Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Temat: Problem zawieszenie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

Cytat Napisał emo94 Zobacz post
    a co z dolnym?? chyba nie da rady klocka podłożyć i wtedy dokręcić ??
    owszem,da radę z tym że klocek ewentualnie inny rodzaj podpory musi mieć odpowiednie wymiary
    ,czyli musi być węższy niż "widełki".
    I przypominam iż rozmawiamy o naprawach samodzielnych(garażowych),w serwisach klocków nie używają.
    a tak wracając do górnych wachaczy to panowie dokręcający je w pozycji "dowolnej",niech mi wytłumaczą jak to jest,że skoro twierdzicie,iż metalowe tulejki są łożyskami ślizgowymi,jak wytłumaczycie fakt iz ani te tulejki,ani śruba,ani łapa wachacza sie nie zużywają.?????Jakos dziwnie zawsze pierwsza poddaje sie guma!!!!.a to dlatego,że z biegiem czasu zaczyna się ruszać względem albo wachacza,albo metalowej tulei,czyli zaczyna skrzypieć!!!!.
    W górnym wachaczu cały zakres jego pracy przejmują właśnie te gumowe tulejki.Spróbujcie dokręcić wachacz bez montaży w zrotnicy.Zgodnie z waszą teorią powinien bez problemu ruszać się góra/dół.Niestety tak nie jest,wachacz zawsze zostanie w tej pozycji w której został dokręcony.Właśnie dlatego tak ważne jest dokręcanie go w pozycji wyjsciowej.Fakt iż metal nie jest wulkanizowany z gumą wynika tylko ze względów montażowych.
    pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar fkkamil
    Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression

Domyślnie

Panowie, którzy piszą, że górny wahacz dokręca się na obciążonym samochodzie po prostu nie znają budowy tychże tulei a z uporem maniaka próbują wyjść na mądrych.
    Żeby było łatwiej posłużę się zdjęciami.
    Tuleja górnego wahacza jest łożyskiem ślizgowym suchym.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	teknorot-tuleja-wahacza-alfa-romeo-156-11-97-08-03.jpg
Wyświetleń:	139
Rozmiar:	59.2 KB
ID:	79290Część gumowa jest zwulkanizowana z wahaczem czyli względem wahacza nie wykonuje żadnego ruchu. Część metalowa oraz długa śruba, którą skręcamy wahacz są nieruchome względem mocowania wahacza:

Nazwa:	250_133009132950868f698ecdf.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	19.4 KB
ID:	79291
    Tarcie odbywa się między częścią gumową a metalową tulei górnego wahacza (pierwszy obrazek). Części te nie są połączone ze sobą dlatego mogą się obracać względem siebie. Jedno kręci się w drugim Tarcie minimalizowane jest dzięki smarowi znajdującemu się w porach wewnętrznej części gumy (zaznaczone na zielono na 1. obrazku). Z czasem tego smaru jest co raz mniej, aż gdy w końcu zaczyna go brakować dochodzi do suchego tarcia pomiędzy dwoma współpracującymi elementami. Objawia się to skrzypieniem wahacza i skutkuje przyspieszonym zużyciem części gumowej (zielone i czerwone na 1. obrazku), na skutek czego powstają luzy i wahacz zaczyna stukać.
    Tak wygląda zużyta tuleja przecięta na pół:

Nazwa:	tulejka2.jpg
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	108.3 KB
ID:	79292Jak widać wytarcie 'krzyżyków' spowodowało luzy w tulei.

Łożyska ślizgowe charakteryzują się stosunkowo szybkim zużyciem, czego najlepiej doświadczamy na własnym portfelu
    Zastosowanie takiego łożyska wg mnie wynika z tego, że wahacz jest krótki przez co wykonuje duży skok i zwulkanizowana tuleja przy tak dużym skręceniu uległaby zniszczeniu w jeszcze krótszym czasie.

A tu zdjęcie tulei, którą należy skręcać pod obciążeniem:

Nazwa:	60981.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	85.7 KB
ID:	79293

Chyba już nikt nie powinien mieć wątpliwości

Odsyłam do podobnego tematu, z którego z resztą wziąłem zdjęcie tulei http://www.forum.alfaholicy.org/147/...sie_psuje.html

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    a tak wracając do górnych wachaczy to panowie dokręcający je w pozycji "dowolnej",niech mi wytłumaczą jak to jest,że skoro twierdzicie,iż metalowe tulejki są łożyskami ślizgowymi,jak wytłumaczycie fakt iz ani te tulejki,ani śruba,ani łapa wachacza sie nie zużywają.?????Jakos dziwnie zawsze pierwsza poddaje sie guma!!!!
    A co jest twardsze, stal czy guma?

a to dlatego,że z biegiem czasu zaczyna się ruszać względem albo wachacza,albo metalowej tulei,czyli zaczyna skrzypieć!!!!
    Skrzypi bo skończył się smar

Spróbujcie dokręcić wachacz bez montaży w zrotnicy.Zgodnie z waszą teorią powinien bez problemu ruszać się góra/dół.Niestety tak nie jest,wachacz zawsze zostanie w tej pozycji w której został dokręcony.
    Bo gdyby chodził luźno to byłyby na tyle duże luzy, że stukałby. Zużyty rusza się luzem Po dokręceniu spróbuj użyć trochę siły, żeby zmienić jego położenie a gwarantuje Ci, że zostanie w tym miejscu w którym przestaniesz go przesuwać. Gdyby guma przenosiła obrót to wróciłby w pozycję wyjściową.

Fakt iż metal nie jest wulkanizowany z gumą wynika tylko ze względów montażowych.
    Jakich?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wahacz-gorny-aluminium-l-alfa-156-1997-alfa-147-2000-alfa-gt-2003-35172-74923161-4216830-604100-.jpg
Wyświetleń:	393
Rozmiar:	51.1 KB
ID:	79289  

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

sabotażysta?
    górny dokręca się tylko i wyłącznie w pozycji"do jazdy",czyli klocek pod dolny wachacz,auto bez lewarka i dokręcasz.
    pozdrawiam
    kto tu jest sabotażystą???

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

owszem,da radę z tym że klocek ewentualnie inny rodzaj podpory musi mieć odpowiednie wymiary
    ,czyli musi być węższy niż "widełki".
    I przypominam iż rozmawiamy o naprawach samodzielnych(garażowych),w serwisach klocków nie używają.
    a tak wracając do górnych wachaczy to panowie dokręcający je w pozycji "dowolnej",niech mi wytłumaczą jak to jest,że skoro twierdzicie,iż metalowe tulejki są łożyskami ślizgowymi,jak wytłumaczycie fakt iz ani te tulejki,ani śruba,ani łapa wachacza sie nie zużywają.?????Jakos dziwnie zawsze pierwsza poddaje sie guma!!!!.a to dlatego,że z biegiem czasu zaczyna się ruszać względem albo wachacza,albo metalowej tulei,czyli zaczyna skrzypieć!!!!.
    W górnym wachaczu cały zakres jego pracy przejmują właśnie te gumowe tulejki.Spróbujcie dokręcić wachacz bez montaży w zrotnicy.Zgodnie z waszą teorią powinien bez problemu ruszać się góra/dół.Niestety tak nie jest,wachacz zawsze zostanie w tej pozycji w której został dokręcony.Właśnie dlatego tak ważne jest dokręcanie go w pozycji wyjsciowej.Fakt iż metal nie jest wulkanizowany z gumą wynika tylko ze względów montażowych.
    pozdrawiam
    Człowieku, przestań pisać głupoty.
    Górny wahacz działa na zasadzie zawiasu, a zawias ma to do siebie, że się porusza i jak miał byś go w 1 pozycji skręcić ???
    Jak kupujesz gówniane wahacze, to są tak ciasno spasowane, że wyglądają jak zwulkanizowane.
    Po założeniu do podpory dobrego wahacza obracasz go jak chcesz i tak ma być. Zakładanie w różnych pozycjach nic nie zmienia.

Pozdrawiam.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto

Domyślnie

Skoro jesteście pewni swego,to spierał się z nikim nie będe bo to i tak bezcelowe,przy następnej wymianie górnych wachaczy przyjże się im bardziej.Tak czy owak wielki szacun dla pana fkkamil za duży wkład w swojego posta,jestem naprawdę pod wrażeniem.
    p.s.w zawieszeniu mojej belli jeździ TRW więc myślę,że nie jest "gówniane" panie Pablo

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Skoro jesteście pewni swego,to spierał się z nikim nie będe bo to i tak bezcelowe,przy następnej wymianie górnych wachaczy przyjże się im bardziej.Tak czy owak wielki szacun dla pana fkkamil za duży wkład w swojego posta,jestem naprawdę pod wrażeniem.
    p.s.w zawieszeniu mojej belli jeździ TRW więc myślę,że nie jest "gówniane" panie Pablo
    Nie tyczyło się to konkretnie Twojego auta.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto

Domyślnie

Nie ma problemu,może faktycznie byłem nadgorliwy podczas montażu wachaczy i robiłem to nie potrzebnie na opuszczonym aucie,ale w końcu po to jest to forum żeby dowiedzieć się czegoś nowego.
    W sumie jednak nikomu w ten sposób nie zaszkodziłem,prawda? A troche tych wachaczy już wymieniłem.
    pozdrawiam

Adis
    Gość

Domyślnie

Po dziękuję wam jeszcze raz

Na pewno dużo osób skorzysta z waszych rad. Panie fkkami szacunek wszystko w temacie.

Pozdrawiam.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar fkkamil
    Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression

Domyślnie

Thank for this post

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

A jaki problem skręcić w pozycji do jazdy mimo,że nie trzeba tego tak robić?