Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Jak uaktywnić obsługę zmieniarki?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Veloce '21

Domyślnie

Wszystko raczej nie - tak mi się wydaje przynajmniej. Masa na przykład (17, 18) może być chyba cały czas połączona pomiędzy trzema elementami (radiem, zmieniarką Blaupunkt i zmieniarką mp3). Wtedy zostaje szukanie przełącznika 3x6. Mógłbym to rozbić na mniejsze przełączniki, ale wtedy jest ryzyko, że dwa urządzenia znajdą się w pozycji "włączone" i nie chciałbym sprawdzać, co się stanie

Zastanawiam się, czy odcięcie zasilania np. od zmieniarki mp3 nie spowoduje, że zmieniarka Blaupunkt będzie dziwnie się zachowywać. Przecież bez zasilania pozostałe przewody będą tylko przewodami - nie będzie żadnych sygnałów, ewentualnie jakieś zakłócenia na kanałach audio.

Jeśli chodzi o zasilanie, to jedna linia +12V jest cały czas aktywna (15), druga jest dołączana (16). W przypadku Blaupunkta rozumiem - dobrze jest wyciągnąć płyty ze zmieniarki bez konieczności uruchamiania radia Ale zmieniarka mp3? Yatour ewentualnie może podtrzymywać prąd do zapamiętania aktualnie odtwarzanej piosenki, ale poza tym pracuje chyba głównie na linii dołączanego zasilania.

Nikt nie robił czegoś zbliżonego u siebie?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar raZZorfish
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 JTDM 2006 150KM

Domyślnie

czesc,
    ja mam ta zmieniarke: http://www.denken.com.pl/index.php?p...warzaczy-8-pin
    schowalem sobie ja w schowku, zalaczam zdjecie. Nawet nie musialem nic rozkrecac. Mam rowniez radio bez navi i mialem problem z wykryciem zmieniarki. Pisalem nawet do producenta. Na poczatku moj system audio mial tylko po naciskaniu przycisku SRC opcje: Tuner i CD. Dopiero po odlaczeniu radia od zasilania i podlaczeniu go po okolo 15 minutach z powrotem wraz z podlaczona zmieniarka i wsadzonym pendrivem dalo efekt. Pojawil sie CD Changer. Ciekawe ze nadal nie mam AUX. Na poczatek nazwij sobie jeden katalog CD01. W srodku nagraj sobie ze dwa utwory z rozszerzeniem mp3 lub wma. Nazwa plikow juz jest obojetna ale nie moga byc w podkatalogach. Moje radio obsluguje 10 plyt a wiec nie moge miec wiecej katalogow (ostatni CD10). Zmieniarka zawsze startuje od CD05 nawet jak nie ma zadnego nosnika, nie wiem czemu - widocznie tak ma, a potem przelacza sie na ostatnio sluchany kawalek i plyte. Sterowanie jest z kierownicy. Jak juz zalapie to potem bedzie dzialac.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	S7008633.JPG
Wyświetleń:	178
Rozmiar:	896.2 KB
ID:	88334

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar zientek
    Mieszka w
    głogów
    Auto
    159 19jtdm 150 KM Qtronic 2008 sportwagon

Domyślnie

Witam. Mam pytanie, czy jak mam zestaw glosnomowiacy PARROT to czy bede mial wolne gniazdo do podpiecia zmieniarki??
    Pytanie moze glupie, ale wolal bym sie nie zdziwic po zakupie zmieniarki.
    No i powiedzcie prosze jak Wam sie sprawuja te sprzety i ktory kupic?
    Ostatnio edytowane przez zientek ; 11-03-2013 o 09:55

Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 JTDM 2006 150KM

Domyślnie

Z tego co wiem, to Parrota sie wpina w gniazdo obok zmieniarki. Z polaczenia tych elementow sie robi taka podluzna wtyczka.

Mieszka w
    głogów
    Auto

Domyślnie

Dzieki! A jaka zmieniarke polecacie?? Warto przeplacac czy raczej wszystkie reprezentuja podobny poziom??

Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 JTDM 2006 150KM

Domyślnie

Wg mojego rozeznania to jest to samo tylko w innych pudelkach. Robia to chinczycy. Jakosc muzyczna jest o dziwo calkiem niezla. Wiadomo, ze z kiepskiej mp3 nie wyciagniesz jakosci. Roznica cenowa to okolice 20-30 zlotych. Wazne zeby mialo przetwornik 24 bity. To jest urzadzenie, ktore nie lubi przewijania, przelaczania utworow i .. odpalania silnika, bo czasem glupieje

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

A ten Twój Parrot obsługuje A2DP? Mógłbyś wtedy puszczać muzykę z telefonu. Dla mnie jest to lepsze rozwiązanie od zmieniarki.
    2021 Giulia Veloce Ti Trofeo White
    ex:
    2018 Giulia Veloce Misano Blue
    2006 159 SW Blu Oltremare

Mieszka w
    głogów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał raZZorfish Zobacz post
    Wg mojego rozeznania to jest to samo tylko w innych pudelkach. Robia to chinczycy. Jakosc muzyczna jest o dziwo calkiem niezla. Wiadomo, ze z kiepskiej mp3 nie wyciagniesz jakosci. Roznica cenowa to okolice 20-30 zlotych. Wazne zeby mialo przetwornik 24 bity. To jest urzadzenie, ktore nie lubi przewijania, przelaczania utworow i .. odpalania silnika, bo czasem glupieje
    Kolego roznice cenowe sa wieksze bo mozna kupic za 260 yatour i za 399 xcarlink i wlasnie o roznice miedzy tymi dwoma mi chodzilo. Czy warto doplacic do xcarlinka??

Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 JTDM 2006 150KM

Domyślnie

Wybacz, kiedy kupowalem ponad rok temu, nie bylo takich roznic. Mysle, ze najlepiej poczytac specyfikacje obydwu urzadzen, ktore sa na stronach dystrybutorow. Wazne sa separacje szumow, czulosc i przetwornik. Dziwne bo wbilem w googla 'xcarlink alfa romeo 159' i pierwsza polska jaka wyskoczyla to za 290 zlotych na zamowienie. Za 399 zlotych to byly w 2011 roku. Musi sie ktos wypowiedziec o xcarlinku, bo ja nie wiem, czego oczekujesz. Ja wybralem tansze urzadzenie, bo istotnych roznic pomiedzy tymi sprzetami nie znalazlem. Xcarlink moze wyglada jakos lepiej.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Veloce '21

Domyślnie

Wrócę do swojej wiadomości. Dzisiaj zrobiłem przełącznik pomiędzy oryginalną zmieniarką Blaupunkt, a Yatourem. Ponieważ udało mi się znaleźć tylko przełącznik 3x4 piny (nie chciałem bawić się w przekaźniki czy przełączniki elektroniczne), podpiąłem do niego wtyki 13 - 16 z mini iso, które odpowiadają za zasilanie i sterowanie komunikacją ze zmieniarką. Pozostałe przewody, czyli audio i masę od sterowania podpiąłem bezpośrednio - z pominięciem przełącznika.

Przełącznik ma dwie pozycje - w jednej doprowadza zasilanie i sterowanie do Blaupunkta, a w drugiej do Yatoura. Sprawdzone i działa. Nie zdążyłem jeszcze wszystkiego zamocować, ale przełącznik najprawdopodobniej skończy w schowku pasażera Może to być opcja dla osób, które nie chcą rezygnować z oryginalnej zmieniarki, a chcą mieć dodatkowe urządzenie typu Yatour.

Aktualizacja: Wczoraj tego nie zauważyłem, ale pomimo tego, że zmieniarki działają, przy odtwarzaniu ze zmieniarki Blaupunkt pojawia się przesterowanie sygnału audio. Po odłączeniu Yatoura wtyczką już przy samej zmieniarce mp3, wszystko jest ok. Wygląda na to, że będę musiał inny zestaw pinów przepuścić przez przełącznik, ale najpierw sprawdzę połączenie dwóch sygnałów masy przy Yatourze.
    Ostatnio edytowane przez pass45 ; 13-03-2013 o 09:45