowy czujnik Halla- szczególnie oryginalny- to dość droga sprawa - ok. 400-500 zł.
Oddalem auto do w/w serwisu zobaczymy co powiedzą mechanicy... Kazalem ustawić rozrzad i zdiagnozować usterkę zwiazaną z brakiem mocy - bez mojej zgody i telefonu do mnie zakazalem wymiany części. cena jak narazie stoi na 190,40zł (ale pewnie tak słodko nie będzie)
OK - czekamy na informacje.
Auto w trakcie naprawy... Wiem juz ze pasek przeskoczył i o włos nie przeskoczył dalej.
Rozrząd ponownie idzie do wymiany tym razem na fiatowski, obecny zakupiony na allegro w cenie 320zł okazał się tandetną podróba przez ktory powstał problem...
P.S tak wychodzą oszczędnosci![]()