Mi też się wydaje, że to przegub wewnętrzny. Sprawdzę to niestety dopiero za parę dni bo nie mam kiedy podjechać do mechanika. Jak uda Ci się szybciej zdiagnozować usterkę daj, proszę znać![]()
Mi też się wydaje, że to przegub wewnętrzny. Sprawdzę to niestety dopiero za parę dni bo nie mam kiedy podjechać do mechanika. Jak uda Ci się szybciej zdiagnozować usterkę daj, proszę znać![]()
Ja będę jutro zdam relację o ile zapadnie jakaś sensowna diagnoza. Zastanawia mnie tylko dlaczego defekt występuje przy zmainie opon na mniejsze.
Myślę, że jest to związane z mniejszym obciążeniem, które ma miejsce na mniejszych zimowych kołach.
No ja już jestem po diagnozie, nie wiem na ile trafnej, ale: stwierdzono uszkodzenie łożyska sprężarki klimatyzacji. Po zdjęciu paska sam macałem jest delikatny luz na kole sprężarki. Zmiana opon to może przypadek. Jeszcze nie znam wyceny bo w tej firmie nie robią klimy. Zauważyłem że ten szum czy szelest zaczął się nasilać przy obciążeniu silnika, na jałowym też już szumi ale np. słabnie gdy podczas rozpędzania odpuszczę gaz. Pożyjemy zobaczymy.
Mam tak samo. Rowniez jak odpuszcze gaz to slabnie. Tylko, ze u mnie to takie chrobotanie jest. No nic, bede musial rowniez zobaczyc ta sprezarke. Jakis trop jest
Wytapatalkowane z SGS2
U mbie mechanik zdjął, prawe koło, odkręcił nnadkole, poluzował pasek na sprężarce i dopiero wtedy czuć luz na kole sprężaeki, 15 min roboty. Sugerował na początku że może oslłona tarczy została przygięta podczas montażu kół, po zdjęciu koła widoczny także był ślad otarcia na nadkoly z przodu, mechanik podgrzał je opalarką i podgioł ale oba tropy okazałysię martwe.
Probowalem dzisiaj wracajac z pracy wlaczyc klime i sprawdzic czy przestanie chrobotac ale jest za zimno i nie chciala sie wlaczyc. Sprobuje jutro, ma byc troche cieplej.
Wytapatalkowane z SGS2
Wyłączenie klimy nic nie da bo łożysko jest obciążone nawet gdy sprzęgiełko rozłączy sprężarkę. Dziwna sprawa bo u mnie chrobotało najpierw tylko podczas jazdy na biegu, ale z czasem zaczęło również na luzie oraz na postoju. Podniosłem maskę i słychać szum jakby z tyłu bardziej a sprężarka jest z przodu. Może warto by było podjechać do innego mechanika niecg zbada sprawę i zobaczyć czy teorie się pokryją zanim wywalę kasę.
Hmm u mnie tylko podczas jazdy i to tez nie od razu, dopiero jak silnik zlapie temperature. No nic trzeba bedzie sprawdzac po kolei.
Wytapatalkowane z SGS2
Znalazłem teraz szukając tego łożyska na stronie producenta: " Na uszkodzenie łożyska sprężarki klimatyzacji wskazuje uciążliwy hałas podczas pracy, metaliczny chrobot i wibracje paska. Należy pamiętać, że sprawność układu klimatyzacji zależy w głównej mierze od sprawność sprężarki, a jej wadliwe działanie skraca żywotność pozostałych elementów, nadmiernie obciąża silnik i prowadzi do zniszczenia paska wieloklinowego."